کاخ مرمر یکی از ارزشمندترین و زیباترین بناهای بهجامانده از عصر پهلوی اول است. این کاخ با نام موزه هنر ایران شناخته میشود و در مرکز شهر تهران جا خوش کرده و بهتنهایی بخشی از تاریخ هنر ایران را بازگو میکند. تمام هنرهای ایرانی خاتمکاری، آینهکاری، گچکاری و نقاشیهای برجسته از تخت جمشید و پل ورسک همگی در این کاخ عظیم دیده میشوند.
این کاخ باشکوه تهران در طول تاریخ رویدادها و حوادث مختلفی را پشت سر گذاشته و یکی از بهترین مکانهای ایران برای تماشای هنر ایرانی اسلامی به شمار میرود. در موزه هنر ایران آثار هنری از هزاره پنجم پیش از میلاد تا دوره معاصر به نمایش گذاشته شده است. برای آشنایی با کاخ مرمر تهران در این مقاله از یول بیر همراه ما باشید.
معرفی کاخ مرمر؛ شناسنامه کاخ مرمر
کاخ مرمر در زمان سلطنت رضاشاه ساخته شده و معمار آن فردی ایرانی – ارمنی به نام لئون تادوسیان است. این معمار آثار ارزشمند دیگری همچون میدان حسنآباد تهران و کاخموزه سفید سعدآباد را در کارنامه خود دارد. کاخ مرمر تهران را به نام موزه هنر ایران نیز میشناسند. این کاخ باشکوه و زیبا در زمینی به مساحت 35 هزار و 462 مترمربع احداث شده و به دلیل وجود مرمرهای سبزرنگ در تزئینات این عمارت، نام کاخ مرمر را برای آن برگزیدند.
کاخ باشکوه مرمر میتواند هنر اسلامی و ایرانی را از گذشته تا به امروز را با تمرکز بر روی آثار هنری و منتخب موسسه فرهنگی موزههای بنیاد با هنرهای متفاوت نشان دهد و با گشتوگذار در آن میتوانید به پیشینه فرهنگ و تمدن کشورمان پی ببرید.
تاریخچه کاخ مرمر
زمین فعلی کاخ مرمر در زمان قدیم متعلق به خاندان خانواده فرمانفرمائیان و شاهزادگان قاجاری بود که با ظاهرشدن حکومت رضا پهلوی این کاخ با دستور وی، بهمنظور اقامتگاه زمستانی و محل کار خاندان پهلوی ساخته شد. همچنین رضاشاه پهلوی قصد داشت با ساخت این بنا قدرت خود را به رخ جهانیان بکشد. قبل از تدوین قانون خزانه ملی، جواهرات کاخ گلستان را در زیرزمین این کاخ نگهداری میکردند. رضاشاه قصد ساخت کاخی از جنس مرمر در محل فعلی این کاخ کرد و در نظر داشت سرپوشی از طلا بر روی آن بگذارد که به گنبد مسجد شیخ لطفالله اصفهان شباهت داشت.
ساخت کاخ مرمر تهران از سال 1304 هجری شمسی شروع و تا سال 1316 هجری شمسی ادامه داشت. قرار بود که رنگ کاشیهای گنبد را کرم کنند که در این حین برای تهیه این رنگ دچار مشکل شدند؛ استاد کاشیساز معروف استاد ایزدی با ترکیبی از طلا این مشکل را حل کرد. در سال 1320 خورشیدی، زمان به سلطنت رسیدن محمدرضا شاه پهلوی، کاخ مرمر تهران بهعنوان دفتر کار رسمی او، برای ملاقاتهای رسمی و برگزاری دیدار و شرفیابیها انتخاب شد.
