برج آزادی تهران از جمله دیدنیهای پایتخت ایران به شمار میآید که شهرتی جهانی دارد! این برج با قدمتی بیش از نیم قرن و با معماری شگفتانگیزش از شاهکارهای معماری معاصر به شمار میرود. مگر میشود سفر به تهران را بدون بازدید از برج آزادی تهران آن به پایان رساند؟ برای آشنایی با این قوس بیضی شکل جذاب و تماشایی، تا انتهای این مقاله از یول بیر با ما همراه باشید.
- معرفی برج آزادی تهران
- تاریخچه برج آزادی تهران
- معماری برج آزادی تهران
- ارتفاع برج آزادی
- بخش های مختلف برج آزادی تهران
- امکانات رفاهی و تفریحی میدان آزادی
- دیدنی های میدان آزادی
- میدان آزادی در شب
- آدرس و نقشه برج آزادی تهران
- ساعات بازدید برج آزادی
- هزینه بازدید برج آزادی تهران
- بهترین زمان بازدید از برج آزادی
- عکس های میدان و برج آزادی تهران
- جاهای دیدنی اطراف میدان آزادی
- برج آزادی تهران؛ نمادی ماندگار از تهران و ایران
معرفی برج آزادی تهران
برج آزادی تهران، اصلیترین نماد تهران است به طوری که میتوان گفت در سراسر دنیا شهر تهران را با نماد برج و میدان آزادی آن میشناسند. برج آزادی تهران به مناسبت یادبود جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی و به عنوان نمادی از «ایران مدرن» در میان یکی از میدانهای اصلی غرب تهران ساخته شد. طراحی این برج به حسین امانت، معمار ایرانی سپرده شد و ساخت آن توسط مهندس محمد پورفتحی به سرانجام رسید.
تاریخچه برج آزادی تهران
در سال 1345 هجری شمسی، مسابقهای با عنوان طرح نماد شناسایی ایران در میان معماران ایرانی برگزار شد که در نهایت طرحی از مهندس معمار 24 ساله، حسین امانت، انتخاب شد. ساخت برج آزادی در سال 1348 شروع شده و پس از حدود دو سال در مهر سال 1350 به افتتاح رسید. جالب است بدانید در بین سالهای ۱۳۵۲ تا ۱۳۵۷ تصویر برج آزادی تهران روی اسکناسهای ۲۰۰ ریالی ایران چاپ میشد.
در ابتدا این سازه با نام برج شهیاد آریامهر شناخته میشد که پس از وقوع انقلاب و در سال 57، به برج آزادی تغییر نام داد. در جریان انقلاب اسلامی، برج و میدان آزادی یکی از محلهای اصلی تجمع معترضین به حساب میآمد. پس از افتتاح برج آزادی، مسئولیت حفظ و نگهداری آن به وزارت فرهنگ و هنر واگذار شد و در حال حاضر وظیفه حفظ و نگهداری این برج بر عهده بنیاد رودکی است.
تمام اجزای مجموعه فرهنگی برج آزادی تهران در سال 1350 ساخته و تکمیل نشد، به عنوان مثال موزهای که زیر فضای میدان آزادی و در عمق 15 متری قرار دارد، در سال 1353 و توسط معمار برج، آقای حسین امانت، ساخته شد. در محوطه برج چندین تالار نمایش، نگارخانه، کتابخانه و موزه نیز قرار دارد. برج آزادی تهران در 26 اسفند ماه 1353 با شماره 1008 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
معماری برج آزادی تهران
برج آزادی تهران دارای چهار طبقه، چهار آسانسور و دو راهپله است. طول بنای آزادی 63 متر و ارتفاع آن از سطح زمین 45 متر اندازهگیری شده و خطوط موازی و کشیده پایهها سبک معماری هخامنشی را یادآوری میکند. از طرفی قوس بالایی برج، قوسی کشیده بوده و نمادی از معماری دوران پس از اسلام به حساب میآید. قوس اصلی میان برج نیز الهام گرفته از سبک معماری دوران ساسانی است.
