شهر اصفهان یکی از محبوبترین شهرهای ایران بوده که از لحاظ گردشگری سرآمد دیگر شهرهای ایران است و پل خواجو اصفهان سرآمد دیگر جاهای دیدنی آن. هنگامی که سخن از این شهر به میان میآید ذهن ما ناخودآگاه به سمت عبارت اصفهان نصف جهان است، معطوف میشود.
وجود شاهکارها و معماریهای بینظیر دوره صفوی روح هر بینندهای را تحت تاثیر قرار میدهد. این دیار به نوعی معرف داشتههای ایران در زمان عصر صفوی است. ما در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر به معرفی یکی از بناهای متمایز آن یعنی پل خواجو اصفهان میپردازیم.
- معرفی پل خواجو اصفهان
- تاریخچه پل خواجو اصفهان
- معماری خاص پل خواجو اصفهان
- وجه تسمیه پل خواجو؛ چه نامی زیبنده این اثر تاریخی شگفتانگیز است؟
- اسرار و عجایب پل خواجو اصفهان
- پل خواجو اصفهان در شب
- امکانات پل خواجو اصفهان
- آدرس و نقشه پل خواجو اصفهان
- ساعات بازدید پل خواجو
- هزینه بازدید پل خواجو
- عکسهای پل خواجو
- جاهای دیدنی اطراف پل خواجو اصفهان
- بازدید از پل خواجو اصفهان؛ شاهکاری از دوران صفوی
معرفی پل خواجو اصفهان
پل خواجو اصفهان یکی از پلهای زیبای اصفهان است که بر فراز رودخانه زایندهرود و شرق سیوسه پل قرار دارد. برای ساخت این پل مهندسی پیچیدهای بهکار گرفته شده است. این پل زیبا از نظر استحکام، سبک معماری و تقارن، محبوبیت بیشماری بین گردشگران دارد. پل خواجو به عنوان معروفترین پل و یکی از جاهای دیدنی اصفهان، در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
تاریخچه پل خواجو اصفهان
پل خواجو اصفهان در اواخر دوره تیموری بنیان شده که به دستور شاه عباس دوم صفوی به شکل الان ساخته شد. این پل قبلا به اسامی دیگری نظیر پل بابا رکنالدین، پل تیموری ، پل شاهی، پل حسنآباد، پل گبرها، پل شیراز نامگذاری شده بود که بعدها به اسم پل خواجو تغییر کرد. طبق بررسیهایی که توسط محققان انجام شده این پل را شاه عباس دوم با هدف اتصال محله خواجو با تخت فولاد و راه شیراز بنا کرده بود.
معماری خاص پل خواجو اصفهان
پل خواجو اصفهان به دست معماران دوره صفوی ساخته شده ولی اطلاعات دقیقی از نام معمار آن به دست نیامده است ولی این را میدانیم که پل خواجو در زمان شاه عباس صفوی دوم و به دستور ایشان ساخته شده است. از این پل در زمان قدیم به عنوان آببند استفاده میشد. آب زایندهرود در پشت این سد تجمع پیدا میکرد و کشاورزان از آن برای امورات کشاورزی خود استفاده میکردند. عبور آب از بین دهانههای این پل زیبایی بینظیری را برای آب رودخانه به ارمغان میآورد.
پل خواجو اصفهان 23 طاق قوسی مانند دارد که روی آنها نقاشیهای بسار زیبایی کشیده شده است. این پل استحکام خود را مدیون مواد به کار رفته در پایههای پل و قوسی بودن ساقههایش است، سنگینی پل بین دو طرف تکیهگاههای پل تقسیم میشود و از ریزش و خرابشدن پل جلوگیری به عمل میآید. این پل در حدود 133 متر طول و 12 متر عرض دارد.
تعدادی دهانه در زیر طاقهای این پل خواجو اصفهان وجود دارد که زمانیکه آب زایندهرود جریان داشت این دهانهها جریان آب را تنظیم میکردند. آبی که از سمت غرب به دهانهها میرسد به شکل مثلثی و با یک صدای روحنواز به سمت شرق روانه میشود. کاشیکاریهای ظریف و خارقالعاده به کار رفته در پل خواجو به همراه اتاقکهای هشتضلعیاش، این پل را در لیست بهترین بناهای اصفهان قرار داده است. این بنا به طور کل از سنگ و آجر ساخته شده که بعضا طول سنگهای آن به دو متر میرسد.
