شهر امام رضا (ع)، مشهد مقدس همیشه میزبان تعداد فراوانی از مسافران و گردشگران میباشد، بعد از حرم امام رضا (ع)، آرامگاه فردوسی، مقبره شخصیت پرآوازه ایرانی از جذابترین و معروفترین مکانهای دیدنی این شهر توریستی به حساب میآید. فردوسی، شاعر به نامی که پس از قرنها همچنان عظمت و شکوه بیتهایی که خلق کرد مطرح میشود و تلاشهای او برای حفظ زبان پارسی هیچگاه فراموش نخواهد شد. شاهکار قلم این هنرمند معروف ایرانی محدود به ایران باستان نمیشود و آوازه آنها به سرتاسر جهان سفر کرده است. در این مقاله از یول بیر به معرفی آرامگاه فردوسی، مقبره شاعر معروف ایرانی میپردازیم و شما میتوانید با مطالعه این مطالب به شکوه و عظمت این مقبره و شان و منزلت این شاعر پی ببرید.
- معرفی آرامگاه فردوسی
- تاریخچه آرامگاه فردوسی
- معماری آرامگاه فردوسی
- بخشهای مختلف آرامگاه فردوسی
- امکانات آرامگاه فردوسی
- آدرس و نقشه آرامگاه فردوسی
- ساعات بازدید آرامگاه فردوسی
- هزینه بازدید آرامگاه فردوسی
- عکسهای آرامگاه فردوسی
- جاهای دیدنی اطراف آرامگاه فردوسی (بهمراه آدرس و نقشه)
- آرامگاه فردوسی؛ راوی شگفتیهای بیکران شاهنامه
معرفی آرامگاه فردوسی
ابوالقاسم فردوسی طوسی، شاعر حماسه سرای محبوب ایرانی و سراینده شاهکار پارسی «شاهنامه»، که شهرتی جهانی دارد و به عنوان بزرگترین «سراینده پارسی» شناخته میشود. آرامگاه فردوسی، جاذبهای در خراسان ایران از محبوبترین جاهای دیدنی این شهر محسوب میشود که هر ساله گردشگران زیادی را از سراسر جهان به خود جذب میکند. به دلیل شیعه بودن فردوسی، اجازه دفن در هیچ گورستانی برای به خاک سپردن این شاعر ایرانی داده نشد و این شاعر در باغ خانه خود در شهر طوس دفن شد. در ابتدا هیچ مقبرهای برای مزار این شاعر وجود نداشت و پس از سالها یکی از سرداران غزنوی برای آن مزار ساده، مقبرهای ساخت که با گذشت چند سال رو به ویرانی رفت اما بعد از جنگ جهانی اول با هزینه مردم آرامگاهی در شان و شایسته مقاوم این شاعر ایرانی ساخته شد.
به تماشا نشستن زیبایی و هنر ایرانی، لذتی وصف نشدنی و پر از غرور است که در آرامگاه فردوسی این احساسات را به خوبی میتوان تجربه کرد. این مکان باستانی، هر گوشهاش سفری هیجانانگیز به تاریخ را به ارمغان میآورد و شکوه و عظمت معماری آن را در کمتر جایی از جهان میتوان مشاهده کرد. حکاکیهایی از حماسههای شاهنامه در نقطه به نقطه از مقبره فردوسی وجود دارد که شگفتی حماسهسرایی این شاعر بلند مرتبه ایرانی را به نمایش در میآورد. مشاهده نگارههایی از نبردهای مختلف و معروف شاهنامه مانند نبرد زال با شیر و نبرد رستم با اژدها یا دیو سفید در تالارهای این مقبره به خوبی قسمتهایی جذاب از این حماسه را برای بازدیدکنندگان به تصویر میکشد. بازدید از این بنای محبوب ایرانی، برای هر گردشگر علاقهمند به هنر و تاریخ لذتبخش خواهد بود و بازدیدکنندگان در هر لحظه، نهایت رضایت را از بودن در این جاذبه دیدنی خواهند داشت.
تاریخچه آرامگاه فردوسی
مقبره ابوالقاسم فردوسی در باغ خانهاش بارها و بارها مورد حمله قرار گرفت و بر اثر حملات این بنا با ویرانی مواجه شد. پس از چند سال سپهداری به نام ارسلان جاذب، اولین آرامگاه فردوسی را در مقابل دروازه شرقی شهر تابران طوس احداث کرد. تقریبا بعد از گذشت 100 سال یکی از حاکمان مغول برای ساخت قلعه خود از سنگهای مقبره این شاعر معروف استفاده کرد و از این آرامگاه تنها بنایی با آجرهای پراکنده باقی ماند.
