موزهها، جزیرههایی از تاریخ و فرهنگ هر شهر در میان دریای مدرنیته هستند. موزه قاجار تبریز یکی از موزههای تاریخی و زیبای شهر تبریز است که از دوران اوج حکومت قاجار به جا مانده است. این موزه که در اصل به امیر نظام گروسی تعلق داشته، پس از ترمیم و بازسازی، در سال 1385 به موزه قاجار تبدیل شد. برای آشنایی بیشتر با موزه قاجار، این مقاله از یول بیر را همراهی کنید.
- معرفی موزه قاجار تبریز
- تاریخچه موزه قاجار تبریز
- معماری موزه قاجار تبریز
- امیر نظام گروسی کیست؟
- بخش های مختلف موزه قاجار تبریز
- آدرس و نقشه موزه قاجار تبریز
- ساعات بازدید موزه قاجار تبریز
- هزینه بازدید موزه قاجار تبریز
- عکسهای موزه قاجار تبریز
- جاهای دیدنی اطراف موزه قاجار تبریز
- موزه قاجار تبریز؛ نمایشی از تاریخ قاجار به شکل یک خانه!
معرفی موزه قاجار تبریز
موزه قاجار یا خانه امیرنظام گروسی که در محله ششلگان تبریز واقع شده، از یادگارهای دوران حکومت ناصرالدین شاه قاجار است. این موزه در ساختمانی دو طبقه با تالارهای متنوع، جنبههای مختلف زندگی دوران قاجار را در معرض همگان قرار میدهند.
تاریخچه موزه قاجار تبریز
خانه امیر نظام گروسی به دستور خودش در زمانی که پیشکار آذربایجان بود در تبریز ساخته شد. این خانه بعد از امیرنظام محل سکونت والیان آذربایجان بود تا این که پس از به پایان رسیدن سلسه قاجار و روی کار آمدن پهلویها به عنوان اداره دارایی و فرهنگ استفاده میشد.
سرانجام در سال 1370، خانه امیر نظام گروسی توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری شد و پس از ترمیم و بازسازی، در سال 1385 به عنوان موزه قاجار تبریز به روی عموم گشوده شد.
معماری موزه قاجار تبریز
موزه قاجار تبریز در زمینی به مساحت 3000 متر مربع قرار دارد. ساختمان این عمارت، بنایی دو طبقه با زیربنای 1500 متر مربع است. مانند اکثر خانههای دوران قاجار، این مجموعه دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی است که با حوضها و باغچهها احاطه شدهاند.
ایوان طبقه اول به کمک 16 ستون پا برجاست. از طریق پلکانی که در قسمت جلویی ساختمان قرار دارد میتوانید به طبقه اول عمارت دسترسی داشته باشید. پنجرههای عمارت به صورت ارسی شکل ساخته شدهاند و با شیشههای رنگارنگ، نمای زیبا و باشکوهی به عمارت میدهند. طبقه اول دارای 4 اتاق در قسمت شرقی و 5 اتاق غربی است.
حیاط اندرونی در قسمت پشتی عمارت واقع شده است. گچبریها، درها و پنجرههای چوبی و آینهکاریها به چشمنوازی این مکان میافزایند. در گذشته مطبخ، انبار و اتاقهایی که اهل خانه در آن سکونت داشتند به اندرونی خانه محدود میشد. زیرزمین خانه نیز مانند حیاط آن دارای حوض بزرگی بوده و از بخشهای مختلفی تشکیل شده است.
امیر نظام گروسی کیست؟
حسنعلی گروسی ملقب به امیر نظام گروسی جز رجال سیاسی حکومت قاجار و یکی از افراد تاثیرگذار زمان خود بوده است. او در زمان قحطی حاصل از جنگ جهانی در ایران تمام تلاش خود را به کار گرفت تا مردم از این دوران سخت عبور کنند. وی همچنین در نهضت تنباکو نقش قابل توجهای داشت؛ همچنین زمانی که سفیر ایران در فرانسه بود، دستگاه ضرب سکه را به ایران آورد.
امیر نظام گروسی در زمان حکومت ناصرالدین شاه پیشکار آذربایجان بود و منصب مهمی در دربار داشت. با این حال به دلیل اختلافی که با بزرگان سیاست داشت در سالهای آخر عمرش به شهر ماهان کرمان تبعید شد و سرانجام در سال 1317 در این شهر جان به جانآفرین تسلیم کرد.
بخش های مختلف موزه قاجار تبریز
طبقه اول موزه دارای بخشهایی مثل تالار سکه، تالار چینی، تالار آبگینه، تالار موسیقی و تالار فلزات است. طبقه زیرزمین نیز به تالار اسلحه، تالار معماری و شهرسازی، تالار فانوس و تالار رجال تقسیم میشود. هر کدام از این تالارها بخشی از سبک زندگی مردمان در دوران قاجار را به نمایش میگذارند؛ و به همین خاطر اگر هنگام سفر به تبریز، قصد آشنایی با گذشته این شهر را دارید، حتما موزه قاجار را در لیست دیدنیهای خود داشته باشید.
