بازار تبریز یکی از مهمترین جاهای دیدنی استان آذربایجان شرقی است. ارزش و قدمت تاریخی و فرهنگی این محل به قدری بالاست که بازدید از آن را برای هر گردشگری ضروری میکند. بازدید از بازار سرپوشیده تبریز لحظاتی بهیادماندنی و خاطرهانگیز برایتان خلق کرده و سفری لذتبخش را برایتان رقم خواهد زد.
اگر به دنبال سفر به شهری اصیل و منحصربهفرد با قدمت دیرینه و فرهنگ غنی هستید بهتر است سفر به تبریز و بازدید از بازار بزرگ تبریز را از دست ندهید. در این مقاله از یول بیر با ما همراه باشید تا سفری کوتاه به بازار سنتی تبریز داشته و لذت سفر در این بازار بزرگ را تجربه کنید.
معرفی بازار تبریز
بازار سرپوشیده تبریز زیباترین و یکپارچهترین بازار مسقف جهان به شمار میرود که با وجود قدمت 1000 ساله خود همچنان به عنوان پررونقترین بازار در شهر تبریز نقش مهمی در تجارت و کسبوکار این شهر ایفا میکند. این بازار بزرگ با مساحتی در حدود یک کیلومتر مربع در مردادماه سال ۱۳۸۹ هجری شمسی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. بازار تبریز از دیرباز به جهت قرار گرفتن بر سرراه جاده ابریشم و گذر روزانه هزاران کاروان از کشورهای مختلف آسیایی، آفریقایی و اروپایی از آن، رونق تجاری و اجتماعی بسیار بالایی داشته است.
بازار سنتی و سرپوشیده تبریز به واسطه دسترسی آسان و گستردگی، هسته مرکزی داد و ستد بین اهالی شهر و گردشگران است. بازار تبریز جزو بناهای تاریخی و ماندگار ایرانی به شمار میرود که بافت و معماری اصیل اسلامی و شرقی را نمایان میکند. گستردگی بازار بزرگ تبریز در کنار تنوع بالای محصولات ارائه شده در این بازار، باعث شده تا به عنوان مقصد اول برای رفع نیاز و یا خرید سوغات برای گردشگران و مردم اهالی تبریز باشد. با وجود سراها، تیمچهها و مغازههای متعدد و تنوع محصولات عرضه شده، گزینههای متنوعی برای خرید در این بازار خواهید داشت.
تاریخچه بازار تبریز
تاریخ دقیق بنای بازار تبریز مشخص نیست؛ اما بسیاری از جهانگردانی که از سده چهارم هجری تا زمان قاجاریان از این بازار بازدید کردهاند، اسناد مهم و مدارک ارزندهای درباره آن ارائه دادهاند. این بازار حدود 300 سال پیش و پس از وقوع زمینلرزه عظیم و ویرانگر تبریز در سال ۱۱۹۳ قمری توسط نجفقلی خان دنبلی، حاکم وقت تبریز، بازسازی شد.
معماری بازار تبریز
بخش بیرونی بازار تبریز با بافت شهری هماهنگ بوده و به بناهای معمولی شباهت دارد. علاوه بر این، اهمیت بازار تبریز تنها برای وسعت آن نیست بلکه این بازار از نظر تسلط معماران در استفاده از آجر و سفالهای آجری برای خلق فضاهای متنوع قابل توجه است. با دریچههای موجود در مرکز طاقهای این بازار امکان خروج هوای گرم میسر شده و دیوارهای ضخیم این سازه نیز حرارت را در زمستان حفظ میکنند.
وجود طاقها و گنبدها با کاربندیهای زیبا و ارتفاع بلند، سازههای آجری به هم پیوسته، نحوه چیدمان مغازهها، فراوانی تیمچهها و وجود تعداد زیادی مدرسه و مساجد تاریخی که در مجاورت سراهای بازرگانی قرار دارند، این بازار را به عنوان بهترین نماد از فضای تجاری و زندگی اصیل ایرانی و شرقی به یادگار گذاشته است.
یکی از شاهکارهای جالب معماری و باشکوهترین تیمچهها در بازار تبریز میتوان تیمچه امیر را نام برد. بانی تیمچه امیر، میرزا محمد خان امیر نظام زنگنه است که در سال ۱۲۶۰ هجری قمری درگذشت. این تیمچه، به دست معمار معروف صمدمعمار ساخته شد که داستان زندگی او از گذشته در میان معماران تبریز مشهور و زبانزد بود. بازار امیر به بورس طلا و جواهر اختصاص دارد، همچنین از پررفتوآمدترین و پرطرفدارترین بخشهای بازار تبریز بین خریداران و گردشگران محسوب میشود. حدود ۱۱۲ مغازه در این بخش بازار فعالیت میکنند که اکثر آنها جواهرفروش و تعدادی نیز به فروش لوازم آرایشی، پارچه و عطر مشغول هستند.
