اصفهان از جمله شهرهای پرجاذبه و محبوب در بین گردشگران به شمار میرود که سالیانه هزاران نفر برای بازدید از دیدنیهای آن به این شهر سفر میکنند. منارجنبان اصفهان از آثار کهن و با ارزش اصفهان که در حدود 6 کیلومتری جاده اصفهان به طرف نجفآباد قرار دارد، هر گردشگری را به سوی خود جذب میکند.
این اثر تاریخی، توسط استادان و کاشیکاران چیرهدست و ماهر آن زمان، با کاشیهای ستارهای شکل لاجوردی و کثیرالاضلاع فیروزهای رنگ، مزین شده است. در این مقاله از یول بیر با ما همراه باشید تا شما را با تاریخچه و ویژگیهای منارجنبان اصفهان، با این جاذبه دیدنی آشنا کنیم.
- معرفی منارجنبان اصفهان؛ منارههایی که تکان میخورند!
- تاریخچه منارجنبان اصفهان؛ تاریخی پرفرازونشیب در تاروپود منارهها!
- معماری منارجنبان اصفهان؛ پیروی از قوانین خاص فیزیک!
- بخشهای مختلف منارجنبان اصفهان؛ دیدنیهای ارزشمند منارجنبان!
- علت لرزش منارجنبان اصفهان؛ منارهها برای که به لرزش درمیآیند؟!
- ساعت تکان دادن منارجنبان؛ چه زمانی میتوان شاهد لرزش منارهها بود؟
- آدرس و نقشه منارجنبان اصفهان؛ منارجنبان اصفهان کجاست؟
- ساعات بازدید منارجنبان اصفهان
- هزینه بازدید منارجنبان اصفهان
- عکسهای منارجنبان اصفهان؛ سفری به دل تاریخ اصفهان
- جاهای دیدنی اطراف منارجنبان اصفهان؛ مکانهایی برای لذت بیشتر از سفر!
- منارجنبان اصفهان؛ تضاد میان استواری و لرزش در تاریخ!
معرفی منارجنبان اصفهان؛ منارههایی که تکان میخورند!
برخی از منارههای ایران در عین داشتن استحکام بالا، در جای خود تکان میخورند و به همین دلیل به آنها منارجنبان میگویند. یکی از این منارههای دیدنی و جذاب، منارجنبان اصفهان است. این بنا در سالهای دور، در دهکدهای به نام کارلادان ساخته شده است. اکنون، این عمارت نزدیک منطقهای به نام نصرآباد قرار دارد. این اثر تاریخی، قسمتی از شهر اصفهان به حساب میآید که استادان و کاشیکاران ماهر و چیرهدست آن زمان، با کاشیهایی ستارهای شکل لاجوردی و کثیرالاضلاع فیروزهای، آن را تزیین کردهاند.
تاریخچه منارجنبان اصفهان؛ تاریخی پرفرازونشیب در تاروپود منارهها!
بر اساس اسناد موجود، منارجنبان اصفهان در دوران فرمانروایی محمد خدابنده اولجایتو، در شهر اصفهان ساخته شده است و میزبان آرامگاه عمو عبداللهبنمحمود صقلابی، یکی از عارفان خداپرست است. به همین دلیل منارجنبان با نام آرامگاه شیخ امیرعبدالله شناخته میشود. روی سنگ قبر وی عدد ۷۱۶ حک شده، عددی که نشانگر سال ساخت آرامگاه وی است.
عمارت تک ایوانی منارجنبان در دوره ایلخانی بنا شده است. طبق اسناد موجود، این بنا به روش مغول ساخته شده است؛ اما ساختمان منارهها حاکی از آن است که آنها در سالهای آخر حکومت صفویان، به ایوان متصل شدهاند.
معماری منارجنبان اصفهان؛ پیروی از قوانین خاص فیزیک!
منارجنبان اصفهان از نظر معماری، یک اثر هنری بسیار پیچیده محسوب میشود. البته همان طور که قبلا هم اشاره شد، ایوان آن در دوران ایلخانی ساخته شده است. در این ایوان فقط چند نقاشی در داخل گنبد و همچنین تزیینات جزئی دیده میشود اما منارهها بیانگر هنر مهندسی ایرانی هستند.