شکل هندسی بنا به حالت یک مربع مستطیل است که روی چهارپایه خود چرخیده تبدیل به یک شانزده ضلعی شده و در آخر به یک گنبد تبدیل میشود که گنبد آن تنها از داخل برج قابل دیدن است. همچنین در معماری بصری برج آزادی از المانهایی مانند بادگیر، باغ ایرانی، چهار طاقی و کاشیکاریهای متنوع استفاده شده و جلوه خاصی به آن بخشیده است.
مساحت میدان آزادی حدود 50 هزار مترمربع بوده و زمین میدان، شکلی بیضی دارد که برج در محدوده شرقی آن ساخته شده است. سازه برج با سنگ نمای سفید با رگههای فیروزهای مزین شده که تماشای آن از نزدیک لذتی وصفناپذیر را برایتان به ارمغان خواهد آورد. برج آزادی چهار نما دارد که هر دو نما با هم متقارن بوده و تزیینات و مقرنسکاریهای بسیار زیبایی در وسط طاق اصلی کار شده است.
جذابیت معماری برج در نمای بیرونی آن خلاصه نمیشود. دو طبقه از برج که در بالای قوس طاق اصلی و زیر گنبد قرار دارند، به وسیله آسانسور قابل دسترسی هستند. طبقه بالایی گنبدی از بتن سفید ساخته شده که با مقرنسکاریها و کاشیهای فیروزهای و معرق ایرانی تزیین شدهاند. از ویژگیهای جالب برج آزادی تهران فضاهای مختلف برج است که به وسیله روزنهها و شکافهایی به هم وصل هستند. بهتر است بازدید از این برج تماشایی را در سفر به تهران فراموش نکنید!
ارتفاع برج آزادی
برج آزادی تهران از سطح زمین ارتفاعی به اندازه 45 متر دارد و طول واقعی آن 63 متر است که از چهار طبقه تشکیل شده و جذابیت و ابهتی خاص را به نمایش میگذارد.
بخش های مختلف برج آزادی تهران
برج آزادی تهران از بخشهای مختلفی تشکیل شده که در ادامه به معرفی هر کدام از این بخشها خواهیم پرداخت:
ورودی برج آزادی
وروردی برج آزادی در حیاطی روباز و 5 متر پایینتر از سطح زمین قرار دارد. در گذشته طاقهای در ورودی از سنگهای 3.5 تنی ساخته شده بود اما امروزه درهای شیشهای جایگزین آنها شدهاند. از این ورودی دسترسی به زیرزمین و طبقات بالای برج میسر است.
طبقه زیرزمین برج آزادی
طبقه زیرزمین برج آزادی تهران شامل بخشهای متعدد و متنوعی است که از جمله آنها میتوان به: سالن ایرانشناسی، سالن تشریفات، گذرگاه پیشینیان، تالار آینه، نگارخانه قوام، کتابخانه، تالار کهن و دو سالن سینما اشاره کرد.
طبقه اول برج آزادی
طبقه اول برج آزادی تهران، فاصلهای 23 متری با سطح زمین دارد و از آن برای تعویض آسانسور استفاده میشود. پنجرههای آبی رنگی که از زیر طاق دیده میشوند در دیوار این طبقه قرار دارند که در آن چیزی برای بازدید وجود ندارد.
طبقه دوم برج آزادی
طبقه دوم برج در ارتفاع 33 متری از سطح میدان قرار داشته و معماری آن بسیار دیدنی و جذاب است. طبقه دوم برای نمایش عکسهای تاریخی مورد استفاده قرار میگیرد. سقف این طبقه شباهت زیادی به مسجد شیخ لطف الله اصفهان دارد، به طوری که سقف آن به شکل گنبد بتنی با طرح شمسه در میان آن است.
طبقه سوم برج آزادی
طبقه سوم در ارتفاع 39 متری از سطح زمین بوده و پنجرههای لانه زنبوری آن دید خوبی به بیرون فراهم میکنند.
