اگر از آن دسته افراد هستید که بسیار به نقاط مختلف ایران سفر میکنید و همچنین اگر طرفدار بازدید از بناهای تاریخی و معماریهای برجسته شهرها هستید، به احتمال زیاد نام خانه لاله ای تبریز به گوشتان خورده است. از آنجایی که خانهها همیشه محلی برای مرور خاطرات گذشتگان هستند، این خانه تاریخی از جمله نقاط گردشگری است که در کنار لذت بردن از معماری بینظیر و استادانه قدیمی، میتوان شاهد تاریخی به عمر بیش از صد سال نیز بود.
خانه لالهای از جاذبههایی است که میتوانید ساعتها در حیاط با صفا و بنای چشم نواز آن با عزیزانتان خاطرات خوبی بسازید و از تجربه یک روز عالی همراه با چاشنی تاریخ، معماری و زیبایی بصری تبریز و ایران بهره مند شوید. یول بیر با تهیه یک مقاله شما را در آشنایی با خانه لاله ای تبریز و تاریخچه و معماری آن و به علاوه آدرس و جزییات بازدید آن در سفر به تبریز یاری میکند.
معرفی خانه لاله ای تبریز
خانه لاله ای تبریز که نامش را از آخرین مالک خود (حاج حسین لالهای) به ارث برده، در دوران پهلوی با معماری شکیل ساخته شده است. هرچند تاریخ دقیقی از سال ساخت این عمارت در دست نیست اما با توجه به تاریخهای مربوط سن و سال صاحبان به خصوص اولین مالک، 100 سال یا بیشتر عددی است که برای خانه لاله ای تبریز تخمین زدهاند.
این خانه از زیباترین و مهمترین خانههای تاریخی است که هم اکنون تحت مالکیت سازمان میراث فرهنگی قرار دارد و همچنین به عنوان یک جاذبه توریستی، با دربهایی گشوده گردشگران را پذیرایی میکند. این بنای فوق العاده از میراث استان آذربایجان شرقی بوده و کسی در آن سکونت ندارد و هم اکنون از خانه به موزه تغییر کاربری داده است. خانه لاله ای خانهای باصفا و با فضایی مطبوع برای گردشهای روزانه شما و آشنایی با معماریهای قدیمی به حساب می آید.
تاریخچه خانه لاله ای تبریز
خانه لاله ای تبریز در طول تاریخ خود همانگونه که در زمان شاهان و حکومتهای متعددی زیسته، شاهد چندین مالک در دورههای مختلف زمانی بوده است. اولین مالک و صاحب این خانه «فتح الله اوف» بود که خود و چندین نسل از فرزندانش نیز در این خانه زندگی کردند.
بعد از آن، سکونت در این خانه بزرگ و زیبا سهم ابوالقاسم مختارنیا و خانوادهاش شد که این سکونت تا دهه پنجاه شمسی به درازا کشید. صاحب بعدی خانه یعنی حاج حسین لالهای، کسی بود که علاوه بر نام خود، خاطرات نزدیک به سی سال زندگی خود و خانوادهاش را برای این خانه و تک تک آجرهایش به یادگار گذاشت.
در اوایل دهه هفتاد شمسی، سازمان میراث فرهنگی تصمیم گرفت تا به علت بالا رفتن عمر خانه و جلوگیری از سکونت بیش از حد که منجر به آسیب چنین بنای ارزشمندی میشود، خانه را از خانواده لالهای خریداری کند. به دنبال خرید خانه و پیگیری کارهای مربوطه، خانه لاله ای تبریز در تاریخ 20 آذر ماه سال 1379 به شماره 2919 به ثبت ملی رسید.
معماری خانه لاله ای تبریز
خانه لاله ای تبریز با داشتن 900 متر عرض و 600 متر مربع اعیانی در دو طبقه، به عنوان یکی از خانههای با مساحت بالا و دلگشا شناخته میشود. این خانه دارای دو ورودی اصلی یکی در غرب و دیگری در جنوب غربی است؛ اما ساختمان اصلی در ضلع شمالی آن قرار گرفته و فاصله دربها تا ساختمان را حیاطی گسترده با باغچههای گلکاری شده و سرسبز در فصل تابستان مزین کرده است.
ناگفته نماند که مساحت حیاط این مجموعه صرفا به حیاط اصلی منتهی نمیشود و عمارت دارای یک حیاط خلوت در ضلع شمالی است که وظیفه نورگیری خانه را به عهده دارد. درباره معماری داخلی خانه لاله ای نیز چنین میتوان گفت که از طریق دو راهرو میتوان به طبقه همکف که از یک اتاق مرکزی با مساحت بیشتر نسبت به اتاقهای جانبی تشکیل شده است راه یافت.
