خانه بهنام، یکی از خانههای تاریخی جذاب تبریز به شمار میرود. شهر تبریز همواره و در طول تاریخ از اهمیت بالایی برخوردار بوده و اوج دوران شکوفایی خود را در دوران قاجار تجربه کرده است. این شهر به عنوان شهر اولینها در حدود 300 خانه تاریخی را در خود جای داده که خانه بهنام یکی از این خانههای جذاب است.
این بنای تاریخی با معماری جذاب خود، از دلنشینترین اماکن دیدنی تبریز محسوب میشود. اگر قصد سفر به شهر تبریز را دارید، بد نیست بازدید از این خانه زیبا را در برنامه خود داشته باشید. در این مقاله از یول بیر با ما همراه باشید، تا به معرفی و تاریخچه این بنای جذاب پرداخته و با زیباییهای آن بیشتر آشنا شویم.
- تاریخچه خانه بهنام؛ عظمتی به جا مانده از زندیه
- معرفی خانه بهنام؛ شکوهی اعیانی
- معماری خانه بهنام؛ شناور در زیبایی بیانتها
- آدرس و نقشه خانه بهنام؛ خانه بهنام کجاست؟
- ساعات بازدید خانه بهنام چگونه است؟
- هزینه بازدید خانه بهنام؛ بهای بلیط بازدید از خانه بهنام چقدر است؟
- عکسهای خانه بهنام؛ شکوهی تاریخی در قاب دوربین
- جاهای دیدنی اطراف خانه بهنام؛ بعد از خانه بهنام کجا بریم؟
- خانه بهنام؛ ضیافتی به میزبانی هنر
تاریخچه خانه بهنام؛ عظمتی به جا مانده از زندیه
خانه بهنام، خانهای تاریخی مربوط به اواخر دوران زندیه و اوایل قاجار به شمار میرود که با کاربری مسکونی ساخته شده است. این خانه در دوران ناصرالدین شاه نوسازی و با نقاشیهایی تزیین شد. همان طور که از نام این عمارت پیداست، مالک این خانه شخصی به نام بهنام گنجهای، از خاندان گنجهای، بود.
خاندان گنجهای، از خاندانهای مهم، صاحب قدرت و صاحب نفوذ در آن دوران و همریشه خاندان قاجار محسوب میشد. این خاندان در ابتدا در گنجه ساکن بودند؛ اما با حمله روسها و تصرف قفقاز به وسیله آنها، به تبریز مهاجرت کرده و در آنجا ماندگار شدند. خاندان گنجهای در تبریز مشغول به تجارت شده و بعدها نیز به عرصه سیاست پا گذاشتند.
معرفی خانه بهنام؛ شکوهی اعیانی
خانه بهنام در تاریخ 23 بهمن ماه سال 1376 در فهرست میراث ملی ایران ثبت شد. بخشی از این بنا که یکی از جذابترین جاهای دیدنی تبریز به شمار میرود، اکنون در اختیار دانشکده معماری دانشگاه هنر تبریز قرار دارد. به طور کلی، خانه بهنام شامل دو حیاط (حیاطهای اندرونی و بیرونی) و دو ساختمان (ساختمان قشلاقی و ییلاقی) است. ساختمان اصلی این بنا ساختمان قشلاقی و ساختمان کوچکتر ییلاقی گفته میشود که هر کدام از ساختمانها با توجه به فصل و دمای هوا، برای زندگی انتخاب میشدند. ورودی خانه بهنام در پشت خانه و در کوچه مشیر قرار دارد.
یکی دیگر از بخشهای این عمارت، یک هشتی است که برای ورود به خانه باید از آن عبور کرد. این قسمت، تقریبا در همه خانههای آن دوران وجود داشته و مرسوم بوده است. ساخته شدن هشتی از دیده شدن داخل خانه توسط افراد غریبه و رهگذران جلوگیری میکند.
