خانه کوزه کنانی مشهد در زمان حکومت قاجار ساخته شده است و رضاشاه هم در حدود یک سال در این خانه سکونت گزیده و حال این خانه به موزه مشروطیت تغییر کاربری داده است. این خانه 24 تیرماه سال 1382 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و حال این خانه کاربرد میراثفرهنگی دارد. این خانه بسیار تاریخی بوده و از یکی از جاذبههای گردشگری مشهد بهحساب میآید. این خانه همهساله میزبان جمعی از علاقهمندان و گردشگران بومی و غیربومی است و با مساحتی حدود 1000 مترمکعب مکان مناسبی برای کسانی است که علاوه بر حرم امام رضا (ع) به دنبال جایی برای گردشگری هستند.
باوجوداینکه خانه کوزه کنانی مشهد حالوروز خوشی ندارد و تصمیمهایی مبنی بر مرمت این بنا گرفته شده است ولی باز هم اگر قصد دیدن یک بنای تاریخی را دارید، دیدن این خانه خالی از لطف نیست. برای اینکه با مواردی که لازم است قبل از سفر به این مکان آشنا باشید در این مقاله از یول بیر همراه ما باشید.
- معرفی خانه کوزه کنانی مشهد؛ تاریخی در دل مشهد
- تاریخچه خانه کوزه کنانی مشهد؛ نماینده معماری قاجار
- معماری خانه کوزه کنانی مشهد؛ زیبا و فوقالعاده
- قسمتهای مختلف خانه کوزه کنانی مشهد؛ طراحی به شکل قاجاری
- آدرس و نقشه خانه کوزه کنانی مشهد؛ خانه کوزه کنانی کجاست؟
- ساعات بازدید خانه کوزه کنانی مشهد؛ زیبای قجری
- هزینه بازدید خانه کوزه کنانی مشهد؛ عروس ایران باستان
- عکسهای خانه کوزه کنانی مشهد
- خانه کوزه کنانی مشهد؛ خاطره بازی در معماری قاجاری
معرفی خانه کوزه کنانی مشهد؛ تاریخی در دل مشهد
خانه کوزه کنانی مشهد در زمان خودش در یکی از محلههای اعیاننشین مشهد قرار داشت و با توجه به بزرگی و معماری فوقالعادهاش، تافته جدا بافته محله چهارباغ مشهد بود. این مکان یکی از مکانهای خاطرهانگیز مشهد بهحساب میآید که حتی در بین خانههای تاریخی شمال شرق ایران عمارتی تماشایی محسوب میشود.
این خانه به اسم حسینیه فروشانیها نیز شناخته شده است. علت این است که بعد از فوت آقای کنانی، فرزندانش خانه را به هیات مذهبی فروختند. این بنا قدمت زیادی دارد و افراد مهم و سرشناسی مثل آیتالله بروجردی که از دوستان آقای کوزه کنانی بوده هم به این مکان رفتوآمد داشتهاند.
خانه کوزه کنانی مشهد که در بین خانههای جدید و نوساخته جلوهای زیبا از تاریخ را به تصویر میکشد، حس و حال فوقالعادهای را در مهمانان خویش به وجود میآورد. این خانه فوقالعاده تماشایی با معماری زیبایش یکی از بزرگترین و وسیعترین خانههای قاجاریه بهحساب میآید.
تاریخچه خانه کوزه کنانی مشهد؛ نماینده معماری قاجار
خانه کوزه کنانی مشهد در 1247 هجری شمسی که دوران قاجار بود، ساخته شد و در زمان خودش، محل زندگی اشراف قجری بود. 69 سال بعد، سرکنسول روسی در این مکان ساکن شد. سپس کنسولگری آمریکا هم در این عمارت سکونت گزید. سالها از سکونت کنسولگرهای دولتهای خارجی در این خانه گذشت تا اینکه سرانجام، حاج مهدی کوزه کنانی، این عمارت را از آمریکاییها خرید.
حاج مهدی کوزه کنانی از تجار سرشناس مشهد قدیم محسوب میشد. پس از فوتش، فروش خانه کوزه کنانی مشهد به هیات خمینی شهر اصفهان، باعث شد که این بنا از خانه به حسینیه تغییر کاربری بدهد. سرانجام، این ملک به ثبت فهرست آثار ملی رسید. در زمانهای قدیم، افراد مهمی همچون حاجی میرزا آقا فرشی، ستارخان و باقرخان به این خانه رفت و آمد میکردند.
