شیرینی سنتی تبریز از معروفترین و لذیذترین شیرینیهای کشور شناخته میشود. شیرینی های تبریز به قدری محبوب هستند که در شهرهای دیگر نیز برای تهیه آنها اقدام میشود. همچنین تنوع بالای محصولات و سوغات خوراکی تبریز باعث شده تا هر مسافری شیرینی دلخواه خود را خریداری کرده و با یک سوغاتی لذیذ راهی شهر خود شود.
به علت تنوع بالای شیرینی سنتی در تبریز، این کلان شهر را میتوان به عنوان پایتخت شیرینی و شکلات کشور دانست! اگر شما هم به فکر خرید سوغاتی برای دوستان و آشنایان از این کلانشهر هستید و یا میخواهید در سفر به تبریز شیرینیهای محبوب آن امتحان کنید، در این مقاله از یول بیر با ما همراه شوید تا با انواع شیرینی های سنتی تبریز آشنا شویم.
- شیرینی قرابیه؛ پادشاه شیرینیهای سنتی تبریز!
- لوز تبریزی؛ طعم بینظیری از شیرینی سنتی تبریز!
- نوقا؛ شیرینی شناخته شده در ایران و جهان!
- باقلوا؛ همراهی خوشمزه برای یک چای لبدوز!
- اریس؛ شیرینی سنتی تبریز با طعم مسقطی!
- رشته ختایی؛ شیرینی برای سفره رنگین افطار
- شیرینی کنجدی؛ میان وعدهای مقوی
- شیرینی لطیفه؛ طعمی نرم و لطیف از شیرینی سنتی تبریز
- راحتالحلقوم؛ شیرینی سفره شب یلدا
- چوروتمه؛ عطر و بوی بازار بزرگ تبریز
- شیرینی پیچ انگشتی؛ طعمی بهشتی در شیرینی سنتی تبریز!
- حلوای گردویی تبریز؛ حلوایی با عطر و طعم متفاوت!
- شکلات تسبیحی؛ ظاهری جدید از شکلات!
- حلوا بَزَرَک؛ ارزشمندترین شیرینی سنتی تبریز
- شیرینی سنتی تبریز؛ یک گردشگری جانانه با طعم شیرینیها!
شیرینی قرابیه؛ پادشاه شیرینیهای سنتی تبریز!
قرابیه یک شیرینی سنتی لاکچری در تبریز است که در ردیف کلوچهها و کوکیها قرار میگیرد. این شیرینی سنتی تبریز از آسیاب کردن مغز بادام و ترکیب آن با وانیل، تخم مرغ، آرد و شکر تهیه شده و در نهایت روی آن با انواع مغزها تزئین میشود.
قرابیه تبریز یکی از اصیلترین و ماندگارترین شیرینی و کلوچه سنتی تبریز با بیش از یک قرن قدمت است. روش پخت این شیرینی خوشمزه به علت شهرت ملی و بینالمللیاش، در دی ماه سال 1400 در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسید. این شیرینی از لذیذترین خوراکیهای تبریز و نمادی از شیرینیهای سنتی و سوغاتیهای مخصوص تبریز به شمار میآید.
قرابیه از فرهنگ، سلیقه و ظرافت تبریز شکل گرفته و در طعمهای مختلفی از جمله بادامی، نارگیلی، پستهای و گردویی تهیه میشود و به همین علت جزو یکی از شیرینیهای گران قیمت تبریز به شمار میآید که تبریزیها از آن در اعیاد مذهبی و جشنها برای پذیرایی از میهمان استفاده میکنند. اگر به دنبال طعم لذیذ بهترین شیرینی تبریز هستید، قرابیه تبریز را حتما امتحان کنید.
لوز تبریزی؛ طعم بینظیری از شیرینی سنتی تبریز!
لوز یکی از معروفترین سوغاتی و شیرینی سنتی تبریز است که آن را از ترکیب پسته، بادام، پودر قند، شکر، زعفران و آب تهیه میکنند. بعد از پهن کردن خمیر به دست آمده در سینی، آن را به صورت لوزی برش زده و در نهایت با خلال پسته تزئین میکنند.
لوز تبریز طرفداران بسیاری دارد و در میهمانی و مجالس، به خصوص در دید و بازدید عید نوروز استفاده میشود. این شیرینی محبوب در شهرهای دیگر ایران مانند یزد نیز یافت میشود ولی عطر و طعم آن با لوز تبریزی متفاوت خواهد بود. اگر قصد سفر به تبریز دارید، خرید این شیرینی به عنوان سوغاتی را از یاد نبرید.
