مسجد کبود تبریز، جاذبهای دیدنی، جذابیتی تماشایی، بنایی رویایی و یادگاری به جا مانده از تمدن اسلامی است که نظر هر رهگذری را به خود جلب میکند. مسجد کبود تبریز جزو آن دسته از جاهای دیدنی تبریز است که نمیتوان در سفر به تبریز از آن چشم پوشی کرد!
این مسجد یکی از برجستهترین آثار به جا مانده از معماری گذشته است که تماشای آن به خوبی هنر دست معماران ایرانی را به نمایش میگذارد. از زیبایی مسجد آبی تبریز همین بس که بگوییم، نادر میرزا قاجار، یکی از نویسندگان و تاریخنویسان معروف قاجار، در مورد این بنا نوشته است:
«روزگار بگذرد که چشم روزگاز چنین بنایی را نخواهد دید!»
در ادامه این مقاله از یول بیر با ما همراه باشید تا سفری به این مسجد شگفتانگیز داشته و با زیباییهای آن آشنا شویم.
- معرفی مسجد کبود تبریز؛ عمارتی تاریخی و باشکوه
- تاریخچه مسجد کبود تبریز؛ عمارتی با قدمت 600 سال!
- معماری مسجد کبود تبریز؛ معماری اسلامی به سبک آذری!
- آدرس و نقشه مسجد کبود تبریز؛ مسجد کبود تبریز کجاست؟
- ساعات بازدید مسجد کبود تبریز
- هزینه بازدید مسجد کبود تبریز
- عکسهای مسجد کبود تبریز؛ تصاویر زیبای مسجد کبود تبریز
- جاهای دیدنی اطراف مسجد کبود تبریز؛ مکانهای دیدنی که نباید از دست داد!
- مسجد کبود تبریز؛ فیروزهای در میان شهر!
معرفی مسجد کبود تبریز؛ عمارتی تاریخی و باشکوه
مسجد کبود، عمارت مظفریه یا مسجد جهانشاه یکی از مساجد تاریخی تبریز و جزو معروفترین جاهای دیدنی تبریز به شمار میرود. معماری این بنا و تزئینات زیبای داخل آن، مورد توجه بسیاری از هنرمندان و معماران در سرتاسر جهان قرار گرفته و عده بسیاری زیادی از افراد برای تماشای آن به تبریز سفر میکنند.
مسجد کبود تبریز در طی سالیان طولانی دچار آسیبهای زیادی شده، اما همچنان باصلابت و باشکوه ایستاده و به عنوان «نگین فیروزه بناهای اسلامی» مکانی جذاب برای گردشگران به شمار میرود. کاشیهای فیروزهای و لاجوردی استفاده شده در ساخت مسجد باعث شده تا این مسجد با نام مسجد کبود تبریز شناخته شود و محلیها نیز آن را به نام «گوی مچید» (Göy Məscid) میشناسند.
مسجد کبود تبریز در گذشته کاربریهای متفاوتی داشته و بخشی از یک مجموعه بزرگ بوده است، همین امر باعث شده تا نام عمارت مظفریه را به آن نسبت بدهند. همچین به دلیل قرارگرفتن آرامگاه سلطان جهانشاه در انتهای شبستان و در سرداب مسجد، آن را با نام مسجد جهانشاه نیز میشناسند. مسجد کبود تبریز در سال 1310 هجری شمسی، در میان فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تاریخچه مسجد کبود تبریز؛ عمارتی با قدمت 600 سال!
برای آشنایی با تاریخچه این بنای جذاب، باید سفری در زمان داشته و به سال 845 هجری برویم. در قرن نهم، یعنی درست زمانی که سلطان جهانشاه، مقتدرترین حاکم قراقویونلوها، بر این سرزمین حکمفرما بود، به دستور صالحه خانم، دختر سلطان جهانشاه، این مسجد بنا شد.
