خانه ساوجبلاغی تبریز، یکی از شکیلترین و متفاوتترین خانههای قدیمی تبریز به حساب میآید که از سالها پیش به یکی از مقاصد بازدید گردشگران تبدیل شده است. اگر به تبریز سفر کنید و یا حتی یکی از ساکنین این شهر با قدمت و شناسنامهدار باشید، به اضافه لذت بردن از اماکن تفریحی، رفاهی، موزهها و حتی جاذبههای طبیعی، میتوانید با بازدید از خانههای تاریخی نظیر خانه ساوجبلاغی رنگ و بوی تازهای به گردش خود بدهید.
آشنایی با جزییات خانه ساوجبلاغی تبریز نظیر تاریخچه، معماری، آدرس و ساعت بازدید از آن که توسط یول بیر به صورت کامل در این مقاله تخصصی گردآوری شده، میتواند شما را در کسب تجربه ای نو در سفرتان یاری کند.
معرفی خانه ساوجبلاغی تبریز
خانه ساوجبلاغی تبریز از جمله خانههای تاریخی و زیبای تبریز است که شاید مانند خانههای دیگر آوازهاش در زمان سفر به تبریز، به گوش توریستها نرسیده باشد؛ اما دست کمی از دیگر خانههای مشهور و تاریخدار این شهر ندارد. بازدید از این خانه پرشکوه باعث میشود مانند هر بنای مسکونی دیگر، عطر زندگی و خاطرات یک یا چند نسل از انسانهای ساکن در این بنا به شامه شما برسد؛ اما با این تفاوت که این بار این عطر از بیش از صد سال پیش در تار و پود و فضای این خانه باقی مانده است.
فضای دلباز همراه با معماری خاص و متمایز در جای جای این عمارت باعث شده این خانه نه تنها به عنوان یکی از 800 خانه تاریخی تبریز مورد توجه بازدید کنندگان قرار گیرد، بلکه مطالعه جنبههای مختلف آن یکی از هزار موضوع پژوهشی برای دانشجویان باشد.
تاریخچه خانه ساوجبلاغی تبریز
خانه ساوجبلاغی تبریز بی دلیل به عنوان یکی از خانههای متعلق به سازمان فرهنگی انتخاب نشده است؛ چرا که ساخت این بنای فوقالعاده به زمان پهلوی اول برمیگردد و یعنی این خانه بالای 100 سال قدمت دارد. درباره اولین سازنده این خانه و حتی صاحبین بعدی و کسانی که زمانی در طول تاریخ در این خانه سکنا گزیدهاند اطلاعات دقیق در دسترس نیست؛ هرچند احتمال میرود که خانه ساوجبلاغی تبریز نیز نظیر خانههای قدیمی این شهر نام خود یعنی «ساوجبلاغی» را از یکی از صاحبان خود به ارث برده باشد.
خانه ساوجبلاغی همانند تمام خانههای پا به سن گذاشته و بعد از یک صده به دست سازمان میراث فرهنگی سپرده شد. این خانه در تاریخ 22 خردادماه سال 1379 شمسی با شماره ثبت 2701 تحت مالکیت سازمان میراث فرهنگی درآمد تا سکونت و استفاده بیشتر از این بنا به بافت تاریخی و ارزشمند آن آسیبی نرساند. هرچند گذر زمان هرچیزی از جمله تمام آجرهای خسته این خانه را فرسوده کرده است اما سازمان میراث فرهنگی با درنظر گرفتن مرمتهای متعدد در قسمتهای گوناگون این عمارت باعث شده که این خانه تاریخی با به دوش کشیدن سنگینی بیش از 100 سال خاطره هنوز سرپا بماند.
معماری خانه ساوجبلاغی تبریز
خانه ساوجبلاغی تبریز با معماری دلنشین و متنوع خود به یکی از زیباترین خانههای تاریخی و جاهای دیدنی تبریز منتسب شده است. شکل عقب نشسته در ورودی خانه یکی از عمدهترین نشانههای معماری قدیمی و کهنه این خانه به شمار میآید. مانند عموم خانههای مربوط به دو سده اخیر، این شهر و طبق معماری ایرانی اسلامی، ورودی این خانه از طریق یک هشتی است که انتهای آن به حیاط و محوطه باز بنا میرسد.
قسمت مسکونی این ساختمان در ضلع شمالی و غربی زمین مربوطه در دو طبقه احداث شده که به خودی خود در فضای داخلی و نمای بیرون یک شاهکار معماری است. در قسمت شمالی این بنا یک طنبی بزرگ (تالاری که در تالاری بزرگتر قرار گرفته باشد را طنبی گویند) قرار دارد که توسط ایوان رو به حیاط منظره دارد. یکی از شاخصههای خارق العاده و بسیار دلربای این خانه پنجرههای ارسی آن است که در زمان تابش مستقیم نور خورشید، اگر داخل خانه باشید شاهد فضای دلانگیزی خواهید بود.