نوقا؛ شیرینی شناخته شده در ایران و جهان!
از سری شیرینی های سنتی استان آذربایجان شرقی میتوان به نوقا یا لوکا اشاره کرد که در سایر نقاط جهان هم طرفدار دارد و برخی معتقدند ریشه این شیرینی خوشمزه، به خاورمیانه و اروپای جنوبی برمیگردد. امروزه این شیرینی که ما به عنوان شیرینی سنتی تبریز میشناسیم در کشورهای ایتالیا، فرانسه و اسپانیا نیز تهیه میشود.
شباهت این شیرینی به گز اصفهان باعث شده برخی این شیرینی را در دستهبندی گزها قرار دهند. این شیرینی سنتی تبریز به علت ماندگاری بالا، طعم عالی و قیمت مناسب از محبوبترین سوغاتیهای شهر تبریز شناخته میشود. مواد تشکیل دهندهی نوقا عبارت است از: شکر، سفیده تخم مرغ، عسل، گردو وانیل؛ البته بعضی اوقات از نان میکادو هم درآن استفاده میشود. همچنین میتوان با اضافه کردن انواع مختلف آجیل، خاصیت و خوشمزگی نوقا را بیشتر کرده و نوع نوقا را باتوجه به آجیل به کار رفته در آن مشخص کرد.
باقلوا؛ همراهی خوشمزه برای یک چای لبدوز!
اگر از تبریزیها درباره بهترین شیرینی تبریز سوال کنید، باقلوای تبریز یکی از مواردی خواهد بود که حتما به گوشتان خواهد خورد. باقلوا یکی از خوشطعمترین شیرینی های سنتی تبریز است که دل همه را برده و جایگاه خاصی در میان شیرینی سنتی تبریز دارد. باقلواهای تبریز به روش باقلوای ترکیه تهیه شده و به شیرینی معروف این شهر تبدیل شده است. برای تهیه این نوع شیرینی از آرد، شکر، هل، تخم مرغ و مغزیجات مختلف استفاده میشود و در انواع مختلف بادامی، پستهای و نارگیلی تولید میشود؛ همچنین نوع مرغوب باقلوا باید کاملا طلایی و دارای شهد زیادی باشد.
باقلوای کادایف یکی از انواع باقلواهای معروف تبریز است که از رشتههای بسیار ضعیف و باریک به نام رشته کادایف، کره ذوب شده، پسته و گردو تهیه میشود. اگر برای مسافرت به تبریز رفتید، توصیه میکنیم بعد از بازدید جاهای دیدنی تبریز، برای رفع خستگی، خودتان را به صرف باقلوای تبریزی همراه با چای دعوت کنید.
اریس؛ شیرینی سنتی تبریز با طعم مسقطی!
شیرینی اریس یا ریس که در تبریز با نام سوت شیرنی سی هم شناخته میشود، یکی از شیرینیهای معروف و قدیمی تبریز است که کمی به مسقطی شیراز شباهت دارد. در تهیه این شیرینی سنتی از شیر، شکر، پسته، وانیل، کاکائو و کره یا روغن حیوانی استفاده میشود. شما میتوانید این شیرینی خوشمزه را با طعمهای کاکائویی و پرتقالی در بازار تبریز پیدا کنید.
جالب است بدانید برای تهیه اریس حتما از ظرف مسی یا لعابی استفاده میکنند تا حرارت بهطور مستقیم در تمام نقاط تقسیم شود. پس از ترکیب مواد اولیه این شیرینی سنتی تبریز آن را روی حرارت قرار میدهند تا جوشیده و غلظتی شبیه به فرنی پیدا کند. پس از آن ریس را روی یک سینی پهن میکنند تا خنک شود و در نهایت برش میزنند.
رشته ختایی؛ شیرینی برای سفره رنگین افطار
رشته ختایی که در ترکیه به آن تل کادایف میگویند، یکی از خاصترین شیرینی سنتی تبریز شناخته شده و سالهای سال است که بر سر سفره افطار تبریزیها میدرخشد. این شیرینی خوشمزه از ترکیب رشته ختایی خشک، هل، دارچین، زنجبیل، گردو، پسته و شربت گلاب آماده میشود و به دلیل داشتن مواد مغذی همچون گردو و پسته، بسیار مقوی بوده و دارای ارزش غذایی بالایی است.