زمانی که این منارهها به ایوان قدیمی اضافه شدهاند مربوط به دوران صفویه است. منارهها به دلیل اینکه از قوانین خاص فیزیکی پیروی میکنند، زمانیکه یک مناره تکان میخورد، مناره دیگر هم شروع به تکان خوردن میکند. نکته جالبی که باید بدانید این استکه طی 400 سال و عبور از این همه بلایای طبیعی، حتی تزئینات و کاشیکاریهای زیبای این دو مناره از بین نرفته است. در راهنمای سفر به اصفهان همیشه بازدید از منارجنبون پیشنهاد میشود.
بخشهای مختلف منارجنبان اصفهان؛ دیدنیهای ارزشمند منارجنبان!
مجموعه منارجنبان از چندین بخش تشکیل شده است که شاخصترین آن منارههای این بنا هستند. از دیگر بخشهای این بنا میتوان به ایوان و چلهخانه آن اشاره کرد.
منارهها؛ بخش ارزشمند منارجنبان اصفهان
منارهها جزو مهمترین بخش این مجموعه به شمار میروند. هر مناره ۹ متر عرض و ۱۷ متر ارتفاع دارد. در تزئین آنها از کاشیهای کثیرالاضلاع فیروزهای رنگ و کاشیهای لاجوردی ستاره چهار پر استفاده شده و ویژگی منحصربهفرد این منارهها، حرکت یکی از آنها به دنبال تکان دادن مناره اول است.
ایوان های منارجنبون؛ مجموعهای میزبان قبر شیخ امیرعبدالله!
مجموعه میزبان قبر شیخ امیرعبدالله، ایوان است و از سطح زمین ۱۰ متر ارتفاع دارد. در ساخت ایوان از آجر استفاده شده و برای تزئین آن، کاشیها و نقاشیهایی درون گنبد کار شدهاند. در نزدیکی ایوان چند سنگ قبر سفید به چشم میخورد که بهنظر میرسد بازماندههایی از قبرستان قدیمی هستند که بنا روی آن ساخته شده است. با پلکانی مارپیچشکل میتوان از ایوان به پشت بام و منارههای مجموعه دسترسی پیدا کرد که البته استفاده آن برای بازدیدکنندگان ممنوع است.
چلهخانه؛ محل چلهنشینی عرفا
دو اتاقک در مجموعه وجود دارند که از آنها به عنوان چلهخانه یاد میشود. چلهخانهها در قدیم محل چلهنشینی عرفا بوده است. عارفان و زاهدان با اقامت ۴۰ روزه در این فضای ساده، ضمن انجام ریاضت با خدای خود خلوت میکردند.
علت لرزش منارجنبان اصفهان؛ منارهها برای که به لرزش درمیآیند؟!
در کشورهای عربستان و عراق نیز آثار تاریخی وجود دارد که در جای خود به حرکت درمیآیند. براساس نظرات مهندسان علم فیزیک، دلیلی که برای حرکت منارهها بیان شده است نظریه یا تشدید است. این منارهها، بهطور کلی شبیه یکدیگر هستند و چندان وزن سنگینی ندارند. هنگامیکه یکی از منارهها تکان میخورد، روی مناره دیگر خودبهخود تاثیر میگذارد و آن را نیز به حرکت در میآورد. عدهای اعتقاد دارند که منارجنبون اصفهان با دیگر منارههای جنبان تفاوت زیادی دارد؛ چراکه علاوه بر تکان خوردن منارهها، قسمتهای دیگر این عمارت قدیمی هم به لرزه درمیآید.