همچنین از جلوههای مورد توجه این خانه گچبریها و تزییات آجری بالای ایوان هستند که به شکل سنتور خودنمایی میکنند و خانه ساوجبلاغی تبریز را به یکی از خاصترین خانههای قدیمی تبدیل کردهاند. ساعت طرح دار ایوان با نقش شیر و خورشید مهر تاییدی بر این موضوع میزند که خانه پیشینه ای مربوط به زمان پهلوی دارد.
زیرزمین این سازه که در ضلع شمالی مستقر شده، از سقف طاقی شکل بهره میبرد و چند سردابه را در خود جای داده است. همچنین درباره فضای داخلی عمارت نیز میتوان این چنین توصیف کرد که اتاقهای تو در تو، طبقه همکف را در ضلع غربی تشکیل دادهاند.
آدرس و نقشه خانه ساوجبلاغی تبریز
خانه ساوجبلاغی تبریز یکی از چند صد خانه قدیمی و تاریخی تبریز، همانند اغلب همتایان خود در نزدیکی مرکز شهر واقع شده است. از بابت پیدا کردن محل دقیق این خانه از روی نقشه شاید به مشکل بخورید اما جای هیچ نگرانی برای شما وجود نخواهد داشت؛ چرا که اگر سفر خود را با تورهای گردشگری آغاز کنید، آنها شمارا بی دردسر به اقصی نقاط دیدنی مورد نظرتان میرسانند. به علاوه اگر استفاده از تورهای گردشگری نیز انتخاب شما نبود، از این بابت یافتن این مکان خیالتان راحت باشد زیرا مسیر رسیدن به خانه ساوجبلاغی تبریز آسان و به اصطلاح خودمان سر راست است.
آدرس خانه ساوجبلاغی تبریز: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام خمینی ، ضلع شمالی مسجد کبود (مشاهده خانه ساوجبلاغی تبریز روی نقشه)
ساعات بازدید خانه ساوجبلاغی تبریز
بازدید از خانه ساوجبلاغی نظیر تمام خانههای ایرانی و تبریزی که قدمتی بالای یک صده دارند و امروزه تحت مالکیت سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته و عموما به موزه یا نمایشگاه تغییر کاربری دادهاند، در تمام ایام هفته به جز روزهای تعطیل رسمی امکان پذیر است. البته امکان دارد در ساعاتی مربوط به عصر نیز دربهای خانه را به روی توریستها گشاده ببینید.
عکسهای خانه ساوجبلاغی تبریز
از زیباییهای دنیای اطراف هرقدر که بشنویم و بگوییم باز هم جای مشاهده آنها با چشم را برای ما پر نمیکند؛ چرا که پرتوهای رنگ و نقش از چشمان ما وارد شده و به دل و جان ما مینشینند. برای اینکه شما نیز از منظره و فضای منحصربهفرد خانه ساوجبلاغی تبریز بهرهمند شده و زیباییهای نامحدود آن را به روح خود هدیه دهید، چند عکس با زوایای مختلف از این خانه برای شما گردآوری شده است.
جاهای دیدنی اطراف خانه ساوجبلاغی تبریز
خانه ساوجبلاغی تبریز با اینکه یکی از خوشمنظرترین اماکن دیدنی این شهر به شمار میرود و با ساعت نقش شیر و خورشید خود در میان خانههای دیگر خودنمایی میکند اما ممکن است برخی از شما بازدید خود را از این خانه باشکوه در مدت کمی به پایان برسانید.
هدر رفتن یک روز از سفر میتواند حوصله مسافران را به شدت سر ببرد و انگیزه ادامه سفر را برای آنها کم کند؛ به همین دلیل شما قادرید علاوه بر خانه ساوجبلاغی تبریز به بازدید از مناطق گردشگری نزدیک این محل نیز بپردازید که جذابیت آنها نیز کمتر از این خانه نخواهد بود. همچنین در صفحه دسته بندی شهر تبریز یول بیر پیشنهادات خوبی برای گردش به شما ارائه شده است که میتوانید نیمنگاهی به این مقالات نیز داشته باشید.
مسجد کبود؛ مسجدی با کاشیهای لاجوردی
عمارت مظفریه که بیشتر به نامهای «مسجد کبود» یا «مسجد جهانشاه» مشهور است از مسجدهای تاریخی و با قدمت بیشتر از چند قرن به شمار میرود. مشاهده بنای رنگ و رو رفته و در عین حال زیبای این مسجد به سادگی مخاطب را متوجه عمر زیاد این عمارت میکند. این مسجد در سال 845 هجری شمسی در زمان جهانشاه، یکی از فرمانروایان مقتدر سلسله قراقویونلو و به دستور و واسطه دخترش ساخته شد.