این کاخ پس از انقلاب برای مدتی تعطیل بود و متروکه شد. مدتی بعد بهعنوان مقر کمیته انقلاب اسلامی و پس از آن بهعنوان مقر روسای قوه قضاییه انتخاب شد و چون کاخ نیاز به مرمت و بازسازی داشت توسط قوه قضاییه تخلیه شد. پس از مرمت و بازسازی برای مدتی خالی ماند و بعد بهعنوان دفتر مجمع تشخیص مصلحت نظام در زمان رئیسجمهوری آیتالله رفسنجانی و بعد از اتمام دوره او به دفتر کار او تبدیل شد؛ به همین دلیل به کاخ مرمر، ساختمان قدس هم میگویند.
پس از فوت آیتالله رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظامنامهای به مجمع رهبری نوشت و خواهان آن شد که جلسات این مجمع به ساختمان مجلس قدیم انتقال یابد. در سال 97 این کاخ به بنیاد مستضعفین تحویل داده شد و در نهایت در سال 98 درب آن بهعنوان موزه هنر به روی مردم گشوده شد.
معماری کاخ مرمر
کاخ زیبای مرمر یکی از جاهای دیدنی تهران است. هنگام بازدید از کاخ مرمر تهران وارد باغی بزرگ و سرسبز میشوید و در وهله اول حوض آب و درختان بلندقامت توجه شما را جلب خواهد کرد که این باغ باصفا میزبان عمارت باشکوهی است. نمای بیرونی این قصر با سنگ مرمر سبزرنگ ساخته شده و به نقشهای زیبایی از گل، بوته و جانور زینت داده شده است.
هنگامی که این عمارت را از بیرون نگاه کنید، بنایی را خواهید دید که گنبدی بر روی آن قرار دارد و درب و پنجرههای بسیار زیبا و منبتکاریهای یکشکل بر روی دربهای ورودی آن خودنمایی میکنند که برای لحظاتی به تماشای آنها خیره خواهید شد.
روی سنگهای این عمارت باشکوه میتوانید هنر بسیار زیبای سنگتراشی را مشاهده کنید. سبک معماری اصیل ایرانی به همراه سبک معماری غربی ادغام شده و این عمارت باشکوه را شکل است. نقشهکشی کاخ باشکوه مرمر نیز به عهده دو نفر به نامهای بوریس و استاد حاج اکبر کاچار بود.
در برخی از نقاط کاخ مرمر میتوان شاهد معماریهایی از دوران هخامنشی بود که میتوانید آنها را در نردههای مرمری داخل سرسرای کاخ و زیر گنبد اصلی پیدا کنید. با تماشای این بناهای زیبا، دوران هخامنشی برایتان تداعی خواهد شد. همچنین هنگامی که مشغول تماشای کاخ مرمر و قدمزدن در آن هستید، طرحها و نقشهایی از شاهان قاجار و دورههای مختلف تاریخی کشور بر روی دیوارها خواهید دید.
بخشهای مختلف کاخ مرمر
کاخ مرمر در دوطبقه دارای تالارهای متعددی است که گزیدهای از فرهنگ و هنر ایران را برای بازدیدکنندگان نشان میدهد. در طبقه همکف سه تالار وجود دارد که برای ورود به تالارهای طبقه فوقانی از یک سرسرا یا ورودی عبور خواهید کرد که تزئینات این بخش چشمان شما را به خود خیره خواهد کرد.
در تالارهای این طبقه آثار سدههای اولیه اسلامی مانند ابزار زندگی و سفالینههای منقوش نگهداری میشود. بخشهای موجود در طبقه اول عبارتاند از سالن انتظار، بخش اداری، تالار هنر کهن، تالار باستان یک، تالار باستان دو، تالار هنر ایرانی اسلامی، نمازخانه و تالار کنفرانس. در ادامه قصد داریم با تالارهای طبقه اول آشنا شویم.
سرسرا یا ورودی کاخ مرمر
این بخش از این تالار به تزئینات کمنظیر مزین شده و دیوارهای این تالار تا ارتفاع یک متر از سنگهای مرمر زرد متمایل به نارنجی پوشیده شده و سقف این بخش گچبری و رنگآمیزی با ته رنگ سبز دارد. پلکان مرمری که به سنگتراشی و نقشبندی برجسته مزین شده، برگرفته از هنر هخامنشی و ساسانی آراسته به نقوش گلوبوته است. در بالای سرسرا کاخ مرمر تهران یک اتاق گنبدی شکل با طرح الهام گرفته از مسجد شیخ لطفالله اصفهان به چشم میخورد و اثر هنرمندانی چون استاد حسین لرزاده، حسین کاشیتراش، اسماعیل خاکنگارمقدم و ابراهیم کاظمپور است.