آدرس بازار امیر: استان آذربایجان شرقی، تبریز، بازار،خیابان قره آغاج، خیابان جمهوری اسلامی (مشاهده بازار امیر روی نقشه)
آدرس و نقشه بازار تبریز
بازار بزرگ تبریز در نقطه مرکزی شهر قرار دارد و دسترسی به آن از نقاط مختلف شهر آسان است. این بازار از سمت شرق به عالیقاپو (مجموعه کاخهای ولیعهدنشین)، از سمت غرب به مسجد جامع محدود شده و از سمت شمال، شامل بخشهایی از شمال رودخانه میدان چایی (مهرانرود) میشود. این دو بخش با پلهای چوبی که در امتداد راسته بازار قرار دارند، به هم متصل شدهاند. در سفر به تبریز، بازار بزرگ تبریز از مقاصد اصلیتان خواهد بود.
آدرس بازار تبریز: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان بازار، بازار بزرگ تبریز (مشاهده بازار تبریز روی نقشه)
ساعات کار بازار تبریز
شما میتوانید در تمام ایام هفته بجز جمعهها از بازار بزرگ تبریز دیدن کنید. بازار سرپوشیده تبریز از ساعت 7 صبح الی 9 شب برای بازدید و خرید عموم دایر است. میتوان گفت بهترین زمان برای بازدید از بازار سنتی تبریز، بعد از ساعت 5 بعدازظهر است.
جاهای دیدنی اطراف بازار تبریز
در اطراف بازار بزرگ تبریز جاذبههای گردشگری مختلفی قرار گرفتهاند که دارای اهمیت تاریخی زیادی هستند که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرند. اگر به دنبال گنجینه مفید و ارزشمندی از مکانهای دیدنی شهر تبریز هستید، دستهبندی شهر تبریز یول بیر را از دست ندهید. در این دستهبندی تمام جاهای دیدنی تبریز را گردآوری کردهایم که دیدن آنها برای هر گردشگری لذتبخش و خاطرهانگیز خواهد بود.
بازار مظفریه تبریز
تیمچه مظفریه از معروفترین تیمچههای تاریخی بازار تبریز است که قدمت آن به سال ۱۳۰۵ هجری قمری در زمان ولیعهدی مظفرالدین شاه قاجار میرسد. این تیمچه از مهمترین مراکز فروش فرش و قالی دستبافت در تبریز و استان آذربایجان شرقی به حساب میآید، همچنین اموری مانند طراحی و مرمت انواع فرش و تابلو فرش نیز در این بازار انجام میشود
حاج شیخ جعفر قزوینی، تاجر سرشناس دوره ناصرالدین شاه در سال ۱۳۰۵ این بنا را ساخته بود و به مناسبت حضور مظفرالدین میرزا، ولیعهد وقت، این تیمچه را به نام مظفریه نام گذاری کرد. اکنون تیمچه مظفریه یکی از مراکز عمده تجارت و صدور فرش آذربایجان و ایران به شمار میرود که شهرت جهانی دارد. این تیمچه شامل دو طبقه است که هر طبقه آن شامل بیست و شش حجره فرشفروشی دارد. بیشک اگر از علاقه مندان به هنر اصیل قالیبافی باشید، دیدن این بازار لذت بخشترین بخش سفر شما خواهد بود.
آدرس بازار مظفریه: استان آذربایجان شرقی، تبریز، بازار، خیابان غچال، بازار بزرگ کفش و چرم تبریز (مشاهده بازار مظفریه روی نقشه)
سرای گرجیلر بازار تبریز
این سرا از بازار سرپوشیده تبریز بهخاطر حضور بازرگانان گرجی و ارمنی به این اسم خوانده میشود که در گذشته فروشنده محصولات خانگی روسیه بودند. در حال حاضر مغازههای این بازار بیشتر محل فروش لوازم خانگی بوده و در مغازههای داخل کاروانسرا در اکثر مواقع تعمیرات وسایل برقی و خانگی انجام میگیرد. کاروانسرای این بازار بیشتر تبدیل به انبار فروشگاهها شده است.
آدرس سرای گرجیلر: استان آذربایجان شرقی، تبریز، راسته بازار، سرای گرجیلر (مشاهده سرای گرجیلر روی نقشه)
حمام سید گلابی تبریز
حمام سید گلابی واقع در تبریز و مربوط به دوره قاجار است. این حمام در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۸۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید که به علت قدمت بالای تاریخی، نمادی بهیادماندنی از حمامهای قدیمی به شمار میرود و بازدید از آن خالی از لطف نیست.
