برج رادکان چناران، جاذبهای ساده اما باشکوه و پر عظمت در شهر معنوی و آرامشبخش مشهدالرضا قرار دارد. منارهای قدیمی در دل روستای رادکان همراه با آب و هوای معتدل و دلانگیز برای هر گردشگری جذاب و شیرین است. کاشیکاری و آجرکاری هنرمندانه، زیبایی گنبد شرقی را دوچندان کرده است. در این مکان یادگاری از دوره ایلخانی به چشم میخورد؛ کتبههایی قدیمی با خط کوفی در بالای ستونها که برای علاقهمندان به تاریخ و معماری بسیار لذتبخش است. در این مقاله از یول بیر یکی از مشهورترین بناهای تاریخی یعنی برج رادکان چناران را به شما معرفی میکنیم.
- معرفی برج رادکان چناران؛ نظم و ترتیب خاص در وجود میل چناران
- تاریخچه برج رادکان چناران؛ سرگذشتی که به دوران مغول رسید!
- معماری برج رادکان چناران؛ ثبت ملی و افتخار ایرانیان
- کاربری برج رادکان چناران
- آدرس و نقشه برج رادکان چناران؛ برج رادکان کجاست؟
- ساعات بازدید برج رادکان چناران
- هزینه بازدید از برج رادکان چناران
- عکسهای برج رادکان چناران
- جاهای دیدنی اطراف برج رادکان چناران؛ شگفتیهایی دیگر در کنار مناره مشهد
- برج رادکان چناران؛ مکانی قدیمی در دل طبیعت رضوی
معرفی برج رادکان چناران؛ نظم و ترتیب خاص در وجود میل چناران
برج رادکان در گذشته راهنمای مسیر مسافران و ابزاری بسیار مفید و کاربردی در تعیین زمان با استفاده از نور خورشید و سایه بود. چنانکه نام آن گواه این مسئله و واژه “راد” در رادکان به معنی نظم و ترتیب است. تعیین چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز از دیگر تواناییهای این برج به شمار میروند. 12 دیوار خشتی پهن و بلند که دو به دو موازی هستند، ارتفاع 35 متری و 36 ترک نیم ستونی در زیر گنبد ساختمان رادکان را تشکیل میدهد.
در فاصله 15 کیلومتری خراسان رضوی روستای رادکان (رادکن) گنبدی مخروطی شکل معروف به برج رادکان چناران وجود دارد. گردش در جاذبهای تاریخی آن هم در روستایی خوش آب و هوا، به دور از شلوغی و ازدحام شهر به هرکسی روح و نفس تازه میبخشد. عدهای آن را میل چناران شرقی نیز مینامند که همتای دیگر آن، رادکان غربی در شهر کردکوی استان گلستان قرار دارد. برج قدیمی رادکان، اثر ارزشمند خواجه نصیرالدین طوسی باری دیگر نشاندهنده توانایی ایرانیان در علم نجوم، معماری و تاریخ است.
تاریخچه برج رادکان چناران؛ سرگذشتی که به دوران مغول رسید!
اگر بخواهیم سرگذشت برج رادکان چناران را بدانیم باید به دوران مغول سفر کنیم. ساخت این بنای عظیم به قرن هفتم و سال 607 هجری قمری برمیگردد. عدهای بنای رادکان را مقبره یکی از حاکمان مغولها، برخی از مستشرقین آرامگاه یک زن و مطلعالشمس آن را جزو آثار دیلمیها میدانند. در طول گذر زمان آسیبهای جدی به سردرد و گنبد داخلی این آثار تاریخی وارد شده بود. در سال 1346 شمسی با یاری سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران، مرمت و بازسازی شد.
معماری برج رادکان چناران؛ ثبت ملی و افتخار ایرانیان
بر اساس مدارک تاریخی ستارهشناس، ریاضیدان، دانشمند و معمار ایرانی خواجه نصیرالدین طوسی را بانی برج رادکان چناران میدانند. این اندیشمند بزرگوار و پرآوازه بر اساس دادههای نجومی خود به ساخت مناره رادکان پرداخته و به همین دلیل در نجوم و تقویم کاربردهای بسیاری داشته است. معماری خارقالعاده و کارکرد نجومی آن هر ساله توریستها و گردشگران زیادی را جذب این منطقه میکند. علی رغم تحقیقات گسترده از دیرباز تا کنون، تنها بخشی از هویت نجومی برج برملا شده است.