در گلوگاه گنبد، مشبکهای منقوش و خیرهکنندهای نور را به فضای داخلی بنا آورده و پیوندی حیاتی ایجاد میکنند. کاشیکاری هفترنگ و تزئینات مقرنس گچی حاج محمود ارشنگار و طرحهای استاد حسین بهزاد از دیگر دیدنیهای تالار ورودی یا سرسرا هستند. دیوارهای شمالی و جنوبی سرسرا به تابلوهایی از هنرمند آلمانی آلبرت هونمان مزین هستند که یکی تابلویی از عمارت تختجمشید و کاخ آپادانا و دیگری ایستگاه راهآهن پل ورسک و بندر نفتخیز خارک است.
دو نگاره روایی بر دیواره شرقی و غربی همراه با تذهیب اثر استاد حسین طاهرزاده بهزاد در ارتفاع 6 متری دیده میشود. در کنج سرسرا نیز مقرنسهای گچی به شکل آویزهای قندیل مانند با نقوش گیاهی، زیبایی خاصی برای بنا به ارمغان میآورند. منبتکاری دربهای ورودی هر تالار با تاثیرپذیری از هنر ساسانی شامل نقوش شکارگاه، گیاهان، حیوانات اسطورهای و روایی، اثر استاد سیّدعلی و استاد نوروز میشود.
تالار هنر کهن کاخ مرمر
آثار موجود در این تالار شامل سفال نخودی منقوش مخروطی هزاره چهارم پیش از میلاد (کشف شده در تل باکون فارس)، پیکره الهه مادر ایلامی هزاره دوم پیش از میلاد (کشف شده در خوزستان)، سفال منقوش هزاره پنجم قبل از میلاد، سفال نخودی منقوش هزاره سوم قبل از میلاد (کشف شده در غرب ایران)، ظرف سفالی سه پیالهای چرخساز هزاره اول قبل از میلاد (کشف شده در شمال غربی کشور ایران) و الهههای مفرغی هزاره اول قبل از میلاد (احتمالا متعلق به لرستان) میشوند. از این آثار بهعنوان قدیمیترین آثار یافت شده از فرهنگ و تمدن ایرانی یاد میشود.
تالار باستان یک کاخ مرمر
در تالار باستانی یک کاخ مرمر، هنر دوره هخامنشی، اشکانی و ساسانی را خواهید دید. آثار شاخصی چون ظرف سفالی به شکل پا از دوره اشکانی، ریتون هخامنشی با قدمت ۲۵۰۰ساله، عقیق و شیشه و تندیس شیشهای پادشاه ساسانی، گردنبندهای زیبا از جنس سنگ در این تالار قرار دارند.
تالار باستان دو؛ تالار ساسانی در کاخ مرمر تهران
این تالار همانند دو تالار قبل در طبقه همکف کاخ مرمر قرار دارد و تکمیلکننده روند نمایشی دو تالار قبلی است. در این بخش آثار اواخر دوره ساسانی تا دو سده اول دوره اسلامی موجود است. با ورود اسلام به ایران شیوه خلق اثر هنرمندان بهخصوص استفاده از نقوش متحول شد. نشانه این تحول در سفالینههای نیشابور، گرگان و شوش دیده میشود.
تالار هنر ایرانی اسلامی؛ تالار باشکوه کاخ مرمر
این تالار نیز در طبقه همکف کاخ مرمر قرار دارد و گلچینی از آثار هنری هستند که بامهارت و خلاقیت هنرمندان سدههای مختلف خلق شدهاند. تنوع آثار و مهارت هنرمندان بینظیر ایرانی در منبتکاری، سفالینههای منقوش، جنگافزار و شمشیر جواهردار، کاشیهای زرینفام، سکههای طلا، خوشنویسی و نقاشی بسیار چشمنواز است.