معماری خانه بهنام؛ شناور در زیبایی بیانتها
از آنجایی که این بنا متعلق به فردی از خاندانی پرنفوذ و اشرافی بوده، انتظار میرود که معماری آن حیرتانگیز باشد. این انتظار به جا، درهنگام بازدید از عمارت برآورده میشود! زمانی که پا در خانه بهنام بگذارید، با حجم بالایی از زیبایی روبهرو خواهید شد. یکی از ویژگیهای جذاب معماری این بنا، وجود طنبی بزرگ شرقی- غربی است که وصف زیبایی آن در حطیه کلمات نمیگنجد. به اتاقی که دارای 7 درب بوده و اطراف آن را اتاقهای دیگر احاطه کرده باشند، طنبی یا هفتدری گفته میشود.
پنجرههای اروسی خانه بهنام که با شیشههای رنگی زینت داده شدهاند، به شمال و جنوب باز میشوند. در شمال و جنوب عمارت، دو ایوان وجود دارد که ایوان ستوندار جنوبی، بلند و مرتفع بوده و ایوان شمالی، ستونهایی هم ارتفاع با طنبی دارد. بیرونی خانه بهنام شامل هفتدری، کلهای و اتاق بوده و در شمال آن قرار گرفته است. طنبی ارسی دار بیرونی، تزیینات گچی و نقاشیهای دلانگیزی دارد که بر دیوارهها و سقف نقش بسته است. تزیینات و هنرنماییهای موجود در طاقچهها، شومینه و اتاقهای جنبی نیز از زیبایی خاصی بهرهمند هستند. در قسمت جنوبی بیرونی، فضاهایی مانند تراس تابستانی با ستونها، سرستونهای گچی مقرنسکاری شده و ورودی چند اتاق دیگر قابل مشاهده است.
اندرونی خانه در شمالیترین قسمت خانه واقع شده و طرفین آن را اتاقهایی در شرق و غرب که مشرف به حیاط اندرونی هستند تشکیل دادهاند. این بخش از عمارت، دارای زیرزمین است. اتاقهای زیر طنبی به عنوان نشیمن تابستانی و سایر اتاقها به عناون انباری و مطبخ مورد استفاده قرار میگرفتند. به طور کلی مساحت اعیانی خانه بهنام، 890 مترمربع و مساحت کل آن حدود 900 مترمربع است. منظره بیرونی این نما به دلیل گچبریهای هنرمندانه، نمای سرخگون آجری و حوض آسمانی رنگ آن در وسط حیاط، این خانه را مسحور کننده و خاص میکند.
آدرس و نقشه خانه بهنام؛ خانه بهنام کجاست؟
خانه بهنام، در شهر تبریز قرار دارد. اگر برای سفر به تبریز برنامهریزی میکنید، بهتر است بازدید از این عمارت دیدنی را در برنامه سفر به تبریز خود قرار دهید.
آدرس خانه بهنام: تبریز، مقصودیه، بلوار ملاصدرا، خیابان طالقانی، خیابان ارگ جدید (مشاهده خانه بهنام روی نقشه)
ساعات بازدید خانه بهنام چگونه است؟
همان طور که پیشتر ذکر شد، در حال حاضر این خانه در اختیار دانشگاه هنر تبریز است؛ بنابراین برای بازدید از این مجموعه، باید در روزهای غیر تعطیل اقدام کنید. ساعات بازدید از این عمارت نیز از ساعت 10:00 الی 17:00 در نظر گرفته شده است.
هزینه بازدید خانه بهنام؛ بهای بلیط بازدید از خانه بهنام چقدر است؟
برای بازدید از این خانه، نیاز به تهیه بلیط خواهید داشت که بهای آن برای بازدیدکنندگان ایرانی 5000 تومان و برای مسافران خارجی، 3 یورو است.