برای دسترسی به طبقه اول هم میتوان از پله کلاه فرنگی (پلههای مارپیچ) استفاده برد که شما را به تالاری بزرگ به همراه چند اتاق جانبی میرساند. نمای آجری ساختمان نیز با دو ایوان به همراه سرستونهای گچی رو به حیاط و چشمانداز حوض و باغچه، زیبایی این بنا را دو چندان کرده و چشم ها را مینوازد.
آدرس و نقشه خانه لاله ای تبریز
اگر مسافرت شما به صورت گروهی و از طریق تورهای گردشگری به تبریز صورت بگیرد و بازدید از خانه لاله ای و دیگر اماکن گردشگری و خانههای تاریخی نظیر خانه شهریار، خانه پروین اعتصامی (در صفحه دسته بندی شهر تبریز یول بیر جزییات مربوط به آنها در دسترس شما قرار دارد) در برنامه گردشی تور شما باشد؛ شما از بابت یافتن آدرس این خانه مشکل چندانی نخواهید داشت. اما اگر به صورت مستقل سفر میکنید و نیاز دارید که آدرس دقیق این مکان را بدانید، باید گفت که این خانه تقریبا در حوالی مرکز شهر تبریز در کنار دیگر جاذبههای فرهنگی و تاریخی این شهر جا خوش کرده است.
آدرس خانه لاله ای تبریز: آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان ارتش جنوبی، کوچه صدر (مشاهده خانه لاله ای روی نقشه)
ساعات بازدید خانه لاله ای تبریز
بازدید از خانه لاله ای تبریز مشابه بازدید از دیگر مکانهای فرهنگی و موزهها در ساعات اداری انجام میشود؛ هرچند میتوان در حوالی بعد از ظهر و عصر نیز دربهای خانه لاله ای را به روی بازدید کنندگان خود گشوده یافت. بهتر است برای اینکه بتوانید از منظره بنا و عناصر ارزشمند موزه در داخل ساختمان در سکوت و آرامش بهره ببرید، در ساعات نزدیک به صبح به آنجا مراجعه کنید. البته زیبایی و دلنوازی فضای این خانه آنقدر چشمگیر است که بازدید شما در هر ساعت از روز که باشد، شما را از احساس خوشایند بازدید این خانه محروم نمیکند اما به هر حال هر روز از 9 صبح الی 17 عصر امکان بازدید از خانه جذاب وجود دارد
هزینه بازدید خانه لاله ای تبریز
بعد از سلب مالکیت خانه لاله ای تبریز از خاندان لاله ای توسط سازمان میراث فرهنگی این مکان تبدیل به موزهای شده که به منظور پاسداشت خدمات ارزشمند مرحوم «یحیی ذکا» در حق تاریخ و مدنیت کشور و همچنین برنامهریزی و راه اندازی موزههای کشور مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به اینکه خانه لاله ای که اکنون به سبب به نمایش گذاشتن مدارک و اسناد و همچنین کتابهای تاریخی یحیی ذکا به عنوان موزه و همچنین به دلیل داشتن تاریخ و معماری مورد بازدید عموم قرار گرفته، عجیب است که بازدید از این مکان هزینهای نداشته و به صورت رایگان برای همگان در نظر گرفته میشود.
عکسهای خانه لاله ای تبریز
برای آشنایی نسبی با ظاهر و معماری خاص خانه لاله ای تبریز و همچنین مشاهده فضای زیبای آن در فصول مختلف عکسهایی برای شما درج شده است تا حس و حال وصف ناشدنی این خانه توسط زیباییهای بصری به جان شما منتقل شود. مطمئنا پس از تماشای این تصاویر جذاب از این جاذبه، مجذوب زیبایی آن خواهید شد و برای مهمان این خانه بودن برنامه سفر خواهید ریخت.
جاهای دیدنی اطراف خانه لاله ای تبریز
تبریز شهری با پیشینه تاریخی جنجالی و پر فراز و نشیب، غنی از اماکن گردشگری و فرهنگی است. اگر برای بازدید خانه لاله ای به این شهر سفر کردید و احیانا در برنامه خود وقت اضافی آوردید، می توانید از نقاط توریستی جذاب دیگر این شهر نظیر خانه حیدرزاده، خانه گنجهای زاده و خانه صدقیانی نیز دیدن کنید.
این خانهها هم از نظر دستهبندی در میان جاهای دیدنی تبریز، هم خانواده و هم گروه خانه لاله ای هستند و هم به علت ویژگیهای منحصر به فرد میتوانند تجربهای عالی را به یک روز سرشار از معماری و تاریخ برای شما رقم بزنند.