سرسرای دوم کاخ مرمر
این سرسرا رابط بین تالارهای طبقه دوم کاخ مرمر است؛ در این سرسرا هم شاهد شکوه و ظرافت خیرهکنندهای خواهید بود. دو ویترین در دو طرف پلکان منتهی به سرسرای طبقه بالا قرار گرفتهاند که آثاری زیبا در قالب فلزکاری و قلمزنی در آنها خواهید دید؛ آثاری که اوج ظرافت و هنر ایران باشکوه در دوره معاصر را به ما نشان میدهند. بهعلاوه دو تابلوی نقاشی، متعلق به مکتب آبرنگ اصفهان، از شبستان مسجد امام و گنبد مسجد شیخ لطفالله نیز در این بخش به چشم میخورند. با بالارفتن از پلکان، مسحور تزیینات طبقه بالا خواهید شد. آینه پاگرد کار استاد غلامرضا پهلوانی پروینی است.
تالار نقش؛ منقشترین تالار کاخ مرمر
این تالار اولین تالار کاخ مرمر در طبقه دوم است که آثار قابلتوجهی از زمان قاجار در این تالار به نمایش درآمده است؛ آثاری که باتکیهبر مجالس رزم و ضیافت یا حتی نقوش مربوط به تزیینات معماری بر روی بوم خلق شدهاند. دیوارنگارههایی شامل مجلس ملاقات شاهطهماسب و همایون شاه و یک تابلوی زیبا از استاد محمد مدبر و دیوارنگارههایی از سده 13 هجری با موضوع جنگ ایرانیان موجود در این تالار است.
تالار رنگ؛ زیبایی خیرهکننده در کاخ مرمر تهران
این تالار دومین تالار در طبقه دوم کاخ مرمر است و یکی از باشکوهترین بخشهای موزه فرهنگ و هنر ایران محسوب میشود. گچبریها و تزیینات سقف شکوه بینظیری به این تالار بخشیده و این گچبریها اثر استاد حسن رضایی معروف به حسن ناخوش هستند. علاوه بر گچبریها، نگارگریهای استاد طاهرزاده بهزاد در این تالار به چشم میخورد.
تالار آیینه؛ تالار آینهکاری شده کاخ مرمر
این تالار سومین تالار در طبقه اول کاخ مرمر است که یکی از بهترین تالارهای آیینه کشور ایران به شمار میرود و میتوان آن را بهتنهایی شاخصه بنا معرفی کرد.
این تالار به طول ۱۴ متر، عرض ۱۰ متر و ارتفاع هفت متر در سال ۱۳۱۷ ساخته شده و دیوارها و سقف آن پوشیده از آیینهکاری است. استاد مختاری، استاد حسین عبد الباقی کاشانی، استاد جعفرخان کاشانی، استاد شیخ حسین کیانفر، رضا آذرفشان، استاد کریم منیجه (منیژه)، استاد الباقی و استاد حسین چپ از هنرمندانی بودند که در ساخت تالار آیینه نقش داشتند.
تالار ترنج؛ تالار قدیمی کاخ مرمر
این تالار چهارمین تالار طبقه دوم کاخ مرمر است که قالیچههای ابریشمی و بافتههایی مانند ترمه، پته و سرمه در این بخش به نمایش گذاشته شدهاند. قالیچهای باقیمانده از دوره صفوی با طرح محرابی گلدانی بزرگ و پر از گل با زمینهای یکرنگ که حاشیههای ظریفی در اطراف پیرامون خود دارد در تالار ترنج موزه فرهنگ و هنر ایران قرار گرفته است.
