اغلب افراد، شیراز را به شهر علم و ادب و فرهنگ میشناسند، شهر عشق و دلدادگی با تاریخی پرشکوه و زیبا، شهری با درختانی بیقرار در دل باغهایی گسترده در دل زمین، شهر سعدی شیرین سخن و شهر اردیبهشتی ایران! با همه این تفاسیر، من اما شیراز را ابتدا به غذاهای سنتی لذیذ و خوشعطر و طعمش میشناسم!
شاید گمان کنید که چه فرد شکم دوستی! ولی خب چه میشود کرد؟ مگر میشود در مقابل لذیذترین غذاهای سنتی شیراز مقاومت کرد؟ اگر همچنان مرا فردی شکمو تصور میکنید، دعوت میکنم تا انتهای این مقاله از مجله گردشگری یول بیر مرا همراهی کنید، به شما قول میدهم در انتهای مقاله با من هم عقیده خواهید شد!
غذاهای سنتی شیراز؛ بهترین غذاهای محلی شیراز که باید امتحان کنید!
تماشای تنوع بالای غذاهای سنتی شیراز و رنگ و لعاب ویژه هر کدام از این غذاها، آب از دهان هر فردی راه میاندازد و وادارتان میکند تا آن را امتحان کنید! در ادامه دسته بندی شهر شیراز یول بیر قرار است خوشمزهترین غذاهای شیرازی را معرفی کرده و شما را با این همه طعم و مزه خاص و متفاوت آشنا کنیم.
کلم پلو شیرازی؛ یکی از معروفترین غذاهای سنتی شیراز
سفر به شیراز بدون خوردن یک کلم پلو لذیذ آن هم از نوع شیرازی مثل نیمرو بدون نمک است! (راستش مثال بهتری به ذهنم نرسید!) ترکیب کلم قمری، پیاز، گوشت چرخ کرده، آردنخودچی، سبزیهای معطری همچون ریحان، تره، ترخون و شوید، ادویهها و برنج، ترکیبی بسیار لذیذ را برایتان به ارمغان خواهند آورد. درست است که این غذا در سایر شهرهای ایران نیز تهیه میشود اما اصالت آن برای شیرازیها به ثبت رسیده و خوردن آن در شیراز خالی از لطف نخواهد بود.
شیرازی پلو؛ طعمی که برای همیشه زیر زبانتان خواهد ماند!
شیرازی پلو یکی از خوشمزهترین غذاهای محلی شیراز است که با یکبار امتحان کردن، طعمش برای همیشه زیر زبانتان مهمان خواهد شد. برای طبخ این غذای خوشطعم از برنج، مرغ، ماست، زرشک، زعفران، بادمجان و ادویه استفاده میشود. خلال پسته، خلال بادام، خلال پوست پرتقال یا نارنگی از جمله موادی هستند که برای طعمدار کردن و تزیین این غذای لذیذ استفاده میشوند.
غمبرپلو؛ پای ثابت مجالس شیرازیها
غمبرپلو از آن دسته از غذاهای سنتی شیراز به شمار میرود که همواره یک پای ثابت مجالس و مهمانیهای خاص است. جالب است بدانید اسم این غذا به این معناست که با خوردنش غم و اندوه فراموش میشود و به واسطه ادویهها و طبع گرم آن، شاد و بانشاط خواهید شد! برنج، گوشت چرخ کرده، پیاز، مغز گردو، انار و رب انار، کشمش، ادویه و آرد نخودچی مواد تشکیل دهنده این غذای لذیذ هستند. توصیه میکنم از خوردن سالاد شیرازی در کنار این غذای لذیذ غافل نشوید!
قورمه به؛ یکی از لذیذترین غذاهای محلی شیراز
قورمه به یکی از غذاهای شیرین و لذیذی است که در زمره غذاهای سنتی شیراز قرار گرفته و با طعم خاص خود در دل افراد جای باز کرده است. این غذا با استفاده از گوشت، به، پیاز، زعفران، ادویه و شکر پخته شده و به خاطر وجود میوه به، طعم خاصی دارد.