در زمان ناصرالدین شاه، والی خراسان که عبدوالوهاب آصف الدوله نام داشت، دستور گرفت تا محل آرامگاه فردوسی که ویران شده بود را پیدا کند و بنایی در شان این شاعر احداث کند. او در آن مکان تنها 2 اتاق ساخت که مقبرهای در شان این شاعر ایرانی محسوب نمیشد. در 12 مرداد سال 1303، تیمورتاش از مجلس شورای ملی برای احداث آرامگاه فردوسی درخواست بودجه کرد و پس از تلاشهای بسیار، بودجهای برای بازسازی و ساخت این آرامگاه در سال 1307 شمسی اختصاص یافت.
معماری آرامگاه فردوسی
برای محل ساخت آرامگاه فردوسی، باغی در نظر گرفته شد و برای طرح و معماری آن مسابقهای برگزار شد، اما طرح اصلی ساخت این مقبره از طرحهای مسابقه گرفته نشد و نقشهای دیگر به شکل اهرام مصر در دستور کار قرار گرفت.
معماری بیرونی آرامگاه فردوسی
ساختار کلی این معماری باشکوه و چشمگیر به صورت مکعبی و مساحت آن 1043 متر مربع است، در هر چهار طرف این مقبره مکعبی شکل پله قرار دارد و بازدیدکنندگان میتوانند شکوه و عظمت آرامگاه فردوسی را از نزدیک لمس و تماشا کنند. نکته جالب درباره این معماری هنرمندانه، ساخته شدن بنای اصلی از 7 مکعب با اندازههای متفاوت است که همگی به ترتیب روی هم قرار گرفتهاند و در هر وجه از هر گوشه این مکعب چشمگیر سرودههایی از شاهنامه حکاکی شده که همه آنها 12 بیتیاند.
آرامگاه فردوسی 18 متر ارتفاع دارد که مقبره در وسط آن قرار گرفته است. معماری شگفتانگیز این بنا هر چشمی را به خود خیره میکند و با تماشای آن میتوان نهایت زیبایی و هنر را دریافت کرد. ستونهایی به سبک معماری هخامنشی در دو طرف کتیبهها و در هر کنج این بنای مکعبی شکل قرار دارد که در نهایت 12 ستون در معماری بیرونی خاص و فوقالعاده آرامگاه فردوسی در مشهد به چشم میخورد.
معماری داخلی آرامگاه فردوسی
ابعاد زیرزمین 30 در 30 متر و گودی آن 5 متر است. ورودی اصلی در قسمت غربی آرامگاه قرار دارد و در این قسمت میتوانید مقبره باشکوه ابوالقاسم فردوسی را مشاهده کنید. جنس سنگ قبر از مرمر و ابعاد آن 54/1 متر در 90 سانتیمتر میباشد، 20 ستون دور تا دور این بخش دیده میشود که زیبایی خاصی به معماری این بنا میدهد. 6 روایت از شاهنامه، در نقشهایی برجسته روی دیوار پلکان قرار دارد که با خواندن آن سفری به قلب شاهنامه خواهید داشت و حس لذت را از زبان شیوای این حماسهسرای ایرانی تجربه میکنید.
بخشهای مختلف آرامگاه فردوسی
در این مجموعه تاریخی بخشهای مختلف و جذابی وجود دارد که هر گردشگر و بازدیدکنندهای را مشتاق به دیدن از این زیبایی میکند، در ادامه به معرفی این قسمتهای جذاب و تماشایی در آرامگاه فردوسی میپردازیم.
تالار آرامگاه فردوسی
در آرامگاه فردوسی تالاری از جنس سنگ مرمر وجود دارد که کاشیکاری ماهرانه و گچبری ظریفی در آن دیده میشود. در این قسمت تصویر مردی بالدار، نمایانگری زیبا از تخت جمشید است که گوشهای دیگر از تاریخ ایران را به نمایش درمیآورد.
آرامگاه مهدی اخوان ثالث
وجود مقبره یکی دیگر از هنرمندان به نام ایرانی در این مکان از جذابیتهای دیگر این مجموعه است و از امتیازات بالای این آرامگاه محسوب میشود. این مقبره در بخش جنوبی موزه در آرامگاه فردوسی قرار دارد و تندیسی زیبا و چشمگیر از این هنرمند در همین قسمت وجود دارد.
نقشینههای سنگی آرامگاه فردوسی
وجود نقشهایی برجسته که بیتهایی معروف و محبوب از شاهنامه را آرامگاه فردوسی به تصویر درآورده است از دیگر بخشهای جذاب این مجموعه محسوب میشوند. این نقشها شامل تصاویری از زال در پناه سیمرغ، نبرد زال با شیر و نبرد رستم با اژدها، دیو سفید، شاه مازندران و اسفندیار است که در دیوارهای جنوبی و شرقی تالار میتوانید آنها را مشاهده کنید.