مسجد کبود به دلیل تنوع و ظرافتی که معماران در کاشی کاریهای معرق و لاجوردی رنگی در ساخت نما به کار بردهاند با نام «فیروزه اسلام» نیز شناخته میشود. البته متاسفانه با زلزلهای که در سال 1185 شمسی متوجه این مکان شد، گنبدهای مسجد کبود فروریخت و به لطف ذوق و تلاش جمعی از هنرمندان هرچند دیر اما مرمتهایی در خصوص این بنای ارزشمند صورت گرفت. اگر میخواهید تا بیشتر با این جاذبه تبریزی آشنا شوید به مقاله مسجد کبود تبریز مراجعه کنید.
آدرس مسجد کبود تبریز: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام خمینی، نرسیده به میدان ساعت،جنب پارک خاقانی (مشاهده مسجد کبود روی نقشه)
بازار کبود؛ شش فاز خرید و گردش
بازار کبود یکی از بازارهای مهم شهر تبریز است که در مجاورت مسجد کبود قرار دارد و همچنین نام خود را به دلیل این همسایگی به دوش میکشد. این بازار دارای شش فاز است که تا به حال 5 فاز آن ساخته شده و 4 تای آن به طور کامل مورد بهره برداری قرار گرفتهاند و از لحاظ گوناگونی فروش و خدمات، مایحتاج شما را به صورت مناسبی مهیا میکند. هر یک از فازهای این مجموعه دارای نام و تعداد خاصی از واحدهای تجاری است که مجموعا 1000 واحد تجاری را تشکیل میدهد.
سلسله ساختمانهای بازار کبود با وجود داشتن ساختاری نوساز، بر روی بافت مسکونی و قدیمی این منطقه ساخته شده است که همین باعث شده تا زرق و برق مغازههای امروزی در کنار بافت آجری این مجموعه حال و هوای عجیبی به خرید شما بدهد. همچنین مجاورت با مسجد کبود باعث شده تا ساخت این بنا نتواند مجوز داشتن بیشتر از دو طبقه را دریافت کند؛ چرا که اجازه ندارد خط آسمان این منطقه را بیش از این بالا ببرد.
آدرس بازار کبود تبریز: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام خمینی، نرسیده به میدان ساعت، جنب مسجد کبود (مشاهده بازار کبود روی نقشه)
موزه عصر آهن؛ محل خاطرات مردمی کهن!
موزه عصر آهن که یکی از جالبترین و سرگرم کنندهترین موزههای شهر تبریز است که با نام گورستان مسجد کبود نیز در رسانهها شناخته میشود. علت این نام گذاری عجیب این است که درنتیجه تحقیقاتی که در سال 1376 خورشیدی در این مکان انجام گرفت، 38 گور پیدا شد که شامل گورهای نوزادان، نوجوانان و بزرگسالان بود. از قدمت بقایای جامانده در این قبور میتوان این چنین شرح داد که سن و سال این وسایل و اسکلتهای مدفون به هزاره اول و دوم پیش از میلاد برمیگردد.
همین قدمت چند هزار ساله باعث شد تا امروزه این محل به نام موزه عصر آهن نیز شناخته شود چرا که آن دوره، دوره جایگزینی آهن به جای مواد نامستحکم توسط مردم آن دوران بود. این منطقه اسرار آمیز و تاریخی نیز در تاریخ 3 آبان ماه سال 1379 تحت مالکیت سازمان میراث فرهنگی درآمد و در تاریخ 30 اردیبهشت ماه 1386 به روی عموم بازگشایی شد.
آدرس موزه عصر آهن تبریز: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام خمینی، پشت مسجد کبود (مشاهده موزه عصر آهن روی نقشه)
خانه ساوجبلاغی تبریز؛ یک صده تاریخ و معماری باشکوه
خانه ساوجبلاغی تبریز، خانهای با معماریهای نمادین و شکیل است که مانند تمام خانههای تاریخی جای جای ایران، مجموعهای نفیس و ارزشمند هرچند کوچک برای تاریخ کشور به حساب میآید. با گردش و بازدید از این عمارت سفید رنگ و با عظمت و قدم گذاشتن در ایوان و طنبی بزرگ آن، میتوانید علاوه بر ایجاد حس تحسین و لذت در شما، روح شما را به صد سال پیش ببرد و شما را وادار به خیال پردازی کند.
خانه ساوجبلاغی تبریز با قرارگیری در همسایگی مناطق گردشگری دیگر مانند مسجد کبود، بازار کبود، موزه عصرآهن و غیره در مرکز شهر باعث میشود شما روزی پر از هیجان و تجربیات تازه را با چاشنی معماری و تاریخ تجربه کنید. مجله گردشگری یول بیر امیدوار است تا با ارائه اطلاعات مفید و کاربردی درباره خانه ساوجبلاغی تبریز، مسافران و گردشگران عزیز را در چشیدن مزه یک روز به یاد ماندنی یاری کرده باشد. حال نوبت شماست، تا نظرات دلنشین خود را با ما به اشتراک بگذارید!