درست است که قراقویونلوها در تبریز حکومت میکردند؛ اما مسجد کبود تبریز تنها اثر به جا مانده از این دوران است. تنها چهار مسجد در جهان با استفاده از کاشیهای آبی ساخته شدهاند که مسجد کبود تبریز نیز در این لیست چهارتایی قرار گرفته است. تماشای کاشیهای معرق و فیروزهای رنگ این مسجد و نقوش اسلیمی به کار رفته در آن، لذتی وصفناپذیر را برایتان رقم خواهد زد.
قدمت 600 ساله این بنا به خوبی تاریخ طولانی آن را بیان میکند. بر سر در این مسجد کتیبهای قرار گرفته که در آن تاریخ ساخت مسجد بیان شده است؛ البته برخی از مورخان معتقدند این تاریخ برای زمان اتمام کاشیکاری مسجد بوده و زمان ساخت مسجد کمی قبلتر از این تاریخ است.
ظرافت بینظیر معماری و تزئینات جذاب داخل این مسجد، آن را تبدیل به یکی از زیباترین جاهای دیدنی تبریز کرده است. توصیه میکنیم در سفر به تبریز تماشای زیباییهای این بنا را به هیچ وجه از دست ندهید.
معماری مسجد کبود تبریز؛ معماری اسلامی به سبک آذری!
معماری مسجد کبود تبریز نوعی معماری اسلامی بوده و بر طبق سبکی از معماری ایرانی منسوب به آذربایجان ساخته شده است. کاشی کاریهای زیبا، گچبری، مقرنس کاری و گره سری درهم از ویژگیهای معماری مسجد کبود تبریز به شمار میرود.
این مسجد برخلاف سایر مساجد فاقد میانسرا بوده و برای سازگاری با آب و هوای تبریز، به صورت برونگرا و تمام مسقف قرار گرفته است. ساخت دقیق گنبد، شبستان و ستونهای مسجد نشان از آشنایی معماران این مسجد با هندسه و ریاضی دارد. تماشای تزئینات مسجد و سقفی از طلا و لاجورد آرامشی شگرف را مهمان وجودتان خواهد کرد. مطالب بیشتر در دسته بندی شهر تبریز یول بیر موجود است.
آدرس و نقشه مسجد کبود تبریز؛ مسجد کبود تبریز کجاست؟
مسجد کبود تبریز یکی از بهترین جاهای دیدنی تبریز است. برای بازدید از این بنای رویایی، به خیابان امام خمینی در مرکز شهر بروید. این مسجد حدفاصل میدان ساعت و میدان شهید بهشتی قرار گفته و شما میتوانید برای بازدید از این بنا به میدان ساعت رفته و یا به میدان شهید بهشتی بروید و از آنجا خود را به مسجد کبود تبریز برسانید.
آدرس مسجد کبود تبریز: خیابان امام خمینی، نرسیده به میدان ساعت، جنب پارک خاقانی (مشاهده مسجد کبود تبریز روی نقشه)
ساعات بازدید مسجد کبود تبریز
مسجد کبود تبریز همه روزه از ساعت 8 صبح تا 17:30 عصر باز بوده و پذیرای مهمانان و گردشگران از سرتاسر کشور است.
هزینه بازدید مسجد کبود تبریز
بازدید از مسجد کبود برای هموطنان ایرانی 5000 تومان و برای توریستهای خارجی 50000 تومان است.
عکسهای مسجد کبود تبریز؛ تصاویر زیبای مسجد کبود تبریز
مسجد کبود تبریز، مسجدی باشکوه و زیباست. درست است که تماشای این زیباییها از نزدیک مزه دیگری دارد و لذتی خاص را برایتان ایجاد خواهد کرد؛ اما تماشای عکسهای این مسجد جذاب نیز خالی از لطف نخواهد بود. در ادامه چند مورد از جذابترین عکسهای مسجد کبود را مشاهده خواهید کرد.