آدرس حمام سید گلابی: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان مطهری (راسته کوچه سابق) بازار صفی (مشاهده حمام سید گلابی روی نقشه)
حمام نوبر تبریز
حمام نوبر یکی از باشکوهترین آثار معماری اوایل دوره قاجار است که امروز همچون نگینی درخشان در گوشهای از شهر تاریخی تبریز میدرخشد. حمامی که با مساحت حدود ۷۰۰ مترمربع اکنون به عنوان سفرهخانه سنتی، گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. از زمان ایلخانیان در شهرهای مختلف ایران همچنین در تبریز حمام های عمومی زیادی ساخته شدهاند که در اثر گذر زمان و عواملی مثل گرما و رطوبت تعداد زیادی از آن ها نابود شد.
آدرس حمام نوبر: استان آذربایجان شرقی، تبریز، تقاطع خیابانهای امام خمینی و تربیت، روبهروی کاخ شهرداری (مشاهده حمام نوبر روی نقشه)
مسجد کبود تبریز
این مسجد با کاشیکاریهای لاجوردی زیبا و چشمنوازش، بهعنوان فیروزه جهان اسلام شناخته میشود. مسجد کبود، از معروفترین جاهای دیدنی تبریز است که تنها بنای بهجامانده از دوره قراقویونلو در تبریز به حساب میآید. این مسجد از اماکن کاملا مسقف است که کلیه فضاهای آن در تمام فصول سال قابل استفاده هستند.
آدرس مسجد کبود: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام خمینی، نرسیده به میدان ساعت، جنب پارک خاقانی (مشاهده مسجد کبود روی نقشه)
مسجد جامع تبریز
این مسجد از بناهای تاریخی تبریز است که قدمت آن به دوره سلجوقیان تا قاجار برمیگردد. این اثر در سال ۱۳۱۰ بهعنوان اثر ملی ایران به ثبت رسید و در ضلع جنوبی مدرسه طالبیه و انتهای بازار تبریز قرار دارد. این مسجد که با نام مسجد جمعه نیز شناخته میشود، در گذشته یک ایوان داشت؛ اما بعدها به دو ایوانی تغییر کرد و از جمله مساجدی به شمار میرود که روش ساخت آن با الهام از کاخ اختصاصی فیروزآباد بوده است. مسجد جامع تبریز نیز از زلزله سال ۱۱۹۳ هجری قمری جان سالم به در نبرد و مسجد فعلی به همت حاکم تبریز بنا شده و از آثار مهم عصر قاجار محسوب میشود.
آدرس مسجد جامع تبریز: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان شهید مطهری، انتهای بازار تبریز، بخش جنوبی صحن مدرسه طالبیه (مشاهده مسجد جامع تبریز روی نقشه)
بازار کفاشان تبریز (باشماقچی بازار)
بازار کفاشان از اصلیترین محلهای تولید و عرضه کفش، بهخصوص کفشهای دستدوز در تبریز است. اگر به دنبال کفش بادوام و کیفیت بالا هستید بهترین گزینه را انتخاب کردهاید. این بازار نیز شامل بخشهای مختلفی نظیر تیمچه و سرای امید، تیمچه و سرای حاج ابوالقاسم میشود.
آدرس بازار کفاشان تبریز: استان آذربایجان شرقی، تبریز، بلوار شهدا، دارایی – مدنی 1، باشماخچی بازاری (مشاهده بازار کفاشان روی نقشه)
اگر به دنبال آشنایی با سایر جاهای تماشایی و جذاب شهر اولینها هستید، مقاله جاهای دیدنی تبریز برای شماست. در این مقاله تمام جاهای دیدنی تبریز به همراه آدرس و نقشه آنها قرار داده شده تا بتوانید براساس سلیقه گردشگری خود جاهای دیدنی مورد نظر را انتخاب کرده و از تماشای آن لذت ببرید.
سفری به یادماندنی در دل بازار تبریز
بازار تبریز قدمتی 1000 ساله دارد و از گذشته بزرگترین مرکز تجاری در شهر تبریز بوده است. شما با بازدید از سراها و بخشهای مختلف این بازار قدیمی و تاریخی، سفری خاطرهانگیز به اعماق تمدن و فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی خواهید داشت که رنگ و بوی گذشته را برایتان زنده میکند. استفاده از آجر و سفالهای آجری در معماری بازار سنتی تبریز، فضاهای متنوعی را ایجاد کرده و با وجود تعداد زیاد تیمچهها، مساجد و مدارس با قدمت چند صد ساله در مجاورت آن، بازار سرپوشیده تبریز از شاهکارهای کم نظیر معماری به شمار میرود.
این بازار بخشهای متعددی دارد که از میان معروفترین تیمچههای سنتی، بازار امیر و بازار مظفریه را میتوان نام برد که از مراکز پربازدید بین خریداران محسوب میشوند. در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر به معرفی بازار سنتی تبریز پرداخته و تمام اطلاعات مورد نیاز در مورد این بازار را در اختیار شما قرار دادیم. برای داشتن یک سفر تاریخی بهتر است از مدارس قدیمی و مساجد اطراف بازار بزرگ تبریز نظیر مسجد جامع و مسجد کبود با معماری خاص و کمنظیر آن نیز دیدن کنید.