خانه گنجه ای زاده تبریز از خانههای تاریخی تبریز بوده و نشانی از دوره اوج و شکوفایی این شهر در دوران قاجار است، همانطور هم که به وضوح ویژگیهای معماری قاجاریه و دوران پهلوی را در آن میتوان دید. این خانه یکی از دانشگاه هنر اسلامی تبریز است و در یکی از قدیمیترین محلات تبریز یعنی مقصودیه واقع شده است. درست است که ساخت این خانه زیبا به دوران باشکوه قاجار برمیگردد، با این حال بخشهای زیادی از خانه در دوران پهلوی اول تکمیل شده است. برای آشنایی بیشتر با خانه گنجه ای زاده تبریز، با این مقاله از یول بیر همراه باشید.
معرفی خانه گنجه ای زاده تبریز
با این که زمان طولانیای از پایان حکومت قاجاریها بر ایران گذشته است، همچنان سازههای زیادی از آن دوران در جای جای ایران پیدا میشود. شهر تبریز به عنوان یکی از مهمترین شهرهای سیاسی ایران در دوران قاجار، یادگاریهای متعددی از معماری قاجاری و حتی پهلوی در خودش دارد. خانه گنجه ای زاده از جمله این یادگارها به حساب میآید. این خانه متعلق به نماینده مجلس دوران پهلوی و قاجار، رضا گنجه ای زاده بود. او از جمله منتقدین و روزنامهنگاران رژیم بوده و به نوشتن مشکلات روز کشور به زبان عامهپسند مشغول بوده است.
در 23 فروردین ماه 1376، خانه گنجه ای زاده تبریز در کنار خانههای بهنام و قدکی وارد لیست آثار ملی ایران شدند. بعدها در سال 1381، این خانه به طور مستقل با شماره 6021 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. امروزه این بنای تاریخی بخشی از دانشکده معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز است.
معماری خانه گنجه ای زاده تبریز
خانه گنجه ای زاده تبریز مخلوطی از معماری دوره قاجار و پهلوی است. این خانه 3000 مترمربع مساحت دارد و ورودی آن شرقی به غربی است. این بنا از دو بخش تشکیل شده است؛ بخش شرقی در دوره قاجار ساخته شده و بخش غربی که در دوران پهلوی به آن اضافه شده است. با توجه به تفاوت معماری سنتی قاجاری و معماری مدرن دوره پهلوی، تشخیص دو بخش خانه بسیار آسان است. اتاق نشیمن، هسته اصلی ساختمان است که اتاقها و راهروهای جنبی در طرفین آن قرار دارند. از پیشآمدگی اتاقهای جنبی به عنوان ایوان استفاده شده است. ایوان مذکور دارای 5 دهنه با قوسهای نیم دایره بوده و به حیاط اندرونی اشراف دارد. در گذر سالها حیاط اندرونی شمالی از بین رفته و جبهه شمالی ساختمان را دیوارکشی کردهاند.
ساختمان از سه طبقه زیرزمین، همکف و طبقه اول ساخته شده است. مصالح استفاده شده در ساخت بنا شامل سنگ، آجر، آهک، چوب و گچ است. زیربنای ساختمان اصلی 729 متر است. اتاق نشیمن بزرگترین اتاق خانه به حساب میآید و حوضخانه زیر آن قرار دارد. حیات خانه نیز دارای یک استخر فیروزهای قدیمی است و دور تا دور حیات گلکاری شده است.
آدرس و نقشه خانه گنجه ای زاده تبریز
این خانه در محله قدیمی و معروف مقصودیه، در مرکز شهر قرار دارد. با توجه به موقعیت این خانه میتوانید از وسایل نقلیه عمومی یا ماشین شخصی برای رسیدن به آن استفاده کنید.
آدرس خانه گنجه ای زاده تبریز: تبریز، نوبار، بلوار ملاصدرا، خیابان طالقانی، خیابان ارگ جدید (مشاهده خانه گنجه ای زاده تبریز روی نقشه)
ساعات بازدید خانه گنجه ای زاده تبریز
در خانه گنجه ای زاده تبریز در تمام روزها به جز ایام تعطیل رسمی از ساعت 9 صبح تا 4 بعدازظهر به روی عموم باز بوده و میتوانید مهمان این خانه تاریخی شوید و از دیدن آن نهایت لذت را ببرید.
هزینه بازدید خانه گنجه ای زاده تبریز
از ارزانترین بازدیدهایی که میتوانید در سفر به تبریز داشته باشید، بازید از خانه گنجه ای زاده تبریز است که هزینه بازدید از این خانه زیبا برای گردشگران داخلی 4000 تومان بوده و گردشگران خارجی باید مبلغ 40000 تومان پرداخت کنند.
عکس های خانه گنجه ای زاده تبریز
معماری شکوهمند خانه گنجه ای زاده تبریز چیزی نیست که صرفا با دیدن عکسهایش قدردان زیباییهای آن بود. با این حال شما را دعوت میکنیم تا تصاویری را که از این خانه گرد هم آوردهایم ببینید و با بخشهای مختلف آن آشنایی پیدا کنید. اگر میخواهید تا درباره جاهای دیدنی دیگر شهر اولینها، شهر تبریز بدانید، میتوانید به دستهبندی شهر تبریز یول بیر مراجعه کنید.
جاهای دیدنی اطراف خانه گنجه ای زاده تبریز
شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که در سفر به یک مکان، علاقه دارند از جاذبههای اطراف آن نیز دیدن کنید، در اینجا تعدادی از جاهای دیدنی اطراف خانه گنجه ای زاده تبریز را برایتان آوردهایم، میتوانید بعد از بازدید از این خانه قاجاری، مهمان جاذبههای دیگر نیز شوید و از دیدنشان لذت ببرید. همچنین اگر علاقهمند هستید تا با جاهای دیگر تبریز آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا مقاله جاهای دیدنی تبریز را مطالعه کنید.