حال، خانه کوزه کنانی مشهد به موزه مشروطیت و ساختمان میراث فرهنگی استان خراسان رضوی تغییر کاربری داده است. به همین دلیل، با عنوان کاربری فرهنگی تاریخی، مجوز ساخت و ساز توسط شهرداری به مالکان داده نمیشود. با این همه، مالکان اقدام به تخریب یکی از دو ساختمانهای موجود کردهاند.
معماری خانه کوزه کنانی مشهد؛ زیبا و فوقالعاده
معماری فوقالعاده قجری در کنار و گوشه خانه کوزه کنانی مشهد به چشم میخورد. این خانه دارای 3 حیاط بسیار بزرگ میباشد که از داخل با هم در ارتباط هستند. ورودیهای خانه شامل دو در بزرگ هستند که یکی در اصلی و دیگری در شرق عمارت قرار دارد.
از در شرقی خانه کوزه کنانی برای ورود درشکه و اسب استفاده میکردند. ورودی اصلی عمارت با ستونهای بزرگ آجری متعدد خودنمایی میکند و 5 پله به پایین، باعث میشود که سطح حیاط پایینتر از کوچه قرار بگیرد.
قسمتهای مختلف خانه کوزه کنانی مشهد؛ طراحی به شکل قاجاری
این منزل، دارای دو بخش جنوبی و شمالی است که با حیاطی مستطیل شکل به یکدیگر مرتبط میشوند.بخش جنوبی خانه کوزه کنانی مشهد 4 ستون گرد و چوبی به چشم میخورد. اتاق شاه نشین در طبقه همکف قرار دارد و 4 اتاق، اطراف این اتاق وجود دارد. این اتاق به شکل 1.7 در 10 متر طراحی شده و با پنجرههای رنگی و چوبی آراسته شده است.
بخش شمالی 3 طبقه دارد که از وسط به شکل متقارن تقسیم شده است و هر کدام، ورودی جداگانهای دارند. در این بخش از خانه کوزه کنانی شاهد اتاقهای کوچکتر هستیم. سقف این بخش چوبی است و ملات، آجر و گچ، مصالح اصلی این بخش هستند و در کل، این عمارت به لحاظ معماری بیرونی، طراحی به نسبت سادهای دارد.
برای آشنایی با سایر جاهای دیدنی و گردشگری شهر مقدس و معنوی مشهد میتوانید به دستهبندی شهر مشهد یول بیر مراجعه کنید.
آدرس و نقشه خانه کوزه کنانی مشهد؛ خانه کوزه کنانی کجاست؟
خانه کوزه کنانی مشهد در یکی از محلههای قدیم مشهد و در محله چهارباغ قرار گرفته است. در کنار و گوشه این محله، عمارتهای اشرافی واقع شده بودند که یکی از یکی زیباتر بودند. محله چهار باغ مشهد از سمت مغرب به خیابان آزادی، ضلع شرقی مجموعه تجاری بازار مرکزی آستان قدس و کوچه تلفنخانه و از سمت شمال به کاروانسرای ملک، بالاخیابان و کوچه چهارباغ منتهی میشود. برای رفتن به خانه کوزه کنانی مشهد باید به خیابان شیرازی بروید.
خانه کوزه کنانی مشهد زیباییهای بینظیری دارد که در کلام نمیگنجد و شما باید خودتان حتما از آن بازدید کنید. برای رسیدن به این عمارت باید وارد خیابان اندرزگو یا خسروینو شوید و سپس وارد کوچه پنجه شوید تا چشمتان به جمال فوقالعاده این منزل روشن شود.
آدرس خانه کوزه کنانی مشهد: مشهد، خیابان شیرازی، کوچه چهار باغ، کوچه پنجه، جنب حسینیه کویتیها (مشاهده خانه کوزه کنانی مشهد روی نقشه)
ساعات بازدید خانه کوزه کنانی مشهد؛ زیبای قجری
بازدید از خانه کوزه کنانی مشهد که یکی از جاذبههای تاریخی مشهد است، در حدود 1 الی 2 ساعت طول میکشد. این بنا که از قدیمیترین عمارتهای باستانی محسوب میشود؛ حال، از آن به عنوان یک موزه تاریخی استفاده میشود و همه روزه گردشگران بسیاری از آن بازدید میکنند. بازدید از خانه کوزه کنانی مشهد در روزهایی که تعطیل هستند، بسته میباشد و شما میتوانید در روزهای دیگر از ساعت 9 صبح تا 4 بعد از ظهر از این مکان تاریخی و زیبا دیدن کنید. بارهای سفرتان را ببندید و خودتان را برای سفر به مشهد، تجربه سفری بینظیر و لذتبخش آماده کنید.