ساعت تکان دادن منارجنبان؛ چه زمانی میتوان شاهد لرزش منارهها بود؟
شهرت منارجنبان اصفهان پس از بازدید گردشگران و بازدیدکنندگان روزبهروز افزایش یافت و هر روز شمار زیادی از بازدیدکنندگان داخلی و خارجی برای تماشای این اثر بیبدیل تاریخی به اصفهان سفر میکردند. از این رو افراد زیادی برای تماشای تکانخوردن مناره دوم که به دلیل لرزش منار دیگر رخ میداد، سر از پا نمیشناختند و هر بازدیدکننده سعی داشت خودش مناره را تکان دهد و شاهد لرزش مناره دیگر باشد اما اگر این موضوع همچنان ادامه پیدا میکرد، چون هدف اصلی ساخت این مناره، ارتعاش منارهها نبود، ممکن بود سلامت ساختمان منارجنبون به خطر بیفتد.
به همین دلیل طی اقدامی مسئولان دیگر به خود بازدیدکنندگان اجازه تکان دادن منارهها را ندادند و روزی دو بار صبح و دو بار بعد از ظهر آن هم در صورت حضور بازدیدکننده، فردی که کارشناس سازمان میراث فرهنگی اصفهان است و به آن «جنباننده» گفته میشود، از پلههای مناره بالا رفته و آن را تکان میدهد، تا همه بازدیدکنندگان لرزش مناره دیگر را تماشا کنند.
البته در ایام نوروز این زمان تغییر پیدا میکند و در صورتی که جمعیت زیاد باشد به یک ساعت یک بار تغییر میکند. یعنی در هر یک ساعت جنباننده منار جنبان اصفهان، وظیفه تکاندادن منارهها را برعهده خواهد داشت. خوشبختانه در سالهای اخیر از این میراث تاریخی و ملی کشور، بهخوبی نگهداری و مراقبت میشود.
آدرس و نقشه منارجنبان اصفهان؛ منارجنبان اصفهان کجاست؟
منار جنبان اصفهان در فاصله ی 6 کیلومتری از شهر اصفهان و به سمت نجفآباد و با فاصله اندکی از منطقه نصرآباد در خیابان آتشگاه قرار گرفته است. منارجنبون از خارقالعادهترین آثار قدیمی در شهر اصفهان به حساب میآید که در روستای کارلادان در نزدیکی نصر آباد قرار گرفته است. برای دسترسی به این بنا لازم است که ابتدا به خیابان آتشگاه بروید و سپس از آنجا 6 کیلومتر رانندگی کنید، اینک منارجنبان اصفهان پیش روی چشم شما قرار خواهد گرفت.
آدرس منارجنبان اصفهان: اصفهان، در 6 کیلومتری غرب اصفهان، بزرگراه آتشگاه به سوی نجف آباد، بعد از خیابان بهشت (مشاهده منارجنبان اصفهان روی نقشه)
ساعات بازدید منارجنبان اصفهان
برای بازدید از منارجنبان اصفهان میتوانید از ساعت ۹ صبح تا ۱۸ عصر به این مجموعه مراجعه کنید. اگر علاقهمند به دیدن لرزش منارهها هستید خوب است بدانید که در شیفت صبح، ساعات ۱۰:۳۰، ۱۲ و ۱۳:۳۰ و در شیفت عصر، ساعات ۱۵، ۱۶:۳۰ و ۱۸:۳۰ مناره را تکان میدهند. منارجنبون اصفهان در روزهای تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل است.
هزینه بازدید منارجنبان اصفهان
بازدید از منارجنبان اصفهان هزینه زیادی در بر نمیگیرد به طوریکه اتباع ایرانی با پرداخت 5000 تومان و اتباع خارجی با 50000 تومان میتوانند از آن دیدن کنند.
عکسهای منارجنبان اصفهان؛ سفری به دل تاریخ اصفهان
تماشای تصاویر این مکان تاریخی، بسیار لذتبخش بوده و حس وصفنشدنی را به شما منتقل خواهد کرد. پس در ادامه با ما همراه باشید تا تصاویری زیبا از منارجنبان اصفهان را با هم مشاهده کنیم. همچنین برای مشاهده و شناخت دیگر جاذبههای به دستهبندی شهر اصفهان یول بیر سری بزنید.