تالار خاتم؛ زیباترین قسمت کاخ مرمر
نفسگیرترین و زیباترین قسمت کاخ مرمر تالار خاتم است که تمام خاتمهای زیبای دوره معاصر در این بخش نگهداری میشود. تالار خاتم بین سالهای ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۶ به سرپرستی محمدحسین صنیع خاتم (امینالصنایع) و ۷۲ خاتمکار زبده دیگر ساخته شد. این تالار با طول 8 متر و عرض آن ۶ متر در ضلع شرقی کاخ در طبقه اول قرار دارد.
تالار خط و کتابت؛ تالار زیبانویسی در کاخ مرمر
مردم ایران از گذشتههای دور تا به امروز، پیوندی ژرف با نگارش و آداب زیبانویسی داشتند و تالار مشق، هنر خط و کتابت کاخ مرمر این هنر ایرانی را به بینندگان معرفی میکند. ابزارهای موردنیاز برای خوشنویسان مانند ابزارهای نگارش و قلمدانها در تالار کاخ مرمر نگهداری میشوند.
تالار صناعت؛ صنعت معماری در کاخ مرمر
تالار صناعت، تالار طبقه دوم کاخ مرمر است که نمونههایی مانند کاشی برجسته، کاشی هفترنگ از میرزا آقا امامی، درهای چوبی، تختههای منقوش زیر سقف، طاقچههای منقوش دوره قاجار و سایر اجزای معماری مورداستفاده در محیط زندگی، با تزیینات، نقوش یا شیوههای ساخت و پرداخت منحصربهفرد در این تالار کاخ قرار دارند.
تالار نور؛ تالاری از جنس نور
تالار نور کاخ مرمر توسط استاد محمد گرایش نژاد و استاد حسن رضایی، غلامعلی مسگر، استاد حسین رضایی ساخته شده؛ البته کار گچبری قلابهای سقف با ریسههای گل را علی جواهری به اتمام رساند و استاد غلامرضا پهلوان قزوینی با گروهش کار سرسرای زیر سالن آینه را انجام دادند. درگذشته این تالار به تالار نیمه آینه معروف بود. آثاری مثل پرده مبارک خانه خدا بههمراه متعلقات آن، ابزارهای روشنایی و نوردهی در تالار نور قرار دارند.
تالار نگارین؛ نگارستان کاخ مرمر
آخرین تالار کاخ مرمر که به آثار هنرمندان نگارگر اختصاص دارد؛ این تالار بهعنوان نماینده هنر ایران، مخصوصا نگارگری در ۱۰۰ سال اخیر شناخته میشود. آثاری از نقاشیهای اواخر دوره قاجار از هنرمندانی چون حسین خطایی، میرزا آقا امامی، حسین طاهرزاده بهزاد، محمود فرشچیان و حاج حسین مصورالملکی در این تالار به نمایش گذاشته شدهاند. در میان آثار تالار نگارین میتوان به نمونههای فاخری از هنر سوخت برجسته، سوخت معرق، سوخت مطبّق، معرق زری، معرق ملوّن، معرق برجسته و معرق هزار رنگ اشاره کرد.
آدرس و نقشه کاخ مرمر؛ کاخ مرمر کجاست؟
کاخ مرمر در مرکز شهر بزرگ تهران دارد و ازاینرو گزینههای مختلفی همچون اتوبوس، مترو و تاکسی برای دسترسی به این مکان موجود است. این مجموعه چون در طرح ترافیک قرار دارد؛ رفتن به این مکان با ماشین شخصی توصیه نمیشود. چرا که تهران شهر پر ترافیکی است و در بیشتر خیابانهای آن طرح ترافیک اعمال میشود.
دسترسی از طریق مترو به کاخ مرمر: بهوسیله خط مترو شماره دو (صادقیه/فرهنگسرا) در ایستگاه مترو دانشگاه امام علی (ع) پیاده میشوید و از آنجا به سمت تقاطع خیابان امام خمینی (ره) – ولیعصر میروید. بعد به سمت ولیعصر شمالی بیایید تا کاخ مرمر را ببینید. فاصله ایستگاه مترو تا کاخ مرمر با پای پیاده، 7 دقیقه (۵۰۰ متر) است.