در این محل معبری قرار دارد که در زمانهای قدیم ارابهها و اسبها از این مکان عبور میکردند، همچنین دو معبر باریک در دو طرف وجود دارد که محل عبور افراد پیاده بود و سکوهایی هم برای نشستن و رفع خستگی مردم در نظر گرفته شده بود. همچنین در پایین پل نیز معبری برای برگزاری دورهمیها تعبیه شده بود. در میانه پل تفرجگاهی برای شاه ساخته شده بود که اسم این مکان بیگلربیگی است و میتوان از این قسمت شاهد زیباییهای اطراف پل بود. پلههایی که در این پل قرار دارد این امکان را به مردم اصفهان میداد که به آب زایندهرود دسترسی داشته باشند و از آن بهره ببرند.
وجه تسمیه پل خواجو؛ چه نامی زیبنده این اثر تاریخی شگفتانگیز است؟
کلمه خواجو تغییریافته کلمه خواجه است که در زمان صفویه به بزرگان این لقب را نسبت میدادند و در این محل بزرگان زیادی رفت و آمد میکردند و گردهم میآمدند. در رابطه با علت نامگذاری پل خواجو اصفهان دو نظریه وجود دارد یکی اینکه این پل احتمالا به دلیل نزدیکی به محله خواجو به این اسم معروف شده است و دوم اینکه کلمه خا در زبان فارسی به معنای حفره و جای عمیق است و زاینده رود در این مکان پر از آب میشود.
اسرار و عجایب پل خواجو اصفهان
پل خواجو اصفهان، این پل تاریخی علاوهبر زیبایی، رازها و عجایب زیادی را در سینه خود نهفته دارد که دانستن آن برای بسیاری از گردشگران و بازدیدکنندگان جالب است. یکی از عجیبترین نکات راجع به پل خواجو سنگهای علامتدار آن بوده که سال 1388 در حین عملیات تخریب و بازسازی این پل، به سنگ قبرها و تخته سنگهای حجاری شدهای برخوردند که بسیار قدیمی و باارزش بودند. این کندهکاریهای عجیب و غریب که به چشم میخورد تا به حال هیچ نشانهای از اینکه توسط چه کسی انجام گرفته و نشانه چیست، پیدا نشده و همچنان به صورت یک راز باقی مانده است. اکنون بسیاری از سنگ قبرهای کشف شده را به موزه تخت فولاد تحویل دادهاند.
البته یکی از جالبترین نکات مربوط به این پل تاریخی، عقاب زیبایی بوده که برفراز رود زاینده رود در حال پرواز است، وقتی از بالا به آن نگاه میکنید، پل را همانند عقابی که بالهای خود را گشوده، میبینید. این معماری و شاهکار هنری به حدی ظریف بوده که حتی پرهای عقاب را نیز با کنگرههای پل نشان داده شده است.
شمعهای پل خواجو اصفهان؛ منظرهای تماشایی و شگرف
اگر در مکان و زاویه درستی ایستاده باشید میتوانید یک شکل شمعمانند را روی پل ببینید. این شمع هنگام شب با ظهور نور واقعاً تماشایی است.
پیادهروی اسرارآمیز پل خواجو اصفهان؛ وجود سنگ قبرهایی در دهانه پل
در طبقه زیرین پل خواجو اصفهان سنگ قبرهایی تعبیه شدهاند که وجود آنها در این مکان واقعاً عجیب است. تاریخشناسان نظریهای را ارائه میدهند که این سنگ قبرها جایگزینی برای حفرههای ایجاد شده در اثر کندهشدن سنگ فرشها بود.
تصویر عقاب پل خواجو اصفهان؛ تصویری شگرف در دل شب!
اگر از مسافتی دور و مرتفع هنگام غروب آفتاب به تماشای پل خواجو اصفهان بنشید شاهد تصویر یک عقاب با بالهای بازشده خواهید بود.