برج رادکان مشهد، به بلندای 36 متر میرسد و دیوارهای 12 ضلعی جلوهی خاصی به نمای آن داده است. هر دیواره از برج 30 درجه از افق را در بر میگیرد و 36 ترک 10 درجه نتیجه قرار گرفتن دو دیوار رو به روی هم است. محل قرار گرفتن دو ورودی گنبد با 12 دریچه اتفاقی نیست. بر اساس عبور نورخورشید از این دریچهها تقویم تداعی میشود، بدین صورت که قرار گرفتن خورشید به هنگام عصر و غروب در راستای این دریچه بیانگر تابستان و در هنگام طلوع خورشید در بالای دریچه یلدا شروع زمستان را یاد آور میشود. بدون شک این نظم خاص و دقیق نتیجه کار یک طراح حرفهای است و چهقدر غرور انگیز که معمار یک ایرانی و افتخار ایرانیان است.
بدنه برج رادکان بسیار ساده و از ملات، گچ و آهک در ساختار آن استفاده شده است. دو ردیف قطاربندی و دو کتیبه کوفی و پهلوی در قسمت فوقانی، زیباترین بخش میل شرقی محسوب میشود. ورودی هلالی شکل در ضلع چنوبی و حک شدن برخی توضیحات و تاریخ ساخت روی سنگهای گنبد از دیگر زیباییهای بنا محسوب میشود.
کاربری برج رادکان چناران
در مورد اینکه برج رادکان چناران به چه منظوری ساخته شده است بین افراد و بزرگان اختلاف بوده است. عدهای آن را مقبره یا آرامگاه میدانستند و برخی از افراد هم کاربرد نجومی منای رادکان را قبول داشتند. پس از 800 سال پژوهشگری بهنام منوچهر آرین پرده از راز این برج برداشت. به گفته وی در کتاب «نگاهی دیگر به برجها» مناره تاریخی رادکان یک موسسه نجومی و علمی بوده است که روزهای مهم سال مانند عید نوروز، آغاز چهار فصل رنگارنگ و سال کبیسه را با استفاده از 12 روزنه خود تشخیص میداد.
آدرس و نقشه برج رادکان چناران؛ برج رادکان کجاست؟
برای بازدید از میل رادکان شرقی باید به روستای زیبای رادکان در مشهد سفر کنید. سفر به این روستای پرشور و سرسبز خاطرهای به یاد ماندنی برای شما خواهد بود. مسیر دیگر برای رسیدن به این مناره قدیمی عبور از روستای زینگر است.
آدرس برج رادکان چناران: استان خراسان رضوی، 74 کیلومتری شمال مشهد و 26 کیلومتری شمال غربی چناران، روستای رادکان (مشاهده برج رادکان چناران روی نقشه)
ساعات بازدید برج رادکان چناران
هر مکان دیدنی در شب جذابیت و شور خاصی دارد. اما برج رادکان 6 صبح تا 8 شب پذیرای عموم مردم است. میل چناران در روزهای گرم و دلانگیز رادکان نیز چشماندازی بینظیر دارد. برای عاشقان عکاسی، طلوع و غروب خورشید در کنار مناره قدیمی و تاریخی میتواند شگفتانگیزترین تصاویر را ثبت کند. سفر به مشهد در فصل تابستان به دلیل گرمای طاقتفرسا توصیه نمیشود به همین دلیل فصول سرد سال بهترین زمان گشت و گذار در این شهر زیارتی است. میتوانید در پاییز و زمستان که زمین رنگ زرد و سفید را به خود میگیرد از برج تاریخی رادکان دیدن کنید و لذت ببرید.
هزینه بازدید از برج رادکان چناران
برای ورود به برج چناران نیاز به پرداخت هیچ هزینهای نیست. بهطور رایگان میتوانید از این مکان تاریخی و با صفا دیدن کنید و یک تفریح علمی را تجربه کنید.