آرامگاه محمدرضا شجریان
حضور آرامگاه این هنرمند به نام ایرانی در این مکان از افتخاراتی به شمار میرود که نصیب مردم مشهد شده است. سنگ مزار این هنرمند محبوب ایران، با عبارتی به خط خود استاد نقش گرفته و عبارت «خاک پای مردم» بر مزار این هنرمند نوشته شده است تا ارادت این خواننده بعد از مرگ نیز به مردم ایران ثابت شود.
امکانات آرامگاه فردوسی
آرامگاه فردوسی امکانات رفاهی و خوبی دارد و بازدید و گردش در این مکان هرگز برای شما خستهکننده نخواهد بود. در مطالب زیر به شرح تعدادی از این امکانات پرداختهایم.
موزه فردوسی
در بازدید از جاهای دیدنی مشهد، موزه از انتخابهای اول افراد علاقهمند به تاریخ محسوب میشود و وجود موزه فردوسی در آرامگاه فردوسی از نکتههای قابل توجه برای این افراد است. انواع قطعات سفال دوره اسلام و پیش از اسلام، سکههای طلا و نقره از دورههای مختلف، عطردان، پیه سوز، انواع ظروف سفالی لعابدار و بدون لعاب، تابلوهای نقاشی از چهره فردوسی و انواع فرش و قالیچه از اشیای باارزشی هستند که در این موزه نگهداری میشوند.
کتابخانه فردوسی
در ضلع شرقی آرامگاه فردوسی کتابخانهای با 9000جلد کتاب قرار دارد که شامل 2 طبقه میشود، طبقه پایین مربوط به نگهداری و مخزن کتابها و طبقه بالا مربوط به سالن مطالعه است.
در کنار این زیباییها، امکاناتی مانند کافه و رستوران در آرامگاه فردوسی قرار دارد که رفاه را برای بازدیدکنندگان فراهم میکند و لحظات شاد و خوشایندی را برای آنها به ارمغان میآورد.
آدرس و نقشه آرامگاه فردوسی
برای آشنایی با فرهنگ و هنر هر ملتی بازدید از مقبره هنرمندان آن ملت از تاثیرگذارترین کارها به حساب میآیند. برای بازدید و تماشای گوشهای از فرهنگ اصیل ایرانی در آرامگاه فردوسی میتوانید یکی از راههای زیر را انتخاب کنید.
راه دسترسی با اتوبوس
استفاده از اتوبوس و بیآرتی از راحتترین و بهترین راههای رسیدن به آرامگاه فردوسی هستند. با استفاده از خط 202 پایانه فردوسی مشهد میتوانید خود را به جاذبه دیدنی برسانید.
راه دسترسی با خودروی شخصی
در مسیر راه مشهد به سمت قوچان، یک سه راهی وجود دارد که وقتی آن را به سمت راست بروید پس از چند کیلومتر به بلوار بهارستان میرسید که در انتهای این بلوار نمایی زیبا از آرامگاه فردوسی را میتوانید ببینید.
آدرس آرامگاه فردوسی مشهد: استان خراسان رضوی، شهر طوس، انتهای بلوار بهارستان. (مشاهده آرامگاه فردوسی مشهد روی نقشه)
ساعات بازدید آرامگاه فردوسی
ساعات بازدید در شش ماه اول سال از ساعت 9 صبح تا 17 عصر و در شش ماه دوم سال از 9 صبح تا 16 عصر میباشد. این جاذبه تاریخی و تماشایی با امکانات و زیباییهای شگفتانگیز از آن دسته از جاهای دیدنی مشهد محسوب میشود که در هر لحظه بازدید آن نهایت لذت را خواهید برد.
هزینه بازدید آرامگاه فردوسی
قیمت بلیط برای بازدیدکنندگان ایرانی و خارجی متفاوت است. برای بازدید از آرامگاه فردوسی مشهد گردشگران ایرانی باید هزینهای به اندازه 5000 تومان الی 10000 و گردشگران خارجی 50000 تومان پرداخت کنند.
عکسهای آرامگاه فردوسی
تماشای عکسهایی از زیبایی و شکوه آرامگاه فردوسی مشهد، با ما همراه باشید تا چند تصویر جذاب و دلربا از این آرامگاه تاریخی تماشا کنیم.
جاهای دیدنی اطراف آرامگاه فردوسی (بهمراه آدرس و نقشه)
مشهد یکی از شهرهای بزرگ ایران که پر از جاذبه دیدنی است و تعداد قابل توجهی از این دیدنیها در نزدیکی و اطراف آرامگاه فردوسی قرار دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم. اگر علاقهمند به بازدید از جاذبههای دیگر این شهر هستید، برای مشاهده آنها به دسته بندی شهر مشهد یول بیر سر بزنید.