میدان ساعت؛ برجی معروف در شهر تبریز
میدان ساعت یا برج ساعت شهرداری تبریز که در مرکز شهر قرار دارد، از میادین اصلی شهر به حساب میآید و به خانه گنجه ای زاده تبریز نزدیک است. برج ساعت واقع در این میدان در سال 1314 توسط مهندسین آلمانی ساخته شد. عمارت شهرداری تبریز و موزه شهرداری نیز در این مکان قرار دارد. این بنا جز بناهای تاریخی زیبا و بسیار مستحکم تبریز به شمار میرود.
آدرس میدان ساعت تبریز: تبریز، محله تربیت، خیابان امام خمینی، میدان ساعت (مشاهده برج ساعت تبریز روی نقشه)
خانه شهریار؛ خانه شاعر معروف تبریز
خانه موزه استاد شهریار، محل اقامت 20 سال پایانی شاعر معاصر ایرانی بود. این خانه که از سال 1347 تا 1367 محل زندگی شاعر نامی آذربایجان بوده، پس از وفاتش از سوی شهرداری خریداری شده و به کمک خانوادهاش به موزه تبدیل شد. خانه استاد شهریار در سال 1386 وارد فهرست آثار ملی ایران شد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خانه این شاعر میتوانید به مقاله خانه شهریار تبریز مراجعه کنید.
آدرس خانه شهریار تبریز: تبریز، محله مقصودیه، خیابان ارتش جنوبی، کوچه مقصودیه (مشاهده خانه شهریار روی نقشه)
موزه سنجش؛ بنایی باارزش و قدیمی!
موزه سنجش یا خانه موزه سلماسی، از بناهای قدیمی و باارزش تبریز است که قدمتش به اواسط دوران حکومت قاجار برمیگردد. این موزه تنها موزه تخصصی سنجش در ایران است که ادوات و ابزار سنجش در آن به نمایش گذاشته شده است. از اشیا نگهداری شده در موزه میتوان به ترازوهای زرگری، اسطرلابها، قطبنماها، ساعتهای قدیمی و غیره اشاره کرد. این موزه در نزدیکی خانه گنجه ای زاده تبریز قرار دارد، جایی که بعد از خانه گنجه ای، میتوانید به دیدنش بیایید و خاطرات رنگی برای خود به رقم بزنید.
آدرس موزه سنجش تبریز: تبریز، خیابان امام خمینی، روبروی بازار تربیت، پیاده راه مقصودیه، پشت ساختمان شهرداری (مشاهده موزه سنجش روی نقشه)
خانه نیکدل؛ خانه به جا مانده از دوران قاجار
خانه نیکدل از ساختمانهای مربوط به دوره قاجار است. صاحب این خانه، آقای نیکدل، تاجر لوازم خانگی بوده و از ژاپن محصولات لوازم خانگی وارد میکرد. ساختمان اصلی عمارت دو طبقه دارد و زیرزمین آن به شکل حوضخانه قاجاری است. خانه نیکدل تبریز در سال 1382 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
آدرس خانه نیکدل تبریز: تبریز، خیابان امام خمینی، خیابان مقصودیه، پلاک 7 (مشاهده خانه نیکدل روی نقشه)
خانه بهنام؛ خانهای همه چیز تمام در تبریز
قدمت خانه بهنام یا بهنام گنجهای به اواخر دوران زندیان برمیگردد. این خانه در ابتدا با کاربری مسکونی ساخته شده بوده و هم اکنون بخش اداری دانشگاه هنر اسلامی تبریز در اینجا مستقر است. معماری خانه بهنام بسیار شبیه خانههای سنتی ایرانی است؛ دارای دو حیات اندرونی و بیرونی و دو ساختمان ییلاقی و قشلاقی. نقاشیهای زیبا، وسعت ساختمان، تنوع گنبدها و طاقهای خانه از سوی بسیاری از بازدیدکنندگان حیرتآور و به یادماندنی توصیف شده است. این خانه از جاهای دیدنی اطراف خانه گنجه ای زاده تبریز است و اگر علاقه دارید تا درباره آن جذاب بیشتر بدانید میتوانید مقاله خانه بهنام تبریز را مطالعه کنید.
آدرس خانه بهنام تبریز: تبریز، میدان ساعت، محله مقصودیه (مشاهده خانه بهنام روی نقشه)
خانه گنجه ای زاده تبریز؛ تبلوری از هنر معماری ایرانی
فارغ از این که رشته معماری خوانده باشید یا صرفا یک گردشگر باشید و بخواهید از دیدنیهای تاریخی تبریز دیدن کنید، پیشنهاد میکنیم سری به خانه گنجه ای زاده تبریز بزنید. این خانه که متعلق به شخص فرهیخته و مردمدوستی بوده، علاوه بر فضای آرام و دنجی که دارد، فرصت خوبی برای آشنایی با تفاوتهای معماری سنتی و تا حدودی مدرن ایرانی است و خاطرات خوب و بهیادماندنی را برایتان رقم میزند. این مقاله از مجله گردشگری یول بیر برای آشنایی شما با خانه گنجه ای زاده به نگارش در آمده است. به امید این که از خواندن آن لذت برده باشید، و اما حال نوبت شماست تا بنویسید! بینهایت مشتاق خواندن نظرات و یا خاطرات دلنشین شما هستیم.