آدرس و نقشه موزه قاجار تبریز
آدرس موزه قاجار تبریز: تبریز، محله ششلگان، جنب اداره صنعت معدن و تجارت، پشت مدرسه شیخ عطار (دیدن موزه قاجار تبریز روی نقشه)
ساعات بازدید موزه قاجار تبریز
غیر از روزهای دوشنبه، تمام روزهای هفته میتوانید از این موزه دیدن کنید. موزه قاجار تبریز از ساعت 9 صبح تا 18 عصر به روی عموم باز است.
هزینه بازدید موزه قاجار تبریز
قیمت بلیط این مجموعه برای گردشگران داخلی 4000 تومان و برای گردشگران خارجی 50000 تومان تعیین شده است.
عکسهای موزه قاجار تبریز
افسوس که درک تمام حال و هوای قدیمی این مجموعه با دیدن تصاویر منتقل نمیشود، با این حال تماشای عکسهایی که از موزه قاجار تبریز گرد هم آوردهایم، خالی از لطف نخواهد بود.
جاهای دیدنی اطراف موزه قاجار تبریز
موزه قاجار در نزدیکی بسیاری از جاهای دیدنی تبریز است که میتوانید در فاصله کمی پس از این موزه، از آنها بازدید کنید.
مقبرهالشعرا تبریز؛ آرامگاه شاعران بلندآوازه و معروف!
مقبره الشعرا تبریز، مکانی است که نزدیک به 400 تن از بزرگان شعر و ادب ایران در آن دفن شدهاند. این مقبره در محله سرخاب تبریز واقع شده و حدود هشت قرن قدمت دارد. آرامگاه شاعران بزرگی مانند محمدحسین بهجت تبریزی یا همان شهریار در کنار آرامگاه خاقانی و ظهیر فارابی در این قبرستان قرار دارد.
در دهه 1350 برای بزرگداشت شاعران و هنرمندان دفن شده در این مقبره، بنای یادبودی ساخته شد. ارتفاع این بنا 30 متر بوده و فضای درونی آن به یک اتاق بزرگ و چند اتاق کوچک تقسیم میشود. اگر علاقه دارید تا بیشتر درباره این مقبره اطلاعات کسب کنید سری به مقاله مقبرهالشعرا تبریز بزنید.
آدرس مقبره الشعرا تبریز: تبریز، محله ششگلان، خیابان ثقه الاسلام، تقاطع عارف (دیدن مقبره الشعرا تبریز روی نقشه)
خانه پروین اعتصامی؛ خانه شاعره مشهور ایران و تبریز!
پروین اعتصامی، بزرگترین و نامآشناترین شاعر زن ایرانی، در خانهای در محله ششلگان تبریز چشم به جهان گشود. امروزه این خانه به عنوان یکی از دیدنیهای تبریز به شمار میرود و محل دائمی نمایشگاههای اداره کل میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی است. اگر علاقه دارید تا بیشتر با این جاذبه دیدنی آشنا شوید به مقاله خانه پروین اعتصامی مراجعه کنید.
آدرس خانه پروین اعتصامی: تبریز، محله ششلگان، خیابان عباسی، جنب مسجد میرآقا (دیدن خانه پروین اعتصامی روی نقشه)
موزه صدا و موسیقی؛ گنجینهای از ساز و آوازهای بومی!
موزه صدا و موسیقی واقع در تبریز، اولین موزه با هدف گردآوری گنجینههای هنری مرتبط با موسیقی و آواز است. این موزه حاصل 4 دهه تلاش هنرمند خوشذوق، حسین ساجدی بوده و در سال 1397 شروع به کار کرد. طبقه اول این موزه یک کتابخانه و کارگاه ترمیم دارد که در آن مرمت ساز به صورت اصولی انجام میشود.
طبقه دوم نیز به بخشهایی مانند تالار ادوات صوتی، تالار سازهای مضرابی، تالار سازهای بادی، تالار سازهای زهی آرشهای، تالار سازهای کوبهای و تالار سازهای کلاویهدار تقسیم میشود. بخش زیرزمین این مجموعه یک تالار سخنرانی بریا برگزاری نشستهای تخصصی موزه است. اگر میخواهید تا درباره جاذبههای تبریز بیشتر اطلاعات کسب کنید میتوانید به دستهبندی شهر تبریز یول بیر مراجعه کنید.
آدرس موزه موسیقی تبریز: تبریز، خیابان تربیت، خانه تاریخی امیر پرویز، موزه صدا (دیدن موزه صدا و موسیقی تبریز روی نقشه)
موزه قاجار تبریز؛ نمایشی از تاریخ قاجار به شکل یک خانه!
جورج اورول نویسنده معروف اهل انگلستان میگوید: «آنان که گذشته را در اختیار دارند، آینده را کنترل میکنند.» آشنایی با گذشته هر ملت، تصویری از هویت و فرهنگ آن میدهد که به تبع نشانگری از آینده آنان نیز هست. موزه قاجار تبریز، خلاصهای از گذشته ایران در دوران حاکمان قاجاری است و دیدار از این موزه هم به ایرانیان و هم به گردشگرانی که تمایل به آشنایی با ایران و مردمش را دارنند، توصیه میشود. این مقاله از مجله گردشگری یول بیر برای معرفی موزه قاجار تبریز به نگارش درآمد، امیدواریم از خواندن آن لذت برده باشید. نظرات و خاطرات دلنشین خودتان را حتما برایمان بنویسید!