شکرپلو؛ طعمی خاص برای طرفداران غذاهای شیرین
اگر از طرفداران غذاهای شیرین هستید، شکرپلو این شهر را، به عنوان یکی از خوشمزهترین غذاهای سنتی شیراز، از دست ندهید! شکر پلو از دیگر غذاهای محلی و شیرین شیراز است که چشیدن طعم آن تجربه متفاوتی برایتان خواهد بود. برای تهیه این غذا به شکر، برنج، خلال پسته، خلال بادام، خلال پوست نارنگی و زعفران نیاز خواهید داشت. این غذای لذیذ اغلب به همراه قورمه سرو شده و طعم بسیار خاصی دارد.
هویج پلو؛ یکی از غذاهای خوش رنگ و لعاب شیرازی
یکی دیگر از غذاهای محلی شیراز که دارای طعم شیرین بوده و طرفداران خاص خود را دارد، هویج پلو شیرازی است. این غذای خوش رنگ و لعاب با استفاده از موادی مانند هویج، برنج، گوشت چرخ کرده، دارچین، زعفران، شکر و نمک و فلفل طبخ شده و یک هارمونی جذاب از رنگها را خلق کرده و هر آدم سیری را وسوسه میکند چه رسد به آدم گرسنه!
لوبیا پلو شیرازی؛ غذای سنتی منحصربهفرد و لذیذ
نوبتی هم که باشد نوبت لوبیا پلوی منحصربهفرد شیرازی است. جالب است بدانید در لوبیا پلو شیرازی از لوبیای چشم بلبلی به جای لوبیا سبز استفاده میکنند. برای تهیه لوبیا پلوی خوشطعم شیرازی به لوبیا چشم بلبلی، گوشت، برنج، شوید، زعفران، دارچین، نمک و فلفل نیاز خواهید داشت. توصیه من به شما این است که برای یکبار هم که شده این غذای خوشطعم را امتحان کنید.
دمپختک؛ غذای رنگین سفره شما
دمپختک از آن دسته از غذاهای سنتی شیراز است که نقش بسزایی در رنگین کردن سفره شیرازیها دارد. این غذای خوشمزه با استفاده از عدس، برنج، هویج، کلم پیچ، ادویه، سبزیهایی مانند تره، جعفری، ریحان، شوید و ترخون پخته میشود. رنگ و لعاب این غذا نوید یک طعم خاص و متفاوت را به شما میدهد که نمیتوانید بیتفاوت از کنار آن بگذرید.
رب پلو؛ یکی از خوشمزهترین غذاهای محلی شیراز
رب پلو از آن دسته از غذاهای محلی شیراز است که بیشتر برای وعده ناهار سرو میشود. برای طبخ این غذا به کشمش، گردو، پیاز، برنج، رب انار، و شکر نیاز خواهید داشت. در این غذا از گوشت استفاده نمیشود و اگر از افراد گیاهخوار هستید، انتخاب این غذا طعمی بهیادماندنی را برایتان رقم خواهد زد. وجود سالاد شیرازی، زیتون و یا ترشی در کنار این غذا لذت خوردن آن را چندین برابر خواهد کرد.
دوپیازه آلو؛ غذایی بدون آلو!
اگر نام این غذا برایتان ناآشناست، باید بگویم که این غذا یکی از محبوبترین غذاهای سنتی شیراز به شمار میرود. غذایی که در عین سادگی بسیار لذیذ بوده و میتواند یک وعده شام جذاب برایتان باشد. سیب زمینی آبپز، رب گوجه فرنگی، پیاز، گوجه فرنگی به همراه ادویهجات، مواد اصلی تشکیلدهنده این غذای لذیذ هستند. اگر میخواهید بدانید آلو چه زمانی به این غذا اضافه خواهد شد؟ باید بگویم هیچوقت!