عکسهای برج رادکان چناران
اگر هنوز سفری به برج رادکان نداشتید، در ادامه تعدادی تصاویری زیبا قرار دادهایم که با مشاهده این عکسها حتما جذب برج قدیمی چناران خواهید شد.
جاهای دیدنی اطراف برج رادکان چناران؛ شگفتیهایی دیگر در کنار مناره مشهد
بعد از بازدید میل شرقی، با تماشای جاهای دیدنی مشهد در اطراف روستای رادکان خاطرات و لحظات خوش سفر به برج رادکان را دوچندان کنید.
اقامتگاه بومگردی ارگ رادکان
در نزدیکی برج رادکان چناران، اقامتگاهی تاریخی با فضایی ناب و سرزنده قرار دارد که پذیرای گردشگران و مهمانان میباشد. ارگ رادکان قدمتی صد ساله دارد و تزئینات سنتی آراستگی جالب و جذابی را به آن هدیه دادند. در صورت اقامت در این خانه سنتی شما فرصت تماشای شبی پرستاره، طبیعت گردی و خرید محصولات محلی و بومی را پیدا خواهید کرد که بسیار لذتبخش خواهد بود.
آدرس ارگ رادکان: استان خراسان رضوی، روستای رادکان (مشاهده ارگ رادکان روی نقشه)
بند تاریخی اخلمد
در فاصله 36 کیلومتری برج رادکان، سد اخلمد معروف به سد تیموری وجود دارد و با قدمت 700 ساله به عنوان یکی از آثار ملی کشورمان نیز به حساب میآید. در فصل تابستان تفرجگاهی شاد برای مردم و گردشگران و علت حال خوش آنان میشود.
آدرس بند تاریخی اخلمد: استان خراسان رضوی، روستای اخلمد (مشاهده سد اخلمد روی نقشه)
مسجد جامع رادکان
در 15 کیلومتری شمالغرب چناران، بنایی تاریخی و مذهبی واقع شده است. مسجد جامع رادکان مربوط به دوره تیموریان میباشد. یک شبستان ستوندار و یک کتیبه که وفقیات مسجد را بیان کرده است کل منظره مسجد رادکان را شامل میشود.
آدرس مسجد جامع رادکان: استان خراسان رضوی، شهرستان چناران، روستای رادکان (مشاهده مسجد رادکان روی نقشه)
کهندژ رادکان؛ زندگی به سبک سنتی
از دیگر جاهای دیدنی نزدیک برج رادکان، کهندژ در فاصله 4 کیلومتری آن است. برخی از اتاقهای موجود، نمایی زیبا رو به حیاط دارند که بسیار رویایی اند. به دلیل جذب توریست در این مکان بومگردی، تمامی کارکنان مسلط به زبان انگلیسی هستند. تجربه یک زندگی سنتی به دور از شلوغی و سر و صدای شهر در اقامتگاه کهندژ در انتظار شماست.
آدرس کهندژ: استان خراسان رضوی، 29 کیلومتری روستای چناران، روستای رادکان (مشاهده کهندژ رادکان روی نقشه)
پس از گشتوگذار و تفریح حسابی در روستا و برج رادکان چناران حتما از دیگر مکانهای تفریحی، گردشگردی و زیارتی مشهد دیدن کنید و با خاطرهای خوش به دیار خود برگردید. ما به شما مراجعه به دستهبندی شهر مشهد یول بیر و مطالعه مقالات جامع و جذاب را پیشنهاد میکنیم که در انتخاب جاهای دیدنی سرگردان نشوید.
برج رادکان چناران؛ مکانی قدیمی در دل طبیعت رضوی
برج رادکان چناران، آثار ملی ثبت شده در بخش شرقی ایران هر ساله علاوه بر هموطنان گرامی توریستهای زیادی را جذب خود میکند. اگر سفری به شهر سیاحتی و زیارتی کشورمان داشتید، حتما به برج میل کاردان سری بزنید و یک بازدید تاریخی در تقویم گردشگری خود ثبت کنید. خاطرات خود را در مجله گردشگری یول بیر با ما در میان بگذارید و ما را هم در حال خوش و ناب خود شریک کنید.