جاهای دیدنی اطراف مسجد کبود تبریز؛ مکانهای دیدنی که نباید از دست داد!
اگر سفری به دیار اولینها داشتید و به بازید از این مسجد تاریخی و زیبا رفتید، میتوانید از جاهای دیدنی اطراف مسجد کبود تبریز نیز دیدن کنید. در ادامه جاهای دیدنی اطراف مسجد کبود را معرفی خواهیم کرد تا در لیست جاهای دیدنی سفر به تبریز خود قرار داده و با بازدید از آنها خاطرات خوشی را برای خود رقم بزنید.
میدان ساعت؛ اولین موزه تاریخ شهرداری ایران!
مسجد کبود در خیابان امام خمینی قرار گرفته که یکی از تاریخیترین خیابانهای تبریز است. این خیابان از یک سو به میدان ساعت و ساختمان شهرداری منتهی میشود. عمارت شهرداری تبریز در میدان ساعت با قدمتی بیش از 80 سال یکی از جاهای دیدنی اطراف مسجد کبود به شمار میرود.
آدرس: انتهای خیابان امام خمینی (مشاهده میدان ساعت روی نقشه)
موزه آذربایجان؛ دومین موزه بزرگ باستانشناسی ایران
از دیگر جاذبههای اطراف مسجد کبود تبریز، موزه آذربایجان است. آثار تاریخی و هنری بسیاری در این موزه قرار گرفته و بعد از موزه ملی ایران، بزرگترین موزه باستانشناسی در ایران است. تماشای آثار تاریخی و هنری قرار گرفته در این موزه میتواند لذت گردش در شهر را برایتان چندین برابر کند.
آدرس: خیابان امام، جنب مسجد کبود (مشاهده موزه آذربایجان روی نقشه)
بازار کبود؛ لذت همزمان خرید و لذت!
اگر به بازدید مسجد کبود رفتید، رفتن به بازار کبود را از یاد نبرید. این بازار به عنوان یکی از مهمترین مراکز تجاری تبریز در ضلع شرقی مسجد قرار گرفته و یکی از پربازدیدترین جاهای دیدنی تبریز به شمار میرود. قدم زدن در این بازار و تماشای بافت قدیمی آن با معماری خاص، لذت خرید سوغاتی را صدچندان میکند. پیشنهاد میکنیم خود را به یک وعده غذای لذیذ در رستورانهای سنتی این بازار مهمان کنید. مزه لذیذ غذاهای این رستورانها تا مدتها زیر زبانتان مهمان شده و خاطره خوشی برایتان رقم خواهد زد.
آدرس: خیابان امام، نرسیده به میدان ساعت، جنب مسجد کبود (مشاهده بازار کبود تبریز روی نقشه)
خانههای تاریخی؛ سفر در تونل زمان!
خانههای تاریخی تبریز ردپایی از تاریخ و نشانی از نحوه زندگی گذشتگان این شهر است. بازدید از این خانهها شما را به سفری در دل تاریخ برده و زندگی آن دوران را برایتان به نمایش خواهد گذاشت. خانه بهنام، خانه حیدرزاده، خانه گنجه ای زاده، خانه نیکدل و خانه سلماسی (موزه سنجش) از جمله خانههای تاریخی اطراف مسجد کبود تبریز هستند که بازدید از آنها خالی از لطف نخواهد بود.
مقبره الشعرا؛ مقبرهای برای 400 ادیب بزرگ!
این بنا در دو کیلومتری قسمت شمال غربی مسجد کبود قرار گرفته و یکی از معروفترین جاهای دیدنی تبریز است. در این محل آرامگاه حدود 400 ادیب و شاعر ایرانی قرار گرفته است. از آرامگاه خاقانی شروانی و اسدی طوسی تا شهریار سخن همگی در مقبره الشعرا تبریز قرار گرفته است. بازدید از این بنای عظیم به عنوان یکی از جاهای دیدنی اطراف مسجد کبود را حتما در لیست جاهای دیدنی خود قرار دهید!
