باغ موزه هفت تنان یا باغ تکیه هفت تنان در پای کوه چهل مقام و در شمال آرامگاه حافظ قرار گرفته است. این باغ یکی از قدیمیترین اماکن تاریخی و بسیار زیبای شیراز به شمار میرود. هر چند تاریخچه باغ به سدههای پیش از دوران حکومت زندیه بازمیگردد؛ اما عمارت موجود در آن به دوره کریم خان تعلق دارد.
علت نامگذاری این باغ، وجود هفت قبر از هفت عارف بزرگ در آن است که کریمخان زند روی هر کدام، سنگ بزرگ بدون کتیبهای گذاشت. برای آشنایی با زیباییهای باغ موزه هفت تنان یا باغ موزه سنگ و قدم زدن در دل زیباییهای آن، در ادامه این مقاله از یول بیر ما را همراهی کنید.
- معرفی باغ موزه هفت تنان شیراز
- تاریخچه باغ موزه هفت تنان
- وجه تمسیه باغ موزه هفت تنان
- بخش های مختلف باغ موزه هفت تنان
- بهترین زمان سفر به باغ موزه هفت تنان
- آدرس و نقشه باغ موزه هفت تنان شیراز؛ باغ موزه هفت تنان کجاست؟
- ساعت بازدید باغ موزه هفت تنان
- هزینه بازدید باغ موزه هفت تنان
- عکس های باغ موزه هفت تنان
- جاهای دیدنی اطراف باغ موزه هفت تنان
- باغ موزه هفت تنان؛ گنجینهای ارزشمند در شهر موزهها
معرفی باغ موزه هفت تنان شیراز
باغ موزه هفت تنان از قدیمیترین اماکن گردشگری شیراز به شمار میرود که مقبره هفت عارف بزرگ و نامی در آن قرار دارد. این باغ منحصربهفرد که در نزدیکی آرامگاه حافظ شیرازی واقع شده مربوط به سدههای پیش از دوران حکومت زندیه است؛ اما عمارت جذاب موجود در آن جز بناهای دوره زندیه محسوب میشود.
در باغ هفت تنان شیراز، هفت عارف شیرازی به خاک سپرده شدهاند و از آنجایی که در آن زمان کریم خان زند احترام بسیار خاصی برای آنها قائل بود؛ به دستور وی بر روی سنگ قبر هرکدام از آنها بهدلیل گمنام بودنشان، کتیبهای نصب شد. این کتیبهها در ابعاد 78 در 360 سانتیمتری هستند و هیچ نوشتهای بر روی آنها هک نشده و اندازه و ظاهر کاملا یکسانی دارند. شش مقبره از هفت تن در یک ردیف و به موازات یکدیگر قرار گرفتهاند و مقبره هفتم درست پایین قبر ششم قرار گرفته است.
باغ موزه هفت تنان در سال 1310 با شماره 4 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این باغ که با نامهای دیگری همچون باغ موزه سنگ، عمارت هفت تن و باغ تکیه هفت تنان نیز شناخته می شود، با قدمت چندین ساله خود یکی از زیباترین و معروفترین جاهای دیدنی شیراز است.
تاریخچه باغ موزه هفت تنان
باغ موزه هفت تنان تا چندین سال قبل محل زندگی و عبادت درویشها و مرتاضان بود؛ اما امروزه در این باغ تاریخی موزهای به نام موزه سنگ دایر شده که در آن نمونههایی نایاب از کتیبهها و سنگها نگهداری میشود. عمارت این مجموعه جزو شاهکارهای دوران زندیه به حساب میآید که به دستور کریم خان زند در دوران حکومتش ساخته شده است.
این عمارت مجلل دارای ایوانی بزرگ است که نقشونگار بوتهها، گلهای ظریف و نقاشی رنگ روغن بر روی گچهای آن کشیده شده و پنج تصویر پر رمزوراز توسط نقاش ماهر دوران زندیه، آقا صادق، بر روی آن طراحی شده است. این مجموعه در سالهای 1336 و 1337 توسط نقاش بزرگ و هنرمند محمد باقر جهان میری تعمیر و تجدید شد.
وجه تمسیه باغ موزه هفت تنان
اگر برای اولین بار است که اسم باغ موزه هفت تنان به گوشتان میخورد، احتمالا کنکجاو هستید، علت نامگذاری این باغ را بدانید. جالب است بدانید این مقبرهها متعلق به هفت تن از عارفان مشهور ایرانی است که در دامنه کوه چهل مقام به خاک سپرده شدهاند و مقصود از هفت تنان وجود هفت مقبره موجود در این باغ است.
با گذشت مدت زیادی، ارزش این مقبرهها روزبهروز اضافه شده، تا جایی که این محوطه از پربازدیدترین قسمتهای دیدنی باغ موزه هفت تنان به شمار میآید. اگر قصد سفر به شیراز و بازدید از جاهای دیدنی آن را دارید، بازدید باغ هفت تنان را از قلم نیندازید.