هزینه بازدید خانه کوزه کنانی مشهد؛ عروس ایران باستان
بازدید از خانه کوزه کنانی مشهد رایگان بوده و شما میتوانید بدون پرداخت هیچ هزینهای از این بنای تاریخی و فوقالعاده زیبای مشهد بازدید کنید. این عمارت، در عین حال که بینظیر است؛ نمونه بارز «زیبایی در سادگی است» میباشد و با معماری سادهاش، طراحی چشمنوازی دارد.
عکسهای خانه کوزه کنانی مشهد
با ما همراه باشید، تا به تماشای چند عکس زیبا از خانه کوزه کنانی مشهد بنشینیم و از دیدن این همه زیبایی لذت ببریم.
جاهای دیدنی اطراف خانه کوزه کنانی مشهد
حال با ادامه این بخش از مقاله با ما همراه باشید تا با تعدادی از جاهای دیدنی اطراف خانه کوزه کنانی مشهد آشنا شویم، همچنین اگر علاقمند به مطالعه سایر مقالات گردشگری و جاذبههنای مشهد هستید میتوانید به مقاله جاهای دیدنی مشهد مراجعه کنید.
مسجد گوهرشاد؛ چشمنوازترین مسجد مشهد
مسجد گوهرشاد به دستور گوهرشاد همسر شاهرخ ساخته شد. این مسجد به دلیل زیبایی و ظرافت کاشیکاری و اسلوب و خط معماری جزو شاهکارهای معماری دوره تیموری محسوب میشود و به دلیل مجاورت با حرم امام رضا (ع)، موقوفات بسیار و واقع شدن در نزدیکی خانه کوزه کنانی مشهد از پر بازدیدترین مساجد ایران به شمار میرود.
آدرس مسجد گوهرشاد مشهد: استان خراسان رضوی، شهر مشهد، حرم مطهر امام رضا (ع)، صحن گوهرشاد (مشاهده مسجد گوهرشاد مشهد روی نقشه)
کلیسای مسروپ مقدس؛ کلیسایی در شهر شیعه
این کلیسا که در میدان دهم دی و اطراف خانه کوزه کنانی در شهر مشهد قرار دارد؛ در دوران پهلوی و در سال 1941 میلادی توسط ارمنیهایی که در آن زمان در مشهد ساکن بودند، ساخته شده است و مورد توجه تعداد زیادی از گردشگران ایرانی و خارجی قرار گرفته است. با وجود اینکه با شنیدن اسم شهر مشهد، به ذهنمان حتی خطور هم نمیکند که کلیسایی هم در این شهر وجود داشته باشد؛ اما وجود این کلیسا آن هم در میدان ده دی شهر مشهد، نشان میدهد که تنوع جاذبههای تاریخی، تنوع فرهنگی و حتی تنوع دینی در شهر مشهد مافوق همه تصورات است.
آدرس کلیسای مسروپ مقدس: استان خراسان رضوی، شهر مشهد، جانبازان، کلیسای مسروپ مقدس (مشاهده کلیسای مسروپ مقدس بر روی نقشه)
خانه کوزه کنانی مشهد؛ خاطره بازی در معماری قاجاری
خانه کوزه کنانی یا همان حسینیه فروشانیها در زمان قاجار ساخته شده و بر همین اساس، طراحی و معماری آن به شکل قجری است که فوقالعاده زیبا و چشمنواز است و روح هر گردشگری را جلا میبخشد. این خانه به سبک دوران قاجاری ساخته شده است و دارای 3 حیاط میباشد که این 3 حیاط با یکدیگر در ارتباط میباشند که این مورد، یکی از ویژگیهای طراحی قاجاری میباشد. شما میتوانید برای اطلاع از سایر مکانهای دیدنی اطراف این بنا یا حتی جاهای دیدنی شهر مشهد به مجله گردشگری یول بیر سر بزنید. حتما نظرات و خاطرات دلنشین خود را با ما به همراه بگذارید.