آدرس: خیابان ثقه الاسلام (مشاهده مقبره الشعرا روی نقشه)
مسجد کبود تبریز؛ فیروزهای در میان شهر!
اگر کنون بگویید دلتان میخواهد کوله بار خود را بسته و راهی تبریز شوید تا جذابیتهای این شهر و مسجد کبود تبریز را به چشم ببینید، نه تنها تعجب نخواهم کرد، بلکه بهتر است اینطور بگویم که منتظر شنیدنش بودم! تماشای یک عکس از زیباییهای این مسجد کافیست تا وسوسه دیدارش به جانتان بیفتد چه رسد به خواندن شگفتیهایش!
معماری آجری، نقوش و تزئینات برجسته، کتیبههایی با خطوط کوفی و ثلث، کاشیهای مزین به طلا و عبادت زیر یک سقف خیالانگیز، از جمله زیباییهای این مسجد به شمار میروند که تنها با بازدید از آن میتوانید زیباییهای آن را درک کنید. اگر تجربه سفر به تبریز و بازدید از مسجد کبود تبریز را دارید، با ما به اشتراک بگذارید. ما در مجله گردشگری یول بیر سفر خوشی را برایتان آرزومندیم.
سلام مسجد کبود تبریز یکی از برجستهترین آثار به جا مانده از معماری گذشته است که تزئینات کاشی کاری بسیار زیبایی داره مخصوصا کتیبه ها که نقش و نگارهای اسلیمی و خطایی با خطوط کوفی تلفیق شدن، که زیبایی این مسجد رو چندین برابر کرده.
با سلام. بله مسجد کبود تبریز یکی از زیباترین و قشنگ ترین آثار به جا مانده است که میتونید از دیدن خشت خشت آن لذت ببرید.
سلام مجله گردشگری یول بیر، تشکر ویژه دارم از شما
مقاله مسجد کبود تبریز رو خوندم و هم مقاله های بهترین رستوران های تبریز و فرهنگ بومی تبریز، قلم نویسنده رو خیلی دوست دارم و ادعا میکنم تنها مقالاتی هستن که از اول تا آخر کلمه به کلمه خوندم. و به عنوان یه تبریزی افتخار کردم.
سلام مرتضی جان. ممنون بابت نظر زیبای شما و این محبت شما باعث دلگرمی تیم تحریریه یول بیر هست. پایدار باشید.
تبریز یکی از شهرهای زیبایی است که صددرصد یکی از مقاصد مسافرتی من در زمان سفرهایم خواهد بود این شهر پر از بناهای قدیمی با معماریهای بی نظیر و منحصر بفرد است در زمان سفر به این شهر حتما از مسجد کبود، مقبره الشعرا، موزه آذربایجان و خانههای تاریخی آن دیدن خواهم کرد.
تبریز شهر اولینها و یکی از زیباترین مقاصد برای مسافرته ?
مسجد کبود تبریز و سایر جاهای تاریخی و دیدنی این شهر هرکدوم دیدنیهای خاص و منحصربهفردی دارن که تماشای اونا خالی از لطف نیست ?
سفرتون بیخطر باشه حنانه عزیز:)
یادتون باشه حتما برامون از خاطرات خوش سفر به تبریز بگین ??
مسجد کبود تبریز، تزئینات کاشی کاریهای بسیار زیبایی داره مخصوصا نقش و نگار کتیبههاش زیبایی مسجد رو چندین برابر کرده.
تفاوت رنگ اصلی کاشیهاش بارنگ نو مشخصه . آرامش خیلی فوق العاده ای تو محوطه داخلی مسجده، و زیباییش اگه درست ترمیم بشه خیلی محسورکننده میشه.
بله واقعا مسجد کبود تبریز یکی از زیباترین مساجد دنیاست و تماشای زیباییهای اون از نزدیک حالوهوای دیگهای داره?