جاهای دیدنی اطراف منارجنبان اصفهان؛ مکانهایی برای لذت بیشتر از سفر!
اگر قصد داشته باشید در کنار بازدید از منارجنبون اصفهان از سایر جاهای دیدنی اصفهان هم دیدن کنید خالی از لطف نیست که بدانید مکانهای تاریخی و تفریحی زیر در نزدیکی منار جنبان اصفهان در دسترس هستند.
کاخ چهل ستون؛ یادگاری از دوران صفوی
کاخ چهلستون که در نزدیکی منارجنبان قرار دارد، یکی از باغهای سلطنتی به جامانده از دوره صفویان در شهر اصفهان است که به نام باغ موزه چهلستون هم شناخته میشود. این میراث تاریخی از جمله محبوبترین جاهای دیدنی اصفهان محسوب میشود که با وجود آسیبهای وارد شده، هنوز هم زیباییهای خیرهکنندهای برای عرضه به بازدیدکنندگان و گردشگران ایرانی و خارجی دارد.
آدرس کاخ چهل ستون: اصفهان، میدان امام حسین، خیابان استاندارد (مشاهده کاخ چهل ستون روی نقشه)
پارک ناژوان اصفهان؛ ریههای شهر اصفهان
پارک جنگلی ناژوان که در حاشیه زایندهرود قرار دارد، یکی از مناطق سرسبزی است که به دلیل وجود درختان انبوه صنوبر و قرارگیری در مسیر بادهای غربی، نوعی فیلتر طبیعی برای هوای شهر و ریه اصفهان به شمار میرود. این پارک که از بخشهای مختلف و امکانات رفاهی و تفریحی گوناگونی تشکیل شده است، گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب میکند و بهعنوان دومین میراث طبیعی اصفهان پس از زایندهرود شناخته میشود.
آدرس پارک ناژوان اصفهان: اصفهان، اتوبان شهید حبیب اللهی، میدان سهروردی، خیابان الفت (مشاهده پارک ناژوان اصفهان روی نقشه)
باغ پرندگان اصفهان؛ جلوه عظمت خلقت در دل اصفهان
همواره یکی از جلوههای عظمت خلقت، پرندگان بودهاند؛ موجوداتی که رنگ پر و بال، ساختمان بدن و زیبایی حرکات موزون آنها همواره الهامبخش افراد مختلف بوده است. با چنین نگرشی شهرداری اصفهان در ادامه اقدامات ابتکاری خود طی دهههای اخیر اقدام به احداث باغ پرندگان اصفهان برای اولین بار در ایران کرد. این مجموعه با 55000 متر مربع مساحت، فعالیت خود را در مرداد ماه سال 1375 آغاز کرد.
این باغ دیدنی و جذاب که در پارک ناژوان قرار دارد، شامل بخشهای مختلفی میشود. همچنین در این مجموعه بیش از 130 گونه انواع مرغ و پرنده وجود دارد. برای آشنایی بیشتر با این جاذبه میتوانید به مقاله باغ پرندگان اصفهان مراجعه کنید.
آدرس باغ پرندگان اصفهان: اصفهان، میدان سهروردی، خیابان الفت (مشاهده باغ پرندگان اصفهان روی نقشه)
منارجنبان اصفهان؛ تضاد میان استواری و لرزش در تاریخ!
در این بخش از مجله گردشگری یول بیر به معرفی یکی از معروفترین بناهای تاریخی اصفهان که زیبایی و معماری خاص آن در جهان از شهرت خاصی برخوردار است پرداختیم. شگفتانگیزترین ویژگی منارجنبان اصفهان که معماران و متخصصین در قرن هفتم بدون وجود تکنولوژی و پیشرفت صنعت موفق به ساخت چنین بنایی شدهاند این است که با تکان دادن یکی از منارهها، مناره دیگر و کل سازهی ساختمان شروع به تکان خوردن کند که تا به امروز افراد کارشناس با تحقیق بر روی معماری و مهندسی آن، نتوانستهاند به طور کامل به نظریه کاملی در مورد دلیل تکان خوردن این سازه برسند.