پشت بام برج آزادی
گنبد زیبایی که در پشت بام برج آزادی تهران قرار دارد، از طبقه سوم برج شروع شده و تا ارتفاع 46 متری امتداد مییابد. این گنبد با کاشیهای فیروزهای پوشانده شده و زیبایی چشمنوازی را خلق کرده است.
امکانات رفاهی و تفریحی میدان آزادی
طبقه زیرزمین برج آزادی امکانات رفاهی و تفریحی متعددی دارد. از جمله دیدنیهای جذاب این مکان میتوان به سالن ایرانشناسی آن اشاره کرد. این سالن دارای مسیری U شکل است که تصاویر و ماکتهایی به معرفی مراکز تاریخی، مذهبی، صنعتی و غیره کشور اختصاص داده شدهاند. سالن ایران شناسی برای آشنایی بیشتر بازدیدکنندگان با بخشهای مختلف ایران ساخته شده و یکی از دیدنیهای برج آزادی تهران به شمار میرود.
از دیگر دیدنیهای سالن میتوان به تالار آینه، نگارخانه اقوام و نگارخانه بوستان اشاره کرد. همچنین برج آزادی امکانات رفاهی مناسبی نیز در اختیار مسافران و بازدیدکنندگان قرار میدهد. سالن تشریفات مجموعه با نقش و نگارهای ایرانی که بدنه و سقف این سالن را مزین کردهاند، برای پذیرایی از میهمانان در نظر گرفته شده است.
کتابخانه برج آزادی تهران مساحتی حدود 200 متر مربع داشته و نزدیک به 11 هزار جلد کتاب را در خود جای داده است. نشریات ادواری نیز به طور مرتب به این مکان آورده میشود. دو سالن سینمای مولتیویژن و کوچک، از امکانات تفریحی این مجموعه هستند که سالن مولتیویژن آن ظرفیت 300 تماشاچی را دارد و به پیشرفتهترین فناوری صدا و تصوری مجهز است.
دیدنی های میدان آزادی
پس از میدان نصف جهان، میدان آزادی تهران، بزرگترین میدان کشور است. میدان آزادی با مساحت 50 هزار مترمربع، دارای پیادهرو و چمنکاریهای مرتب بوده و محوطه آن همزمان با برج ساخته و به بهرهبرداری رسید.
میدان آزادی در شب
در طول روز سازه سفید برج آزادی، محوطه سبز، و آسمان آبی منظره خاص و دلربایی را خلق میکنند که هر رهگذری را مجبور به ایستادن و تماشای این ترکیب دلانگیز میکند! اما از حق نگذریم میدان آزادی در شب زیباترین شکل خود را مییابد! نورکاریهایی که در پایهها و بدنه برج قرار دارند ابهت و جلال بنا را چندین برابر کرده و جلوه و شکوه خاصی به آن میبخشند.
آدرس و نقشه برج آزادی تهران
برج آزادی (واقع در میدان آزادی) در نزدیکی ترمینال مسافربری و فرودگاه مهرآباد قرار دارد. برای رفتن به میدان آزادی میتوانید از انواع وسایل نقلیه همچون مترو، اتوبوس BRT، تاکسی و ماشین شخصی استفاده کنید. برای استفاده از مترو، خط ارم سبز-شهید کلاهدوز (خط 4) شما را به میدان آزادی خواهد رساند. همچنین اتوبوسهای BRT تهرانپارس، ترمینال خاوران و دانشگاه علوم و تحقیقات به این مکان ختم میشوند.
برای استفاده از ماشین شخصی نیز میتوانید از مسیرهای بزرگراه آیت الله سعیدی برای وارد شدن از ضلع جنوبی، بزرگراه محمدعلی جناح برای وارد شدن از ضلع شمالی، بزرگراه لشگری برای رسیدن به جاده مخصوص و خیابان آزادی برای وارد شدن از ضلع شرقی استفاده کنید.
آدرس: تهران، میدان آزادی، برج آزادی تهران (مشاهده برج آزادی روی نقشه)
ساعات بازدید برج آزادی
مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی در تمام ایام هفته به جز روزهای شنبه و ایام شهادت، به روی عموم باز است.
