بازار تجریش، بازاری پر از حس خوب در دل تهران! این بازار سرپوشیده بوده و در میدان تجریش تهران قرار داشته و به عنوان یکی از قدیمیترین بازارهای پایتخت شناخته میشود. این بازار با حفظ بافت سنتی و حجرههای سنتی خود، حال و هوای یک بازار تماما ایرانی را تداعی میکند. برای آشنایی بیشتر با بازار تجریش تهران، این مقاله از یول بیر را از دست ندهید.
معرفی بازار تجریش
بازار تجریش از جمله نقاط تجاری و توریستی تهران است که هم از نظر قیمت و هم از نظر نوع کالاهای در دسترس، تنوع بسیار بالایی دارد. این بازار در منطقه شمیرانات، مابین دو محله سرپل و تجریش قرار دارد. ضمن این که امامزاده صالح در نزدیکی این بازار است، حسینیهها و مسجدهای کوچک نیز درون آن واقع شدهاند.
تاریخچه بازار تجریش
میتوان گفت این بازار نمونه کوچکی از بازار تهران است که به صورت سرپوشیده ساخته شده است. تخمین زده میشود که بازار قدمتی حدود 70 سال داشته باشد، هر چند برخی اعتقاد دارند که قدمت این بازار تا 150 سال نیز برسد. تکیه معروف بازار تجریش با 220 سال قدمت، نشان از پیشینه زیاد آن دارد.
محله تجریش از ابتدا به شکل امروزیاش نبوده است. در گذشته بیشتر منطقه مختص به باغها و خانههای ییلاقی بوده است. پس از این که رضاشاه منطقه دربند را به عنوان ییلاق خود انتخاب کرد، تجریش رونق بیشتری پیدا کرد و جاده قدیم بین میدان تجریش و شمیران احداث شد. پس از رشد و توسعه محله تجریش و افزایش تردد مردم به این منطقه، برخی از اهالی با زدن غرفههای میوه در حوالی تکیه تجریش به فروش میوههای باغهای اطراف مشغول شدند. به مرور زمان تعداد و تنوع اجناس عرضه شده در این غرفهها بالاتر رفت و از عطاری تا لبنیاتی، از پارچهفروشی تا قهوهخانه در این بازار دایر شد.
بازار تجریش از ابتدای فعالیتش مکانی روباز بود تا این که قریب به 50 سال پیش اهالی بازار همت به ساخت سقف چوبی این بازار کردند. علت اصلی ساخت سقف این بود که در فصول سرد سال و با بارش برف و باران، فعالیت بازار مختل میشد. چند سال پیش و در جریان مرمت بازار توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، شکل و شمایل سنتی به سقف بازار داده شد و مغازهها با کاشیکاریهای سنتی و کتیبهها تزیین شدند تا این که بازار به شکل امروزی آن درآمد.
امکانات رفاهی و تفریحی بازار تجریش
این بازار نیز مانند سایر بازارهای تهران و مجتمعهای تجاری یک سری امکانات رفاهی و تفریحی دارد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
رستورانهای بازار تجریش
رستورانهای سنتی، کافیشاپ، فستفود و کبابیهای متعددی در نزدیکی بازار مشغول به کار هستند. اگر پس از گردش در بازار تصمیم به صرف وعده غذایی خود داشته باشید، به راحتی میتوانید به یکی از این مکان ها بروید. همچنین مغازههای آشفروشی، حلیم و کله پاچه نیز برای شما در دسترس است.
اگر در فصول گرم به دیدن بازار رفتهاید، میل کردن آبمیوه یا بستنی انتخاب خوبی برای سرحال آمدن است. در فصول سرد نیز با خرید خوراکیهای لذیذ از لبوفروشیها و باقالیفروشیها، مزه گردش در این بازار را دو چندان کنید.
مساجد بازار تجریش
بازارهای ایرانی همواره در نزدیکی خود مسجد داشتهاند، بازار تجریش نیز از این قاعده مستثنا نمانده است. از مساجد مشهور بازار میتوان مسجد خان یا صاحب الزمان، مسجد سیدالشهدا و مسجد اعظم را نام برد. برای دسترسی به سایر مقالات گردشگری و اطلاع از دیگر جاهای دیدنی تهران میتوانید به دسته بندی شهر تهران یول بیر مراجعه کنید.
تکیه بازار تجریش
تکیه تجریشی از قدیمیترین تکیههای کشور است که به دلیل قرارگیری در این بازار و نزدیک بودنش به امامزاده صالح، اهمیت زیادی دارد. قدمت این تکیه به دوران قاجار بازمیگردد. اهالی باغدار و روستایی ساکن در تجریش در ابتدای قرن 12 هجری، تصمیم به ساخت محلی برای عزاداری گرفتند. در ابتدا مراسم عزاداری محرم و سایر مناسبتهای مذهبی در مساجد و خانه خود عزاداران تشکیل میشد ولی با افزایش جمعیت این مکانها ظرفیت لازم را نداشتند پس ساختن تکیه عزاداری، تبدیل به نیازی واجب شد.