عکسهای خانه بهنام؛ شکوهی تاریخی در قاب دوربین
تماشای تصاویری از خانه بهنام میتواند شما را با گوشهای از زیباییها و جذابیتهای این خانه آشنا کرده و لذت سفر به این خانه جذاب را برایتان به ارمغان بیاورد.
جاهای دیدنی اطراف خانه بهنام؛ بعد از خانه بهنام کجا بریم؟
تبریز، شهری پر از زیباییها و عجایب تاریخی و هنری است که در هر گوشه آن چیزی چشمنواز به دیدگان شما هدیه میدهد. در این بخش به سه مورد از اماکن دیدنی و شاخص اطراف خانه بهنام خواهیم پرداخت.
مسجد کبود تبریز
در طول تاریخ، مساجد از جمله اماکنی بودند که معماران و هنرمندان با تمام ظرافت و ذوق خود دست به ساختن شاهکارهایی تکرارنشدنی میزدند. مساجد ایران همواره کوهی از عظمت و زیبایی بودند و از این نظر در میان باقی مساجد در دیگر کشورها، برتری خاصی دارند. بدون شک مسجد کبود تبریز در میان مساجد ایران، از خاصترین و زیباترین مساجد به شمار میرود. متاسفانه در سالهای اخیر، بخشهای زیادی از این گوهر نایاب از بین رفته؛ اما با این حال همچنان استوار و باشکوه، زیباییهای کمنظیر خود را برای عموم مردم به نمایش میگذارد.
آدرس مسجد کبود تبریز: تبریز، خاقانی، خیابان کمربندی، خیابان امام خمینی، خیابان خط ویژه اتوبوس، مسجد کبود (مشاهده مسجد کبود روی نقشه)
میدان ساعت تبریز
میدان ساعت تبریز، از مهمترین مکانهای دیدنی اطراف خانه بهنام تبریز است که به دلیل نزدیکی آن به برج ساعت تبریز، به آن نام شناخته میشود. قدمت این برج به دوره پهلوی اول باز میگردد که در اواسط دهه 30 میلادی توسط معماران آلمانی و به سبک و شیوه معماری آلمانی ساخته شده است. وجود نورپردازیهای خیرهکننده در شب، منظرهای منحصربهفرد را ایجاد میکند که دیدن آن در سفر به تبریز خالی از لطف نخواهد بود.
آدرس میدان ساعت تبریز: تبریز، محله تربیت، میدان ساعت (مشاهده میدان ساعت روی نقشه)
موزه شهرداری تبریز
عمارت شهرداری تبریز، در زمینی به مساحت 9600 مترمربع و زیربنای 6500 مترمربع در سالهای 1314 تا 1320 شمسی در سه طبقه و در محل گورستان متروکه کوی نوبر ساخته شده است. این بنای زیبا، برج ساعتی به ارتفاع 4/30 متر دارد که در 70 سال اخیر، بدون وقفه با آوای گوشنواز خود ساعت و گذر عمر را به مردم یادآوری میکند.
آدرس موزه شهرداری تبریز: تبریز، نوبار، خیابان امام خمینی، بین مقصودیه و میدان ساعت، کاخ موزه شهرداری (مشاهده موزه شهرداری تبریز روی نقشه)
برای آشنایی با تمام مکانهای دیدنی و جذاب تبریز و داشتن یک سفر لذتبخش و خاطرهانگیز، دستهبندی شهر تبریز یول بیر را از دست ندهید.
خانه بهنام؛ ضیافتی به میزبانی هنر
در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر، به معرفی خانه بهنام تبریز، تاریخچه، معماری، آدرس و هزینه بازدید از آن پرداخته و در آخر، چند جای دیدنی در اطراف خانه بهنام را معرفی کردیم تا بعد از بازدید از خانه بهنام از این اماکن جذاب دیدن کرده و سفری خاطرهانگیز و جذاب را تجربه کنید. مشتاقانه در انتظار تجربه سفر به تبریز و خاطرات شما از این سفر جذاب هستیم.