آذربایجان، از مهدهای فرهنگ غنی ایران در ادوار مختلف تاریخ بوده و سوابق مکتوب آن کافی است که این خطه را منبع الهام و تنویر دانش و فرهنگ ایرانزمین معرفی کند. موزهها جایگاه و محل شناساندن و معرف فرهنگ و داشتههای یک مملکت در گذشته و حال به علاقمندان میباشند. موزه صدا تبریز از این قاعده مستثنی نبوده و با به نمایش گذاردن سازهها و اشیای مربوط به موسیقی، قصد معرفی موسیقی آذربایجان و ایران را در گذشته و حال دارد. اگر شما هم جزو علاقمندان به موسیقی هستید با این مقاله از یول بیر همراه باشید تا شما را با فرهنگ موسیقی ایران و آذربایجان، موزه صدا تبریز بیشتر آشنا کنیم.
معرفی موزه صدا؛ نوای دلنشین موسیقی
شهر تبریز ملقب به شهر اولینها بوده و برای اولین بار موزه تخصصی صدا در شهر تبریز احداث شده است. همان طور که از نام موزه صدا تبریز پیداست در این موزه آلات و اشیا موسیقی در تالارهای مختلف در معرض نمایش قرار گرفتهاند. قرارگیری این موزه در خانه تاریخی امیر پرویز بر جذابیتهای این مکان افزوده است. پیشنهاد میکنیم در سفر به تبریز، حتما از این موزه دیدن کنید.
تاریخچه موزه صدا
تمامی اشیا و آلات موزه صدا توسط یک هنرمند به اسم آقای ساجدی گردآوری شده است. ایشان حدود 40 سال از عمرشان را وقف این کار کردهاند تا از نقاط دور و نزدیک ایران ابزار موسیقی را گردآوری کنند و به دلیل تخصصی که در موسیقی دارند این کار را با دقت خاصی انجام دادهاند. در خانه تاریخی امیر پرویز علاوه بر آلات و ابزار موسیقی، مجموعهای از تابلوهای نقاشی مرتبط با موسیقی نیز نگهداری میشود. همچنین آقای ساجدی آخر هفتهها سمینارهای آموزشی برای علاقمندان به موسیقی برگزار میکنند.
خانه تاریخی امیر پرویز
قدمت خانه تاریخی امیر پرویز به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی بازمیگردد که در سال 1384 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. این خانه توسط آقای ساجدی به مکانی برای نمایش سازهای موسیقی تبدیل شده است و اکنون این خانه را با نام موزه صدا میشناسند. شهر تبریز خانههای تاریخی زیبای بسیاری دارد، شما برای آشنایی بیشتر با سایر جاذبهها میتوانید به مقاله جاهای دیدنی تبریز مراجعه کنید.
معماری موزه صدا
موزه صدا یک بنای آجری دو طبقه با یک در چوبی و یک حیاط خلوت سرسبز است که قدم زدن در حیاط خلوت خانه تاریخی امیر پرویز همراه با پخش صدای موسیقی روح هر بازدیدکنندهای را تحت تأثیر قرار میدهد. این بنای زیبا به سبک تفلیسی و با استفاده از آجرهای دوره پهلوی ساخته شده است.
بخشهای مختلف موزه صدا
موزه صدا یک بنای دوطبقه است که متشکل از یک حیاط، چند تالار تودرتو و زیرزمین است. در طبقه اول یک کتابخانه و کارگاه مرمت قرار دارد. کتابخانه شامل 1000 جلد کتاب در حوزه موسیقی بوده و در قسمت کارگاه هم هنرمندانی حضور دارند که به بازسازی و ترمیم اشیا آسیب دیده میپردازند. هر یک از تالارهایی که در طبقه دوم قرار دارند به اسم یک هنرمند نامگذاری شدهاند. به عنوان مثال تالار ادوات صوتی به اسم استاد اقبال آذر نامگذاری شده و در آن گرامافونهای هندلی، انواع فونوگرافها، آپارات و غیره به نمایش گذارده شدهاند.
تالار بعدی تالار سازهای مضرابی یا تالار استاد سلیمی که در آن انواع سنتور، سه تار، ماندولین و غیره قرار دارد. تالار سوم تالار سازهای بادی یا تالار استاد بابایان است که در این تالار هم سازهایی مثل ترومپت، بالابان، ساکسیفون و غیره را میتوان دید.
تالار چهارم تالار سازهای زهی آرشهای یا تالار استاد زاون است که در آن انواع کنترباس، ویولن، قیجک و غیره قرار دارد. تالارهای بعدی تالار سازهای کوبهای یا تالار استاد فرنام و تالار سازهای کلاویهدار است که در آنها انواع طبل، دف، هارمونیکا و پیانو قرار گرفتهاند. طبقه دوم همچنین دارای ادوات آینهای، بخش کوبهها، کلونها، زنگولهها و دو آرشیو صوتی و عکس است. درنهایت در قسمت زیرزمین خانه تاریخی امیر پرویز جلسات تخصصی موزه برگزار میشود.
آدرس و نقشه موزه صدا
آدرس موزه صدا تبریز: تبریز، خیابان تربیت، کوچه کرباسی، پلاک 73 (مشاهده موزه صدا تبریز بر روی نقشه)
ساعات بازدید موزه صدا
گردشگران میتوانند در تمامی روزهای هفته، طی ساعات 9 صبح الی 19 بعدازظهر، به مدت 1 الی 2 ساعت از موزه صدا دیدن کنند.