تکیه تجریش در سال 1176 هجری خورشیدی ساخته شد. محوطه داخلی این ساختمان مسقف نبود که بعدها برای این محوطه 600 متر مربعی سقف زده شد. در سال 1366، سیل ویرانگری که به بخشهایی از تجریش آسیب رساند، به تکیه بزرگ نیز صدمات زیادی وارد کرد. طاقنماها و سقف ساختمان تکیه سرپا ماندند و مردم نیز با تعمیر بقیه بخشها تکیه را به روال قبلی خود برگرداندند.
ساختمان دو طبقهای که در اطراف تکیه قرار دارد در ایام غیر از عزاداری به عنوان محل کسبوکار استفاده میشود. همچنین طاقنماهای واقع در اطراف محوطه تکیه در 11 ماه سال به تجار اجاره داده میشود و مبالغ جمع شده از این مغازهها صرف امور تکیه میشود. این مکان در سال 1383 هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
مراکز خرید بازار تجریش
درست مانند بازار بزرگ تهران، در بازار تجریش نیز هر نوع جنس و مغازهای به چشم میخورد. کیف و کفش، کتاب، نانوایی، وسایل برقی، طلافروشی و غیره تنها بخشی از مغازههای این بازار هستند.
بازار میوه تجریش
میتوان ادعا کرد که میوهفروشیهای بازار تجریش یکی از باکیفیتترین اجناس را بین بازارهای ترهبار تهران دارند. اگر هوس میوهای کمیاب کردهاید حتما خواسته شما در این بازار یافت میشود. فارغ از این که تابستان باشد یا زمستان، هر میوهای از هر فصلی در اینجا پیدا خواهید کرد.
مغازههای صنایع دستی؛ دستسازههای بازار تجریش
دیدن بازار تجریش به افرادی که خرید ساختههای دست را دوست دارند، شدیدا توصیه میشود. میناکاری، خاتمکاری و مس از اصفهان در کنار ترمه یزد و جاجیم کردستان در مغازههای این بازار به چشم میخورد. همچنین زیورآلات و تسبیحهای موجود در مغازهها میتوانند گزینه مناسبی برای خرید یادگاری از این بازار باشند.
خوراکیهای لذیذ بازار تجریش
افراد زیادی ادویههای موردنیاز خود را از بازار تجریش تهیه میکنند به همین خاطر مغازههای ادویه فروشی رونق فراوانی دارند. تنوع رنگ و بوی این مغازهها جذابیت بسیار زیادی برای گردشگران داخلی و خارجی دارد. همچنین آجیل و خشکبار همه جای ایران در این مکان یافت میشود که خرید حداقل مقداری از آنان برای بازدیدکنندگان واجب است.
آدرس و نقشه بازار تجریش
بازار تجریش در منطقه شمیرانات تهران، مابین میدان قدس و میدان تجریش واقع شده است. این بازار هم با خودرو شخصی و هم با وسایل نقلیه عمومی مثل تاکسی، اتوبوس و مترو قابل دسترس است. متروی خط تجریش-کهریزک و اتوبوسهای مسیر راهآهن-تجریش از جمله بهترین گزینهها برای دسترسی برای به بازار تجریش هستند. برای دسترسی به بازار با خودروی شخصی به یکی از خیابانهای شریعتی، نیاوران، ولیعصر بروید و از آنجا به میدان قدس یا تجریش راه پیدا کنید. از هر دو میدان میتوانید وارد بازار شوید. برای پارک خودروی خود میتوانید از پارکینگهای نزدیک بازار استفاده کنید.
آدرس بازار تجریش تهران: تهران، ضلع جنوب غربی میدان تجریش، جنب ایستگاه مترو، بازار تجریش (دیدن بازار تجریش تهران روی نقشه)
ساعات بازدید بازار تجریش
کار و تجارت همیشه در این بازار جریان دارد. این بازار در تمام روزهای هفته حتی جمعهها از ساعت 9 صبح تا 22 شب فعالیت میکند.
بهترین زمان بازدید از بازار تجریش
هر زمان از روز که به بازار بروید مزیت خاص خودش را دارد. میوهها و سبزیجات اوایل صبح تازهتر و شادابتر هستند. عصرها نیز هیاهو و شور و نشاط جذابی دارد. هوای خنک و فرحبخش شبها برای گشت و گذار در بازار ایدهآل است.
عکسهای بازار تجریش
در اینجای مقاله چند عکس زیبا از بازار تجریش را برایتان آوردهایم، عکسهایی که برای حتی دقایقی کوتاه خوشی و خرمی را به دلتان هدیه میکند و حس خوب بودن در این بازار تهرانی را به شما میبخشد، گویی که واقعا به تهران رفتهاید و در بازار زیبای آن قدم میزنید. به تماشای این عکسها بنشینید و از دیدن این همه زیبایی و جذابیت لذت ببرید. قطعا این عکسها و حس خوبی که از آنها میگیرید رغبت شما به سفر به تهران را بیشتر میکند.