دسترسی از طریق تاکسی به کاخ مرمر: از پایانه میدان راهآهن سوار تاکسیهای میدان ولیعصر (عج) میشوید و ۲۰۰ متر بعد از تقاطع امام خمینی (ره) – ولیعصر پیاده میشوید. (خیابان ولیعصر یکطرفه به سمت شمال است). شما همچنین میتوانید سوار بیآرتی میدان راهآهن – تجریش (پارکوی) شده و در ایستگاه امام خمینی (ره) پیاده شوید و با حدود ۲۵۰ متر پیادهروی به سمت ولیعصر شمالی به کاخ برسید.
آدرس کاخ مرمر: تهران، منطقه ۱۱، خیابان فلسطین جنوبی (نمایش کاخ مرمر روی نقشه)
ساعت بازدید کاخ مرمر
کاخ مرمر همهروزه به جز جمعهها و روزهای تعطیل از ساعت 9 تا 12 ظهر و از 1 تا 4 عصر آماده خدمترسانی به مردم است. به موقع سفر به تهران خود قبل از مسافرت برای مکانهایی که میخواهید بروید برنامهریزی کنید؛ برای این کار از دستهبندی شهر تهران یول بیر میتوانید استفاده کنید.
هزینه بازدید از کاخ مرمر
تعرفه بازدید از کاخ جذاب مرمر 30000 تومان است. این موزه یکی از بهترین مکانهای دیدنی تهران است که در سفر به تهران حتما باید از این مکان دیدن کنید و مطمئن باشید که از دیدن آن لذت خواهید برد. برای رفتن به کاخ مرمر تهران باید از حداقل سه روز قبل از تاریخ بازدید با مراجعه به سایت موسسه فرهنگی موزههای بنیاد مستضعفان بلیت رزرو کنید.
عکس های کاخ مرمر تهران
با ادامه این مقاله جذاب یول بیری همراه باشید تا تماشاگر چند عکس زیبا و جذاب از کاخ مرمر تهران باشیم، هرچند نمیتوان جذابیت این کاخ را با چند عکس نشان داد و درک کرد، اما دیدن آنها علاقه و رغبتی است تا که کولهبار سفرمان را ببندیم و راهی پایتخت و جاهای دیدنیاش شویم.
جاهای دیدنی اطراف کاخ مرمر
بعد از بازدید از این کاخ باشکوه میتوانید سری هم به مکانهای نزدیک این کاخ زیبا رفته و گردش یکروزه خود را کامل کنید.
موزه ملی قرآن؛ موزه تخصصی قرآن در تهران
موزه ملی قرآن کریم در نزدیکی کاخ مرمر قرار دارد و موزهای تخصصی برای معرفی آثار هنری قرآنی و نسخ خطی به شمار میرود. موزه قرآن کریم، دارای سه بخش کتابخانه تخصصی، بخش اداری و موزه است و بخش موزه با سه محور «تاریخی و فرهنگی»، «اشیا و آثار معاصر» و «نمایشگاههای دائم و موقت» اداره میشود. نقش اصلی را در معماری این مجموعه «هندسه و سازه» ایفا میکند. برخلاف بسیاری از موزهها که همسطح با زمین هستند، این موزه در زیرزمین جای دارد و سبک معماری، سنتی ایرانی دارد.
آدرس موزه قرآن و کتابت: تهران، تقاطع خیابان امام خمینی و ولیعصر (مشاهده موزه ملی قرآن روی نقشه)
خانه موزه مقدم؛ خانهای بهجامانده از قاجاریه
فاصله خانه موزه مقدم از کاخ مرمر 400 متر است. یکی از بناهای تاریخی بهجامانده از زمان قاجار که به ثبت ملی رسیده است و ابتدا محل زندگی خاندان محمدتقی خان احتسابالملک از صاحبمنصبان مشهور دربار قاجار بوده است و سپس در اختیار دکتر محسن مقدم، استاد باستانشناسی دانشگاه تهران و همسر فرانسویاش سلما، قرار گرفت. خانه موزه مقدم، لقب باارزشترین و زیباترین خانه جهان را از دید بسیاری از بازدیدکنندگان و نویسندگان به خود اختصاص داده؛ این بنا از نظر تاریخچه، معماری و آثاری که در آن نگهداری میشوند، ارزش بسیار بالایی دارد و در حین گشتوگذار در آن، تجربهای بهیادماندنی برای شما رقم خواهد خورد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این خانه زیبا و تاریخی میتوانید به مقاله خانه مقدم تهران مراجعه کنید.