این غذا برخلاف اسمش، در دستور پخت خود آلو ندارد! آلو در گویش شیرازی به معنای سیبزمینی است و همین امر باعث میشود تا افرادی که برای اولین بار نام این غذا به گوششان میخورد به دنبال آلو در دوپیازه آلوی شیرازیها باشند!
یخنی نخود؛ غذای سنتی شیراز مخصوص دیزی دوستان!
اگر از عاشقان و طرفداران پروپاقرص دیزی و آبگوشت هستید، توصیه میکنیم به هیچ وجه یخنی نخود شیراز را از دست ندهید. خوردن یخنی نخود به همراه نان داغ، ترشی و سبزی خوردن تازه روحتان را جلا خواهد بخشید! گوشت، نخود، پیاز، نمک، سیبزمینی و برخی از ادویههای دیگر مواد اصلی تشکیل دهنده این دیزی خوشمزه هستند.
اشکنه؛ غذایی لذیذ و در عین حال سبک
اشکنه از آن دسته از غذاهای سنتی شیراز است که به طور معمول در وعده شام سرو میشود. این غذای لذیذ در بسیاری از شهرهای دیگر ایران با دستورهای متفاوت طبخ میشود. شنبلیله، تخم مرغ، نعناع خشک، نمک و زردچوبه مواد اصلی تشکیل دهنده اشکنه لذیذ شیرازی هستند. این غذا با نام آب پیازک نیز در شیراز شناخته شده و به عنوان یک وعده غذای لذیذ و سبک، مورد استفاده قرار میگیرد.
کوفته هلو؛ کوفتهای که هلو ندارد!
آیا تاکنون نام کوفته هلو به گوشتان خورده است؟ کوفته هلو یکی از خوشمزهترین غذاهای سنتی شیراز است که محبوبیت زیادی در میان شیرازیها دارد. در همین ابتدا باید بگوییم که در این غذا هیچ اثری از هلو نخواهد بود! علت نامگذاری این غذا تنها به دلیل شکل ظاهری و رنگ غذاست و هیچ ربطی به استفاده هلو در این غذا ندارد!
گوشت چرخ کرده، هویج، پیاز، آرد نخودچی، رب انار، شکر، سرکه و ادویهها مواد تشکیلدهنده این کوفته لذیذ هستند. در سفر به شیراز حتما کوفته هلو را امتحان کرده و از طعم خاص و جذاب آن لذت ببرید.
آش ماست؛ یک آش با دستور پخت متفاوت
آش ماست از آن دسته از آشهایی است که در تعدادی از شهرهای کشور و با دستورهای متفاوت پخته میشود. برنج، لپه، پیاز، گوشت، ماست، ادویه و سبزیهایی مانند ترخون مواد تشکیل دهنده این غذای محلی شیراز هستند. بهتر است برای یکبار هم که شده این غذا را در شیراز امتحان کنید تا از آن پس مشتری دائمی این آش لذیذ باشید.
آش سبزی؛ تجربه طعم لذیذ غذاهای سنتی شیراز
آش سبزی یکی از معروفترین غذاهای سنتی شیراز است که طعم بسیار فوقالعادهای دارد و با استفاده از موادی مثل برنج، گوشت، نخود، لوبیا سفید، عدس و سبزیهایی مثل ترخون و تره پخته میشود. جالب است بدانید این آش لذیذ بیشتر در صبحانه سرو میشود و روزهای تعطیل بر سر سفره اکثر شیرازیها به چشم میخورد.
کوفته سبزی؛ غذای خاص و متفاوت غذاهای سنتی شیراز
کوفته سبزی یکی دیگر از غذاهای اصیل و محلی شیراز است که طرفداران خاص خود را دارد. این غذا با استفاده از گوشت چرخ کرده، پیاز، نخود، سبزی ترخون، مرزه، گشنیز، تره و شوید تهیه شده و بسیار خوش طعم و لذیذ است. سرو این غذا با نان و سبزی تازه طعمی بهیادماندنی برایتان به ارمغان خواهد آورد.