در این شیرینی پرطرفدار، مغز گردو یا پسته همراه با ادویه معطر، بر روی رشتههایی که در ظرف پهنی قرار دارند اضافه میشوند و پس از چند دقیقه پخته شدن در فر، شهد سرد را به آن اضافه میکنند.
شیرینی کنجدی؛ میان وعدهای مقوی
سوهان یا شیرینی کنجدی تبریز یکی از مقویترین و خوشمزهترین شیرنی سنتی تبریز است. برای تهیه شیرینی کنجدی شکر را با قراردادن بر روی حرارت به کارامل تبدیل میکنند، سپس به آن مقدار زیادی کنجد میافزایند و مخلوط کارامل و کنجد را در ظرف یا قالبی میریزند تا خنک شود در نهایت پس از آماده شدن به قطعات کوچکتر میشکنند.
شیرینی کنجدی به دلیل استفاده از کنجد و شکر قهوهای، بسیار مقوی و برای سلامتی مفید است و ارزش غذایی بالایی دارد. به همین علت میتواند میان وعدهای جذاب و مفید بوده و حتی به همراه چای ترکیب خوبی خواهد بود.
شیرینی لطیفه؛ طعمی نرم و لطیف از شیرینی سنتی تبریز
یکی از پرطرفدارترین شیرینیها در تبریز شیرینی لطیفه نام دارد که به صورت دو عدد نان شیرین دایرهای شکل، همراه با بافتی سبک که در میان آن خامهای به نرمی قرار دارد تهیه میشود. این خامه معمولا از وانیل، پودر قند، آرد، نشاسته ذرت، بکینگ پودر و تخم مرغ تشکیل شده است.
البته باید توجه کنید در تهیه این نوع شیرینی از خامه استفاده شده؛ بنابراین نمیتوانید آن را به عنوان سوغات خریداری کرده و با خود به راه دور ببرید.
راحتالحلقوم؛ شیرینی سفره شب یلدا
راحت الحلقوم یکی دیگر از شیرینی های تبریز به شمار میرود که در میان مردم تبریز با نام لکوم نیز شناخته میشود. راحت الحلقوم معروفترین شیرینی سنتی تبریز به شمار میرود که در تمام ایران شناخته شده است. همان گونه که از نام این شیرینی پیداست، بافت نرمی دارد و در دهان آب میشود.
در تهیه راحت الحلقوم از نشاسته، شکر، آرد، گلاب، آب و جوهر لیمو استفاده میشود و بعد از آماده شدن این شیرینی خوشمزه، آن را در پودر نارگیل یا پودر پسته غلت میدهند و با مغز گردو تزئینش میکنند. این شیرینی بیشتر در سفرههای شب یلدای تبریزیها خودنمایی میکند.
جالب است بدانید بسیاری از افراد این شیرنی را به عنوان یک شیرینی خانگی تبریز درست کرده و در مجالس و مهمانیهای خانوادگی خود نوشجان میکنند.
چوروتمه؛ عطر و بوی بازار بزرگ تبریز
چوروتمه از قدیمیترین، اصیلترین و معروفترین شیرینی های سنتی استان آذربایجان شرقی است که امروزه به علت پخت کم به سختی یافت میشود. این شیرینی سنتی تبریز از لحاظ ظاهری شباهت بسیاری به اریس دارد و ترکیبات مشابهی در تهیه آن استفاده میشود.
چوروتمه در مقایسه با اریس اندکی سفتتر و خشکتر است و به همین علت به آن ریس خشک نیز میگویند. برای تهیه این شیرینی از شیر، شکر، کاکائو، کره و خلال پسته استفاده میکنند.
برای یافتن این شیرینی سنتی تبریز در این شهر پر آوازه، میتوانید به بازار بزرگ و تاریخی تبریز بروید. با وارد شدن به این بازار عطر شیرینیهای چوروتمه عقل و هوش شما را از سر خواهد برد. همچنین میتوانید با مراجعه به دسته بندی شهر تبریز یول بیر با جاهای تاریخی و دیدنی کلان شهر تبریز بیشتر آشنا شوید و در سفری که به تبریز دارید از این مکانها نیز بازدید کنید.
شیرینی پیچ انگشتی؛ طعمی بهشتی در شیرینی سنتی تبریز!
از جمله خوشمزهترین و معروفترین شیرینیهای تبریز شیرینی پیچ انگشتی یا شیرینی پفکی گردویی است. برای تهیه شیرینی پیچ انگشتی، زرده تخم مرغ، پودر قند، وانیل و گردو را با هم ترکیب میکنند تا خمیری رقیق به دست آید و سپس در اندازههای کوچک در سینی میگذارند تا در فر بپزد.