پل خواجو اصفهان در شب
پل خواجو اصفهان در هر فصلی از سال و در هر زمانی زیبایی منحصربهفرد خود را دارد، اما هنگام غروب آفتاب با بازتاب نور بر روی زایندهرود زیبایی این پل دوچندان میشود. نورپردازیهای بهکار رفته در پل جلوه بصری خاصی به این مکان میدهند و مردم برای تماشای این حجم از زیبایی شبها در این مکان تجمع میکنند. پس شما هم تا حد امکان زمان شب را برای بازدید از پل خواجو انتخاب کنید؛ چرا که یکی از جاهای دیدنی اصفهان در شب است!
امکانات پل خواجو اصفهان
طبقه زیرین پل خواجو درست مانند زمانهای قدیم هم اکنون نیز محلی برای برگزاری دورهمیها است. در ایام قدیم چاپخانهای هم در این مکان قرار داشت ولی اکنون کافیشاپی در قسمت جنوبی پل وجود دارد که با خوراکیهای متنوع و خوشمزه پذیرای مهمانان هستند. ذرت و چای آتشی هم در این مکان عرضه میشود. همچنین در نزدیکی پل خواجو مغازهای برای سرو بستنی و آبمیوه وجود دارد.
آدرس و نقشه پل خواجو اصفهان
آدرس پل خواجو اصفهان: اصفهان، انتهای خیابان کمال اسماعیل و بلوار آینه خانه (مشاهده پل خواجو اصفهان بر روی نقشه)
ساعات بازدید پل خواجو
شما میتوانید بین 1 الی 2 ساعت در هر ساعتی از شبانهروز از این جاذبه بینظیر دیدن کنید. البته مدت زمان 30 دقیقه برای بازدید از پل خواجو کافی است و میتوان با این جاذبه جذاب اصفهانی آشنا شد.
هزینه بازدید پل خواجو
بازدید از پل خواجو کاملا رایگان است و هزینهای برای شما دربر نخواهد داشت.
عکسهای پل خواجو
شگفتی و زیباییهای پل تاریخی خواجو، تنها با بیان و نوشتن آن قابل توصیف نیست و بدون دیدنش، سفر به نصف جهان، یک چیزی کم دارد. این پل با ساختار هوشمندانهاش یکی از شگفتیهای اصفهان محسوب میشود. در این بخش با ما همراه باشید تا شما را به تماشای چند عکس زیبا از این پل اسرارآمیز دعوت کنیم و مهمان شما باشیم تا به عمق زیبایی آن پی ببرید.
جاهای دیدنی اطراف پل خواجو اصفهان
شهر زیبای اصفهان پر از شگفتیهای تاریخی و مملو از جاهای دیدنی، موزهها و مکانها و مساجد باستانی که قدمت برخی از آنها به سالها قبل بازمیگردد. در اطراف پل خواجو اصفهان نیز جاذبههای تاریخی و مکانهای گردشگری است که هریک زیباییهای منحصربهفرد خود را دارند. در ادامه مقاله به برخی از این جاهای دیدنی اشاره میکنیم. همچنین شما میتوانید با مراجعه به دستهبندی شهر اصفهان یول بیر با سایر جاهای دیدنی این شهر زیبا آشنا شوید.
میدان نقش جهان؛ از جاذبههای معروف نصف جهان
میدان نقش جهان که پس از انقلاب میدان امام نامیده میشود در فهرست میراث جهانی یونسکو و آثار ملی ثبت شده است. همچنین آثار تاریخی دیگری نظیر مسجد جامع عباسی یا مسجد شاه، مسجد شیخ لطفالله، عمارت عالیقاپو، سر در قیصریه، بازار قیصریه در این میدان قرار دارد. بسیاری از مراسمات و اعیاد در این مکان برگزار میشود. در اطراف میدان کافهها، رستورانها و نیمکتهایی برای استراحت و پذیرایی از گردشگران وجود دارد. امکان درشکهسواری در این مکان یک تجربه متفاوت را برای شما به ارمغان میآورد.
آدرس میدان نقش جهان: اصفهان، دروازه دولت (میدان امام حسین)، خیابان سپه (مشاهده میدان نقش جهان بر روی نقشه)
باغ گلهای اصفهان؛ باغی برای دوستداران طبیعت
باغ گل های اصفهان مکانی سرسبز و پر از گل برای دوستداران طبیعت است.در این مجموعه دلنشین شما شاهد دیدنیهایی نظیر باغ صخرهای، آبنما، برکه، محوطه باغ، باغ گیاهانی دارویی و خوراکی، باغ سوزنی برگان، باغ گیاهان پیازی، باغ رز، مجموعه گونههای زنبق، مجموعه پرچین و مجموعه گونههای داوودی خواهید بود.