بخش های مختلف باغ موزه هفت تنان
عمارت باغ موزه هفت تنان دو بخش دارد. برای دیدن تالار باغ باید به طبقه دوم و بخش شمالی آن بروید. روی دو ستون سنگی این تالار نقشهایی با رنگ و روغن کشیده شده است. نقش و نگارهای این دو ستون معنی ویژهای داشته و بسیار خیرهکننده و زیبا هستند؛ اما متاسفانه با گذر زمان کمرنگ شده و نیاز به مرمت پیدا کردهاند.
در انتهای تالارها اتاقهایی به ابعاد 28 در 5.5 مترساخته شدهاند که ارتفاع آنها به 12 متر میرسد. ایوان باشکوه این عمارت، کفپوشی از کاشیهای قرمز رنگ داشته و دیواره آن را از زیر طاقچه تا کف زمین، با اِزارِههای سنگ مرمر لیمویی رنگ تزیین کردهاند. همچنین روی طاقچههای این ایوان بزرگ و زیبا نقاشیهای خیرهکننده به چشم میخورد که به پنج مجلس معروفاند.
این پنج مجلس به ترتیب معانی زیر را در خود جای دادهاند:
- مجلس اول درویشی با کلاهی را نشان میدهد که تبری به دست گرفته و ریش سفید رنگ دارد.
- مجلس دوم نقشی از حضرت سلیمان درحال چوپانی را نشان میدهد. گوسفندهایی که جلوی حضرت در حال چرا هستند، به زیبایی تمام به تصویر کشیدهاند.
- مجلس سوم داستان عاشقی شیخ صنعان و دختر ترسا را بیان میکند. نگاه خیره شیخ به دختر که بالای سر او ایستاده، عشق این دو را به خوبی نشان میدهد.
- در مجلس چهارم آقا صادق، حضرت ابراهیم را در حال قربانیکردن حضرت اسماعیل به زیبایی به تصویر کشیده است.
- در مجلس پنجم درویشی روی ایوان دیده میشود. بعضی از صاحبنظران میگویند این درویش سعدی یا حافظ است؛ اما براساس نقاشی، به احتمال زیاد این درویش شاه عباس اول را نشان میدهد. شاه عباس در دوران پادشاهی خود با لباس مبدل و شخصی بین مردم رفتوآمد کرده و با این کار از وضع زندگیشان خبردار میشد.
آقا صادق نقاشیهای دیگری از داستانهای شاهنامه را نیز بر سر در ایوان کشیده که زیبایی آن را به اوج خود میرساند. با تماشای این نقاشیها گویی درحال خواندن کتابی مصور از داستانهای شاهنامه هستید. محمد باقر جهان میری تمام این نقاشیها را در سالهای 1366 و 1377 مرمت کرد و با این کار جلوه بیشتری به آنها بخشید.
بهترین زمان سفر به باغ موزه هفت تنان
آبوهوای زیبای شیراز بر هیچ کس پوشیده نیست! تمامی فصول این شهر زیباییهای خود را داشته و میتوانند لحظات زیبایی برای سفر شما به ارمغان آورند. این شهر ازجمله شهرهایی به شمار میرود که تابستان آن همانند شهرهای جنوبی آتشین نیست و مسافرت در تابستان نیز انتخاب خوبی خواهد بود.
اما اگر میخواهید بهترین آبوهوای شیراز را از نزدیک لمس کنید، هنگام عید و فصل بهار رهسپار آنجا شوید که بهترین زمان سفر به شیراز است. بازدید از باغ موزه هفت تنان در زمان بهار عطر و بوی دیگری دارد، چرا که در این فصل از سال نه از سردی هوا قندیل میبندید و نه از گرمای هوا رنج خواهید برد!
آدرس و نقشه باغ موزه هفت تنان شیراز؛ باغ موزه هفت تنان کجاست؟
باغ موزه هفت تنان شیراز، در انتهای بلواری باهمین نام قرار دارد. برای دسترسی به این باغ باید پس از عبور از دروازه قرآن، وارد بلوار هفت تنان شده و به شمال آرامگاه حافظ و روبهروی چهل مقام بروید. برای رفتن به این مکان تاریخی میتوانید از خودرو شخصی، تاکسیها یا اتوبوسهای درون شهری شیراز بهره بگیرید.
آدرس باغ موزه هفت تنان: استان فارس، شیراز، انتهای بلوار هفت تنان، قسمت شمال آرامگاه حافظیه، رو به روی چهل مقام، باغ هفت تنان (مشاهده باغ هفت تنان روی نقشه)
ساعت بازدید باغ موزه هفت تنان
ساعت بازدید باغ هفت تنان شیراز همه روزه از ساعت 8:30 صبح الی 18 عصر است؛ البته به یاد داشته باشید که در روزهای سوگواری عمومی همچون رحلت پیامبر (ص)، تاسوعا و عاشورای حسینی، شهادت امام علی (ع)، شهادت امام جعفر صادق (ع) و رحلت امام خمینی (ره) این مجموعه تعطیل است.
هزینه بازدید باغ موزه هفت تنان
هزینه بازدید از باغ موزه هفت تنان برای گردشگران ایرانی 4 هزارتومان و برای گردشگران خارجی 30 هزارتومان است.