آدرس خانه موزه مقدم: تهران، خیابان امام خمینی، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک ۲۵۱ (مشاهده خانه موزه مقدم روی نقشه)
باغموزه نگارستان؛ آرامشبخشترین مکان تهران
باغ موزه نگارستان یکی از دیدنیهای آرامبخش و باصفا شهر تهران است؛ مکانی که میتوان در آن از شلوغیهای پایتخت و آلودگی هوا فاصله گرفت و از زیبایی و سرسبزی لذت برد. این باغ که یکی از بزرگترین و مهمترین باغهای قاجاری محسوب میشود، به دستور فتحعلیشاه قاجار ساخته شده است. اگر علاقهمند هستید درباره این جای دیدنی بیشتر بدانید میتوانید به مقاله باغ نگارستان تهران مراجه کنید.
آدرس باغ موزه نگارستان: تهران، میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمدار رفیع (مشاهده باغ موزه نگارستان روی نقشه)
موزه عبرت ایران؛ ترسناکترین شکنجهگاه ایران
موزه عبرت تهران یکی از ساختمانهای باغ ملی (میدان مشق) است. این موزه مخوفترین شکنجهگاه ایران به شمار میآید، بازدیدکنندگان را با گوشهای از تاریخ این سرزمین آشنا میکند تا درک بهتری از اتفاقات آن روزگار داشته باشند. این موزه از جمله مقاصد گردشگری سیاه محسوب میشود که رنج زندانیان زیر شکنجه را برای ما بازگو میکند و از همین نظر با دیگر موزهها تفاوت دارد. علاوه بر معماری مدور با راهروهای تودرتو و دالانهای تنگ و باریک امکان فرار از زندان را سفرکرده، وجود نردههای بلند آهنی و دیوارهای بلند و بتنی، خود گواه یک بنای نفوذناپذیر و خوفانگیز است که بهترین جا برای شکنجه زندانیان در دوره پهلوی بود.
آدرس موزه عبرت ایران: تهران، میدان امام خمینی (ره)، ابتدای خیابان فردوسی جنوبی، خیابان کوشک مصری، خیابان شهید یارجانی، پلاک ۱۱ (نمایش موزه عبرت ایران روی نقشه)
کاخ مرمر؛ موزه نشانگر فرهنگ و هنر ایران زمین
کاخ زیبای مرمر یکی از جاذبههای بسیار دیدنی شهر تهران است که در مرکز شهر قرار دارد. قدمت آن به زمان رضاشاه پهلوی برمیگردد و محمدرضا شاه، فرزند رضاشاه در این کاخ امور کاری خود را انجام میداد. بعد از انقلاب این کاخ برای کاربردهای گوناگون مورداستفاده قرار گرفت تا به جایگاه کنونی خود رسید که به موزه فرهنگ و هنر ایران تبدیل شد؛ آثار هنری و تاریخی ارزشمندی از سدهها و هزارههای مختلف در این کاخ موجود است.
این کاخ علاوه بر آثاری که دارد، خودِ معماری بنا، تماشایی است و آنچه که این موزه را از دیگر موزهها متمایز کرده، ترکیب زیبایی بنا با زیبایی آثار موجود در آن است. اگر به فرهنگ و هنر و تمدن ایران کهن علاقه دارید از این کاخ زیبا دیدن کنید. در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر درباره کاخ مرمر صحبت کردیم و حتی اگر کتابی در باب توصیف این بنا بنویسیم کم است. حال شما نظرات دلنشین و موثر خودتان و یا اگر خاطرهای از این کاخ دارید، برایمان بنویسید!