هزینه بازدید موزه صدا
ورود به خانه تاریخی امیر پرویز هزینه زیادی را در برنمیگیرد و بازدیدکنندگان داخلی تنها با پرداخت مبلغ 5000 تومان و بازدیدکنندگان خارجی با پرداخت 30000 تومان میتوانند بلیت موزه صدا را خریداری کنند.
عکسهای موزه صدا
حال با دسته بندی شهر تبریز یول بیر همراه باشید تا چند عکس زیبا از موزه صدا را با هم تماشا کنیم و شاهد این زیبایی و جذبه باشیم.
جاهای دیدنی اطراف موزه صدا
و اما با ادامه این مقاله همراه باشید تا سری به چند جای دیدنی که اطراف موزه صدا قرار دارند بزنیم و با آنها آشنا شویم.
موزه آذربایجان؛ قدیمیترین موزه دیدنی تبریز
موزه آذربایجان از جمله موزههای پراهمیت کشور است که بعد از موزه ملی ایران به عنوان دومین موزه باستانشناسی کشور شناخته میشود. این موزهداری سه طبقه است؛ در طبقه همکف یادبودها و اشیای دوره ماقبل تاریخ و دوره ماقبل اسلام به نمایش گذاشته شده است. در طبقه اول آثار و اشیا تاریخی تمدن نیشابور تا تمدن قاجار در معرض نمایش قرار گرفته است، همچنین اشیایی از دوره ایلخانی و سکههایی ضرب شده از دورههای مختلف تاریخ ایران در این طبقه موجود است. در طبقه زیرزمین دست سازههای مجسمهساز معروف احد حسینی به نمایش گذاشته شده است.
آدرس موزه آذربایجان تبریز: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام خمینی، جنب مسجد کبود (مشاهده موزه آذربایجان بر روی نقشه)
بازار بزرگ تبریز؛ تماشای تاریخ در بازار قدیمی!
بنای اولیه بازار تبریز را به قرن چهارم هجری نسبت میدهند که تا اواخر دوره قاجار با افزودن قسمتهای مختلف مجموعه باشکوهی ایجاد شده است که آن را بزرگترین بازار سرپوشیده جهان معرفی کرده است. مجوعه بازار شامل راستهها، سراها، تیمچهها، چهارسو، حجرات و مساجد و مدارس یکی از بزرگترین مجموعههای فرهنگی کشور است که سازههای متنوع آجری را به نمایش میگذارد.
آدرس بازار بزرگ تبریز: استان آذربایجان شرقی، تبریز، بازار بزرگ تبریز (مشاهده بازار بزرگ تبریز بر روی نقشه)
مسجد کبود؛ عمارتی به جا مانده از زخمهای روزگار
این مسجد از ابنیههای جهانشاه قراقویونلو به سال 870 هجری قمری بوده که در یکی از قدیمیترین محلههای تبریز واقع شده است. مسجد کبود دارای پوششی از طاق معرق در شکل نقوش مختلف اسلیمی و کتیبههای بینظیر بوده که در اثر زلزله سال 1193 هجری قمری تخریب شده و فعلاً مقداری از کاشیکاری داخل مسجد به چشم میخورد. مسجد دارای دو شبستان میباشد و سابقاً دو مناره نیز داشته است این بنا دارای کاشیکاری منحصر به فردی است و سر در باشکوهش عظمت این بنا را بیشتر نشان میدهد.
آدرس مسجد کبود تبریز: تبریز، خیابان امام خمینی، جنب موزه آذربایجان(مشاهده مسجد کبود بر روی نقشه)
کاخ شهرداری؛ عمارتی با معماری آلمانی در تبریز
بنای شهرداری یکی از بناهای زیبا، مستحکم و قابل تأمل است که در سال 1314 شمسی توسط حاج ارفع الملک جلیلی یکی از شهرداران صدیق و نیکنام تبریز و نظارت مهندسان آلمانی برپا شد.
این عمارت زیبای سه طبقه دارای یک برج ساعتی است که هر 15 دقیقه یک بار به صدا درمیآید. این عمارت به عنوان موزه شهرداری نیز شناخته میشود که شامل چند تالار مختلف است که در آنها آثار و اشیا قدیمی بادیه تبریز و هدایای اهدایی خارجیها به شهرداران و غیره نگهداری میشود. اگر علاقه دارید تا بیشتر با این عمارت جذاب و تاریخی در تبریز آشنا شوید میتوانید به مقاله عمارت شهرداری تبریز مراجعه کنید.
آدرس کاخ شهرداری تبریز: تبریز، میدان ساعت، تلاقی خیابان امام و ارتش (مشاهده کاخ شهرداری بر روی نقشه)
صدای گوشنواز خانه تبریزی؛ موزه صدا تبریز
شهر تبریز در طول تاریخ دورههای طلایی متعددی را سپری کرده است و تاریخ پرمحتوا و درخشانی دارد. بنابراین برای یک بار هم که شده سفر به این شهر را در لیست برنامههای سفر خود قرار دهید تا شاهد این همه زیبایی و شکوه در دل تاریخ باشید. در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر با یکی از جاذبههای زیبای این شهر کهن، موزه صدا آشنا شدیم. بینهایت مشتاقیم تا خاطرات و یا نظرات شما از این جای دیدنی تبریزی را بخوانیم.