شاندیز؛ از جاهای دیدنی اطراف مقبره فردوسی
شاندیز، یکی از معروفترین و مهمترین جاذبههای مشهد محسوب میشود که در غرب این شهر قرار دارد. این منطقه با طبیعت زیبا و شگفتانگیز در میان دره و کوه در سال 1384 به عنوان منطقه نمونه گردشگری مشهد انتخاب شد. منطقه شاندیز، با نامهای قدیمی «شاه دژ» یا «شاه دیز» با آب و هوای متعادل و فضایی سرسبز و با صفا از آرامشبخشترین مکانهایی است که همیشه در لیست انتخاب گردشگران ایرانی و مردم مشهد قرار دارد. امکانات رفاهی و تفریحی عالی و قرار داشتن در مسیر مشهد به نیشابور از دیگر دلایل پررونق بودن این جاذبه دیدنی میباشند.
آدرس شاندیز مشهد: مشهد، خیابان امام رضا، میدان ملک آباد، پل آزادی، 18 کیلومتری وکیل آباد (مشاهده شاندیز مشهد روی نقشه)
پارک کوهسنگی؛ جاذبهای جذاب در نزدیکی آرامگاه فردوسی
پارک کوهسنگی قدمتی دیرینه دارد و دومین پارک بزرگ مشهد، بعد از پارک ملت محسوب میشود. منطقه این پارک تاریخی و دیدنی محل تاجگذاری شاه عباس صفوی بود، این مکان تا سال 1310 شمسی به شکل دستنخورده ماند و با گذشت زمان و با احداث امکانات رفاهی و تفریحی، اهمیت این منطقه چند برابر شد. اگر میخواهید درباره این جاذبه بیشتر بدانید میتوانید به مقاله کوهسنگی مشهد مراجعه کنید و خواننده توصیفات دلنشین و شیرین یول بیری از این جای دیدنی و جذاب باشید.
آدرس پارک کوهسنگی مشهد: مشهد، بلوار کلانتری (مشاهده پارک کوهسنگی مشهد روی نقشه)
طرقبه؛ سرسبزترین جای مشهد
طرقبه یکی دیگر از جاذبههای سرسبز و خوش آب و هوای مشهد که به داشتن ییلاقات متعدد و روستاهای گردشگری شهرت دارد. میتوانید در طبیعت زیبا و خاص این منطقه با پیدا کردن نقطهای دنج و آرامش بخش با لذت به صدای آفرینش گوش بسپارید و از دغدغهها و روزمرگی خستهکننده دور شوید. در این منطقه رستورانهای معروفی وجود دارند که تجربه چشیدن غذای آن از بهترین خاطرههایی محسوب میشود که در سفر به مشهد تجربه خواهید کرد. اسب سواری، پیست اتومبیلرانی و پیست اسکی ازدیگر امکانات جذاب در این منطقه هستند که گردشگران زیادی را به طرقبه جذب کرده است.
آدرس طرقبه مشهد: مشهد، 18 کیلومتری جنوب غربی مشهد (مشاهده طرقبه مشهد روی نقشه)
آرامگاه فردوسی؛ راوی شگفتیهای بیکران شاهنامه
آرامگاه فردوسی، مقبرهای که زیبایی و شگفتیهای بیتهای ابوالقاسم فردوسی در دل آن قرار دارد. حماسهسرایی این شاعر محبوب ایرانی در سراسر جهان شناخته شده است و بیتهای سروده شده او روایتگرخوبی از هنر و فرهنگ ایرانی در ایران و جهان محسوب میشود. مقبره فردوسی در زمانهای مختلف بارها و بارها دچار حمله و تخریب قرار گرفت، اما در نهایت آرامگاهی که در شان و منزلت این شاعر ایرانی باشد، بازسازی و احداث شد. معماری مکعبی شکل این بنا در کنار ستونهای بلند، نشانی از اقتدار ایرانی دارد و امکانات رفاهی و سرگرمکننده جذاب مانند کتابخانه و موزه فردوسی و حضور آرامگاه مهدی اخوان ثالث و خسروی آواز ایران، محمدرضا شجریان از ویژگیهای خاص و منحصر به فرد در آرامگاه فردوسی مشهد نام برده میشود.
در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر به معرفی قسمتی از تاریخ ایران در آرامگاه فردوسی پرداختیم، امیدواریم در این مطالب با شگفتی و زیباییهای این آرامگاه به خوبی آشنا شده باشید. با خواندن احساسات و نظرات شما درباره مقبره فردوسی و حماسهسرایی بینظیر این شاعر، نهایت لذت را خواهیم برد و خرسند میشویم در این احساسات زیبا ما را شریک کنید.