هزینه بازدید برج آزادی تهران
برای بازدید از برج تهران باید هزینه پرداخت کنید. قیمت بلیط ورودی به قسمتهای مختلف برج بین 10، 20 و 25 هزارتومان متغیر است. هزینه بازدید از همه قسمتهای برج 25000 هزار تومان است.
بهترین زمان بازدید از برج آزادی
داشتن یک عکس یادگاری از این مکان نمادین، خواسته بسیاری از بازدیدکنندگان است. اگر میخواهید نور مناسب برای عکاسی داشته باشید بهتر است در طول روز به دیدن برج بروید و اگر میخواهید از منظره چراغانی شده و جذاب شبانه برج آزادی لذت ببرید، ساعات بعد از غروب خورشید بهترین زمان برای بازدید از آن خواهد بود.
عکس های میدان و برج آزادی تهران
میدان آزادی و در میان آن برج آزادی تهران، شهرتی جهانی دارند به طوری که حتی خود مردم ایران یان برج را به عنوان نماد تهران و کشور معرفی میکنند. عکسهای هوایی و هنرمندانهای که از نمای بیرون این برج به اشتراک گذاشته میشود، جلوهای از شکوه و زیبایی معماری ایرانی در ادوار مختلف است. در ادامه برخی از تصاویر زیبا و جذاب این برج را قرار خواهیم داد تا از زیباییهای آن لذت ببرید.
جاهای دیدنی اطراف میدان آزادی
بعد از بازدید از برج آزادی تهران بهتر است به سراغ سایر جاهای دیدنی تهران که در اطراف برج قرار دارند سری بزنید. در ادامه برخی از جاهای دیدنی اطراف میدان آزادی را معرفی خواهیم کرد.
پارک ولایت تهران
پارک ولایت یکی از بزرگترین پارکهای کشور است که در جنوب پایتخت قرار دارد و یک فضای عالی برای دوچرخهسواری، ورزش، پیکنیک و سایر فعالیتهای تفریحی به شمار میرود. مجموعه شهربانو که محیطی مخصوص بانوان محسوب میشود نیز در این پارک قرار دارد.
آدرس: تهران، انتهای اتوبان نواب، تقاطع اتوبان تندگویان (مشاهده پارک ولایت روی نقشه)
کاخ گلستان تهران
کاخ گلستان از بناهای تاریخی تهران به مشار میرود که قدمت آن به دوره زندیه و قاجار برمیگردد. این کاخ در مرکز شهر واقع شده و در تیرماه 1392 در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسیده است. این کاخ وقایع تاریخی مهمی همچون تاجگذاری پادشاهان قاجار از جمله احمدشاه و پادشاهان پهلوی از جمله رضاشاه و محمدرضاپهلوی را به خود دیده و اکنون یکی از جاهای دیدنی پرطرفدار در تهران است.
آدرس: تهران، خیابان پانزده خرداد، ضلع شمالی میدان ارگ، کاخ گلستان (مشاهده کاخ گلستان روی نقشه)
اگر به دنبال آشنایی با سایر جهای دیدنی تهران و تماشای زیباییها و جذابیتهای پایتخت هستید، دستهبندی شهر تهران یول بیر را از دست ندهید. در این بخش تمام جاهای دیدنی و جذب این شهر معرفی شدهاند تا بتوانید بهترین جاهای دیدنی را بر طبق سلیقه خود انتخاب کرده و از بازدید آنها لذت ببرید.
برج آزادی تهران؛ نمادی ماندگار از تهران و ایران
برج آزادی، بنایی در قلب تهران است که بیش از نیم قرن است در قلب این شهر و ساکنان آن دلخوش کرده و به گرمی از مسافران و بازدیدکنندگانش استقبال میکند. نمای سفید و معماری ایرانی-اسلامی این سازه بینندگان را خیره هنرمندی و خوشذوقی معماران ایرانی میکند. در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر سفری کوتاه به تهران داشته و این برج زیبا را به شما معرفی کردیم تا در سفر به تهران از آن بازدید کرده و از تماشایش لذت ببرید.