در این شیرینی بعد از ترکیب مواد اولیه، خمیری به دست میآید که به راحتی به دور انگشت پیچیده میشود، به همین علت این شیرینی به شیرینی پیچ انگشتی معروف شده است. اگر به دنبال چشیدن طعم خاص شیرینی و کلوچه سنتی تبریز هستید، شیرینی پیچ انگشتی تبریز را از دست ندهید!
حلوای گردویی تبریز؛ حلوایی با عطر و طعم متفاوت!
حلوای گردویی تبریز نوعی شیرینی سنتی تبریز است که در بیشتر قنادیها یافت شده و جایگاه ویژهای در بین مردم تبریز دارد. حلواهای تبریزی از لحاظ عطر و طعم تفاوت فاخری با حلواهای دیگر شهر ها دارد. مواد اولیه این شیرینی، گردوی سفید، آرد، کره، هل، شیره انگور و شکر است. این حلوا بیشتر در سفره افطار تبریزیها به چشم میخورد و به عنوان سوغاتی از شهر تبریز نیز انتخاب خوبی خواهد بود.
شکلات تسبیحی؛ ظاهری جدید از شکلات!
شکلات تسبیحی یکی از شکلاتهای محبوب تبریزی است که به علت شباهت ظاهری آن به دانههای تسبیح این نام را گرفتهاند. این شکلات در دو رنگ سفید با طعم وانیلی و قهوهای با طعم کاکائویی تولید میشود. دانههای این شکلات به یکدیگر متصل هستند و به خاطر شکل خاصش طرفداران خود را دارد.
مواد اولیه این شیرینی سنتی تبریز شیر، شکر، گلوکز، شیر خشک، وانیل، بیکینگ پودر، کره و پودر کاکائو یا پودر پسته است. ترکیب شکلات تسبیحی تفاوت چندانی با شکلاتهای دیگر ندارد و طعمش نیز مانند سایر انواع شکلاتها خواهد بود.
حلوا بَزَرَک؛ ارزشمندترین شیرینی سنتی تبریز
حلوای بزرک یا زره حلواسی از محبوبترین خوراکیهای مردم تبریز به حساب میآید و از دانههای روغنی بزرک که از خانواده کتان است تهیه میشود. بزرک بسیار مقوی و پرخاصیت است و برای درمان بیماریها و مشکلات مختلف از جمله پوکی استخوان، بهبود آرتروز، رفع عطش بدن، تقویت عمومی بدن و درمان شب اداری کودکان بسیار مفید است.
برای تهیه این حلوا ابتدا بزرکها را از سنگریزه پاک میکنند که این مرحله بسیار پرزحمت، ارزش این حلوا را دوچندان میکند، سپس بزرکهای پاک شده را بر روی حرارت قرار میدهند و در نهایت به آن شیره انگور یا دوشاب اضافه میکنند. این حلوا بسیار خوش طعم و مفید است و میتوان آن را در دسته بندی شیرینی سنتی تبریز جای داد و با اینکه امروزه کمتر تولید میشود اما همچنان طرفداران بسیار زیادی دارد. همچنین این حلوا در برخی از موارد به عنوان شیرینی خانگی تبریز پخته شده و بر سر سفره جای میگیرد.
شیرینی سنتی تبریز؛ یک گردشگری جانانه با طعم شیرینیها!
در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر به معرفی انواع شیرینی سنتی تبریز پرداختیم. از شیرینیهای بسیار محبوب و معروف این شهر میتوان به قرابیه، لوز، نوقا و دیگر طعمهای فوقالعاده اشاره کرد. اگر شما هم تجربهای از طعمهای دلنشین شیرینی های تبریز دارید و یا قصد امتحان کردن این شیرینیهای لذیذ را دارید، نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
شیرینی سنتی تبریز بسیار لذیذ است. کلا شیرینی های تبریز یچیز دیگست. هرکه از شیرینی تبریز نخوره انگار هیچی تو عمرش نخورده. سلام گرم من از ابادان به تبریزی ها و شیرینی های خوب تبریز
سلام گرم ما از تیم یول بیر به شما دوست عزیز آبادانی??
کاملا درسته؛ شیرینی سنتی تبریز از خوشمزهترین شیرینیهایی هستن که لازمه حتمااا تجربش کنین?