جاهای دیدنی اطراف بازار تجریش
در ادامه مقاله به معرفی تعدادی از جاهای دیدنی اطراف بازار تجریش میپردازیم. اگر علاقمند هستید تا با جاذبههای دیگر این شهر نیز آشنا شوید میتوانید به مقاله جاهای دیدنی تهران مراجعه کنید.
دربند؛ از معروفترین جاهای دیدنی تهران
دربند از مناطق خوش آب و هوا و گردشگری پایتخت است که در شمال تهران، در منطقه شمیرانات واقع شده است. این محله در زمان قاجار نشیمنگاه شاهزادههای قاجار بوده است. تا اواسط دوران پهلوی نیز محل پذیرایی از مهمانان خارجی در این منطقه قرار داشته است. طبیعت بکر و امکانات رفاهی متعدد باعث شده این مکان یکی از اهداف گردشگری محبوب ساکنین تهران باشد. طبق نظرسنجیهای انجام شده اولین انتخاب شهروندان ایرانی برای پذیرایی از میهمانان خارجی و شهرستانی، محله دربند است. اگر میخواهید بیشتر درباره این جاذبه گردشگری بدانید میتوانید به مقاله دربند تهران مراجعه کنید.
آدرس دربند تهران: تهران، میدان تجریش، خیابان دربند، میدان سربند. (دیدن دربند روی نقشه)
کاخ سعدآباد؛ کاخی باشکوه در دل تهران
کاخ سعد آباد واقع در مجموعه فرهنگی- تاریخی سعد آباد، در دوره قاجار بناگذاری شده و در دوره پهلوی بسط پیدا کرد. بخشهایی از این مجموعه پس از انقلاب به شکل موزه در آمد و در حال حاضر چندین کاخ و ساختمان این مجموعه در اختیار نهاد ریاست جمهوری قرار دارد. اگر علاقه دارید درباره این جای دیدنی بیشتر بدانید میتوانید به مقاله کاخ سعدآباد تهران مراجعه کنید.
آدرس کاخ سعدآباد: تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری (دیدن کاخ سعدآباد روی نقشه)
کاخ نیاوران؛ موزهای در نزدیکی بازار تجریش
کاخ نیاوران که در مجموعه نیاوران قرار دارد، یکی از مکانهای شاخص گردشگری شهر تهران است. این کاخ در دوران حکومت محمدرضا شاه پهلوی و به دستور شخص شاه ساخته شد و محل سکونت خانوده سلطنتی بود. این کاخ پس از انقلاب در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفت و چند سال بعد تبدیل به موزه شد تا در معرض دید عموم قرار بگیرد. ساعت کار این مجموعه همه روزه از ساعت ۹ الی ۱۷ میباشد. اگر میخواهید درباره این مجموعه زیبا بیشتر اطلاعات کسب کنید میتوانید به مقاله کاخ نیاوران مراجعه کنید.
آدرس کاخ نیاوران: تهران، ضلع جنوبی میدان شهید باهنر، خیابان نیاوران (دیدن کاخ نیاوران روی نقشه)
باغ فردوس؛ مکانی برای هنردوستان
باغ فردوس، از جمله اماکن بسیار دیدنی تهران است که قدمت آن به دوران قاجار میرسد. عمارت اصلی این باغ به موزه سینما ایران تبدیل شده است و مکانی جذاب برای دوستداران هنر است. در تمام سالنها و اتاقهای این عمارت، گچبریهای بسیار زیبا و مقرنسکاریهای گل و شاخ و برگ دیده میشود. برای بازدید از موزه باغ فردوس میتوانید روزهای یکشنبه تا جمعه از ساعت 10 صبح تا 18 عصر به دیدن این باغ بروید. غرفههای فرنگی و کافهها نیز از ساعت 9 صبح تا 12 شب مشغول به کار هستند. اگر علاقه دارید تا درباره این جاذبه دیدنی بیشتر بدانید میتوانید مقاله باغ فردوس را مطالعه کنید.
آدرس باغ فردوس: تهران، خیابان ولیعصر، نرسیده به میدان تجریش، کوچه بخشایش (دیدن باغ فردوس روی نقشه)
بازار تجریش تهران؛ بازاری همه چیز تمام
زیباییهای شهر تهران در ساختمانهای بزرگ و پلهای عظیمش خلاصه نمیشود. مکانهای تاریخی و دیدنی تهران کمتر از سایر شهرهای ایران نیست. بازار تجریش قطعا یکی از این مکانهاست که بازدید و خرید از آن را به شما توصیه میکنیم. حتی اگر لیست خرید طولانیای نداشته باشید، با قدم زدن میان مغازههای خوشرنگ و عطر بازار تجریش، خریدی عالی را تجربه خواهید کرد. این مقاله از مجله گردشگری یول بیر برای آشنایی هر چه بیشتر شما با بازار تجریش نوشته شد. با امید این که از خواندن آن لذت برده باشید.