خانه حیدرزاده؛ خانه ای از سال 1270 شمسی
خانه حیدرزاده تبریز معماری مشابه با خانه لاله ای دارد؛ به طوریکه از دو طبقه تشکیل شده و به حیاطی با یک حوض در وسط آن مزین شده است. خانه حیدرزاده با داشتن دو حیاط اندرونی و بیرونی که توسط یک تالار بسیار زیبا از هم جدا شدهاند، در حدود 900 متر مربع مساحت دارد.
البته داشتن پنجرههایی چوبی همراه با شیشههای رنگارنگ به چشم نواز بودن ظاهر این مجموعه افزوده است. «حاج حبیب لک»، اولین صاحبخانه، این خانه را در حدود سال 1270 ساخت؛ هرچند در دو دهه اخیر بعد از اینکه مالکیت آن به سازمان میراث فرهنگی سپردند، مرمت و بازسازیهایی برای این سازه پر اهمیت و تاریخی انجام شد.
آدرس خانه حیدرزاده: آذربایجان شرقی، تبریز(مرکز شهر)، پشت عمارت شهرداری تبریز، کوچه مقصودیه (مشاهده خانه حیدرزاده روی نقشه)
خانه گنجهای زاده؛ خانه ای از زمان قاجار و پهلوی
از آنجایی که ساخت اولیه خانه گنجهای زاده تبریز یعنی بخش شرقی ساختمان منسوب به زمان قاجاریه و ساخت ثانویه آن یعنی بخش غربی به زمان پهلوی برمیگردد؛ این خانه بنایی است که سبک و سیاق دو دوره متفاوت از تاریخ را در خود دارد. مساحت 3 هزار متر مربعی این خانه فضایی وسیع برای ساختن ایوانهای ستوان دار و پنج دهنه و همچنین حیاطی دلباز را به سازنده هدیه کرده است.
با نگاهی گذرا حتی به عکسهای این بنا، در مییابید که معماری این بنا از بافت سنتی ایرانی رایج در آن زمان فاصله گرفته و پنجرههای مستطیل شکل بدون خمیدگی همراه با زاویههای تند و تیز که در این عمارت به کار برده شده است، مهری بر این ادعا به حساب میآید. این خانه که اکنون تحت مالکیت سازمان میراث فرهنگی است، در سال 1381 ثبت میراث ملی شد.
آدرس خانه گنجهای زاده: آذربایجان شرقی، تبریز(مرکز شهر)، محله مقصودیه، رو به روی دانشکده معماری (مشاهده خانه گنجه ای زاده روی نقشه)
خانه صدقیانی؛ خانه ای که دانشکده معماری بود!
خانه صدقیانی یکی دیگر از اماکن فوق العاده زیبا و تاریخی است که میتوانید در طول سفر به تبریز از آن لذت ببرید. این خانه یکی از چهار حوض معروف مرمری تبریز را در وسط محوطه دارد که پس از گذشتن از حیاط کوچک منتهی به درب ورودی آن را مشاهده میکنید. خانه صدقیانی پیشتر به عنوان دانشکده معماری مورد بهره برداری قرار میگرفت؛ اما بعد از جبران خسارات جا مانده جنگ تحمیلی دربهای آن به روی عموم باز شد.
هرچند گفته میشود که قرار است این خانه با خانههای تاریخی اطرافش ادغام شود و مجموعه خانههای تاریخی را به وجود بیاورند. خانه صدقیانی دیرینهای مربوط به زمان قاجار دارد و در سال 1381 پس از اینکه مالکیت آن به سازمان میراث فرهنگی داده شد، به ثبت میراث ملی رسید.
آدرس خانه صدقیانی: آذربایجان شرقی، تبریز(مرکز شهر)، خیابان مقصودیه، نرسیده به خیابان ارتش (مشاهده خانه صدقیانی روی نقشه)
خانه لاله ای تبریز؛ خانهای با بیش از صد سال قدمت
خانه لاله ای تبریز با داشتن یک صده تاریخ و خاطره و همچنین معماری خوش منظر یکی از 800 خانه تاریخی تبریز است که وقت گذراندن در آن باعث میشود سفر شما به تبریز رنگ و بویی متفاوت از سفرهای دیگر بگیرد. این خانه در نزدیکی خانههای مشابه خود یعنی خانه حیدرزاده، گنجهای زاده و صدقیانی قرار دارد که بازدید از آنها خالی از لطف نیست. امید است همراهی با مقاله مجله گردشگری یول بیر درباره خانه لاله ای و دیگر اماکن جذاب شهر تبریز باعث کسب اطلاعات مورد نیاز شما شده و از خواندن آن لذت برده باشید.