عکس های باغ موزه هفت تنان
در ادامه چند عکس زیبا و دلنواز از باغ موزه سنگ شیراز تماشا کرده و نهایت لذت را از دیدن چنین جاذبه دیدنی و تاریخی خواهیم برد. همچنین برای دیدن دیگر زیباییهای این شهر زیبا و خواندن مقالههای بیشتر در مورد این شهر میتوانید به دسته بندی شهر شیراز یول بیر سر بزنید.
جاهای دیدنی اطراف باغ موزه هفت تنان
باغ موزه هفت تنان شیراز در نزدیکی جاذبههای گردشگری مهم این شهر همچون حافظیه، موزه پارس، باغ جهان نما، عمارت کلاه فرنگی، بقعه چهل تنان، باغ دلگشا و سعدیه شیراز قرار گرفته که در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم.
موزه پارس شیراز
موزه پارس به عنوان یکی از دیدنیهای شیراز در نزدیکی باغ موزه هفت تنان شناخته میشود. در این موزه آثار نقاشان معروف دوران زندیه همانند میرزا بابا نقاش باشی، آقا صادق و جعفر به همراه آثاری از نقاشان معاصر همانند صدرالدین شایسته و میرمنصور از شاگردان کمال الملک به چشم میخورد. در محوطه بیرونی موزه نیز سنگهای ازاره کاخ خورشید با نقوش شاهنامه وجود دارد.
از ویژگیهای اصلی معماری موزه پارس میتوان به نقشهای کاشیکاری، آجری، نگارگری و استفاده از ازارههای یک تکه که در کنجها هیچ برشی نداشتهاند، اشاره کرد. ازارههای یک تکه بیانگر این هستند که سنگها ابتدا در محل مورد نظر نصب شده و بعد از آن حجاری شدهاند. کاشیکاریهای بنا ظرافت خاصی به ساختمان بخشیدهاند و به صورت قرینه در دو ضلع از ساختمان، منظره شکارگاه و در دو ضلع دیگر داستان بر تخت نشستن حضرت سلیمان را نشان به تصویر کشیدهاند.
شاید مهمترین جز موزه پارس شیراز، آرامگاه کریم خان زند باشد. پس از درگذشت کریم خان زند در سال 1193 هجری قمری و بنا به وصیت خود، پیکر وی در شاهنشین شرقی به خاک سپرده شد. ساعت بازدید از موزه پارس در نیمه اول سال 8:30 تا 19:30 و در نیمه دوم سال از 7:30 تا 18 بوده و بهای بلیط آن برای گردشگران داخلی 4 هزارتومان و برای گردشگران خارجی 40 هزارتومان است.
آدرس موزه پارس شیراز: استان فارس، شیراز، خیابان زند، نزدیکی ارگ کریم خان (مشاهده موزه پارس شیراز روی نقشه)
حافظیه شیراز
حافظیه شیراز که یکی از معروفترین جاهای دیدنی شیراز در نزدیکی باغ موزه هفت تنان است، مقبره حافظ را درون خود جای داده است. بسیاری از مردم در مناسبتهای باستانی همچون شب یلدا به این آرامگاه آرامشبخش مراجعه کرده و فال حافظ میگیرند و از حالوهوای خاص این عمارت بسیار زیبا لذت میبرند.
ساعت بازدید حافظیه شیراز در فصل بهار و تابستان از ساعت 8 صبح تا 11 شب بوده و در فصول پاییز و زمستان از 8 تا ساعت 9 شب ادامه دارد. قیمت بلیط این آرامگاه برای گردشگران ایرانی 5 هزارتومان و برای گردشگران خارجی 50 هزارتومان است.
آدرس حافظیه شیراز: استان فارس، شیراز، حد فاصل چهارراه ادبیات و چهارراه حافظیه، روبهروی ورزشگاه حافظیه (مشاهده حافظیه شیراز روی نقشه)
باغ موزه هفت تنان؛ گنجینهای ارزشمند در شهر موزهها
هر بنای تاریخی در ایران، شناسنامهای با ارزش و قابل اهمیت دارد. باغ موزهها نیز از جمله بناهایی به شمار میروند که خود، شناسنامهای از ایران و تاریخ بلندش را بازگو میکنند. شیراز گنجینههای ارزشمند بسیاری دارد که میتوان به آن لقب شهر موزهها را داد! باغ موزه هفت تنان شیراز یا همان موزه سنگ، یکی از قدیمیترین اماکن تاریخی این شهر به حساب میآید که در پای کوه چهل مقام و در بخش شمالی حافظیه شیراز قرار گرفته است.
در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر در تلاش بودیم تا این مکان زیبا و تاریخی را به شما معرفی کنیم. بیشتر جهانگردانی که به شیراز سفر کردهاند باغ موزه هفت تنان و عمارت زیبای آن را به زیبایی وصف کردهاند. مردم شیراز هم به این جاذبه دیدنی ارادت خاصی دارند و برای استجابت دعاهایشان به این مکان سر میزنند. اگر شما هم قبلا از مکان تاریخی دیدن کردهاید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.