شش انداز؛ غذای سنتی اصیل شیرازی
شش انداز یکی دیگر از غذاهای لذیذ و خوشطعم شیرازی است که پیشنهاد میکنیم در سفر به شیراز، طعم خوش این غذا را از دست ندهید. نرگسی رنده شده، شکر، پیازداغ، تخم مرغ و رب انار از مواد اصلی تشکیل دهنده این غذای سنتی خوشمزه هستند که طعمی خاص و متفاوت را برایتان به ارمغان خواهند آورد.
اگر قصد سفر به شیراز و یک گردش حسابی در این شهر را دارید، مقاله راهنمای سفر به شیراز مخصوص شماست.
غذاهای سنتی شیراز؛ طعمهای لذیذی که نباید از دست داد!
یکی از جذابترین قسمتهای هر سفر شکمگردی و تجربه طعم غذاهای جدید است. غذای سنتی شیراز نیز جزو غذاهای لذیذ و بسیار خوشطعمی هستند که بهتر است در سفر به شیراز حتما آنها را امتحان کرده و طعم خاصشان را تجربه کنید. در این مقاله از یول بیر سری به شهر علم و فرهنگ زده و اینبار از غذاهای لذیذ و خاصش گفتیم. راستی الان به من حق میدهید که شیراز را با غذاهای محلی و سنتی خوش طعمش بشناسم؟ شما شیراز را به چه چیز میشناسید؟
غمبر پلو،یعنی با خوردنش غم و اندوه فراموش میشه
یخنی عدس کلم هم غذای شیرازی هست
کته گوجه هم پای ثابت سفره شیرازی هاست
چقدر جالب! چه معنای دلچسبی پشت این غذای لذیذ نهفته! 🙂
ممنون کاکوجان بابت نظر ارزشمندت و خیلی ممنون که غذاهای سنتی شیراز رو معرفی کردی ❤
سلام کاکو دقیقا،چون قمبرپلو نیست در واقع غمبر پلو هست که به واسطه ادویه های که داره با طبع گرم باعث نشاط میشه
پس واجب شد حتما این غمبرپلوی لذیذ رو امتحان کنیم ????
بهناز عزیز بابت نظر ارزشمندت ممنون، منتظر نظراتت در مقالات بعدی یول بیر هم هستیم❤
معرفی خوراکی ها عالی بود ولی توی اش سبزی شیرازی دارچین و شوید ریخته نمیشه همین طور در اش ماست فقط ترخون داره و در کوفته هلو چاشنی رب انار و شکر یا سرکه و شیره ریخته میشه و تخم مرغ هم نداره
یه عدای جدید که خیلی ها نمیدونن فقط شیرازی های اصیل بلد هستن شیش انداز هست که با نرگسی رنده شده و رب انار و شکر و تخم مرغ و پیاز داغ درست میشه و بسیار لذیذ هست
زهرای عزیز چقدر خوشحالیم که دستور پخت غذاهای سنتی شیراز رو از زبان یک شیرازی اصیل بشنویم 🙂
شش انداز لذیذ شیرازی هم به لیست غذاهای سنتی شیراز یول بیر اضافه شد، ممنونیم از پیشنهادت ????
باعث افتخار ماست که همراهانی از سراسر کشور همراه مجله یول بیر هستند ❤
شیراز وگل و شراب و خاک رس و باد صبا و خنک و عشق و درختان بلند کاج وسرو و باغهای با دیوارهای خشتی و کاهگل و خنک و جویهای خنک و روان در کوچه باغها با بادی ک دردرختان. بلند میافتد و غروبهای رویایی اش. دل هر ادم صاف و صادقی را میبرد ..
چه متن زیبایی مهدی جان
چقدر خوشحالیم که همراهان خوش ذوقی چون شما در یول بیر داریم 🙂 ❤