مجموعه باغ گلهای اصفهان همچنین دارای امکانات زیادی نظیر پارکینگ، آلاچیق، محوطه بازی کودکان، سرویس بهداشتی، شربتخانه، غرفه فروش است که آسایش و آرامش لازم را برای گردشگران مهیا میکند. شما در هر زمانی و در هر فصلی میتوانید از این مجموعه جذاب دیدن کنید ولی این مکان در ماه اردیبهشت که ماه شکوفایی گلهاست زیبایی بینظیری به خود میگیرد. شما میتوانید با تهیه بلیط بین ساعات 7 تا 11 از این مکان بازدید بکنید.
آدرس باغ گلهای اصفهان: اصفهان، خیابان سلمان فارسی (مشاهده باغ گلهای اصفهان بر روی نقشه)
سی و سه پل؛ جاذبهای باشکوه از دوران صفوی
وقتی صحبت از شهر اصفهان میشود اولین مکانی که در ذهن اکثر افراد تداعی میشود سی و سه پل است. در ایام قدیم این پل با نامهای دیگری همچون پل جلفا، پل سیوسه چشمه، پل اللهوردی خان و پل چهل چشمه مورد خطاب قرار میگرفت. انعکاس عکس پل بر روی آب زایندهرود واقعا تماشایی است. بهترین زمان برای بازدید از سی و سه پل اوقاتی است که آب زایندهرود روان و جاری باشد.
آدرس سی و سه پل: اصفهان، ابتدای شمالی میدان انقلاب (مشاهده سی و سه پل اصفهان بر روی نقشه)
کاخ هشت بهشت؛ از جاهای دیدنی اطراف پل خواجو
دوره صفویه اوج هنر خود را بر روی کاخ هشت بهشت به کار برده به طوریکه هر گردشگر و سیاحی که از زمانهای قدیم تاکنون پا به این عمارت گذاشته حیرتش برانگیخته شده است. ساخت این عمارت در زمان پادشاهی شاه سلیمان صفوی به پایان رسیده است. طول عمارت هشت بهشت 30 متر و عرض آن 26/35 که از سطح زمین 2 متر مرتفعتر بوده و ده پله دارد شما میتوانید با تهیه بلیط بین ساعات 9 تا 17 از این مکان بازدید بکنید.
آدرس کاخ هشت بهشت: اصفهان، پارک شهید رجایی، خیابان باغ گلدسته (مشاهده کاخ هشت بهشت اصفهان بر روی نقشه)
کاخ چهل ستون؛ تلفیقی از هنر و معماری ایرانی اروپایی
کاخ چهل ستون در واقع در میانه باغ جهاننما واقع شده که امکان دسترسی به سایر باغها از طریق باغ چهل ستون میسر شده است. این کاخ با وجود گذر زمان و ضربههایی که بر آن وارد شده هنوز هم زیبایی خیرهکنندهای دارد. این کاخ با بهرهگیری و تلفیق معماری ایرانی، اروپایی و چینی ساخته شده که دارای یک ایوان اصلی هشت ضلعی است. استخر موجود در کنار کاخ موجب تلطیف هوای اطراف کاخ میشود. اطراف استخر مجسمههایی قرار دارند که از قصر سر پوشیده به این مکان منتقل شده است. به گفته برخی از تاریخنویسان این عمارت در اثر آتشسوزی که در زمان صفوی رخ داده دچار آسیب شده است.
آدرس سی و سه پل: ایران، استان اصفهان، جنوب خیابان سپه (مشاهده کاخ چهل ستون اصفهان بر روی نقشه)
بازدید از پل خواجو اصفهان؛ شاهکاری از دوران صفوی
امروز ما در این مقاله از یول بیر به معرفی و بررسی امکانات یکی از بینظیرترین و زیباترین جاذبههای شهر اصفهان یعنی پل خواجو پرداختیم. در اطراف پل خواجو اصفهان جاهای دیدنی و تماشایی بسیاری موجود است پس میتوانید یک سفر مفصل و پربار به این منطقه داشته باشید و نهایت استفاده و لذت را از این سفر ببرید، خاطرات دلنشین و نظرات موثر خود را حتما با ما به اشتراک بگذارید.