شیراز شهری مملو از جاذبههای گردشگری و فرهنگی جذاب میشود که به همین دلیل به شهر هنر و ادب ایران شهرت دارد. معروفترین مکان گردشگری و دیدنی این شهر به نام آرامگاه سعدی معروف به سعدیه، بخش جدانشدنی شیراز به شمار میرود. مقبره مجلل شاعر پرآوازه ایرانی که نام و یاد او در کتب و سخنان رایج مردم رواج دارد، در محل سعدیه واقع شده است؛ البته این مکان در گذشته برای زندگی و فعالیتهای مختلف این شاعر بزرگوار کاربرد داشت. از آنجایی که عده کثیری از هموطنان و حتی توریستهای عزیز علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر درباره هنرمندان و مکان زندگی آنها هستند، تیم حرفهای یول بیر مطالبی در این رابطه جمعآوری کردهاند.
- معرفی آرامگاه سعدی شیرازی
- معماری آرامگاه سعدی
- سعدی شیرازی کیست؟
- بخشهای مختلف آرامگاه سعدی
- امکانات رفاهی و تفریحی آرامگاه سعدی
- بهترین زمان سفر به آرامگاه سعدی
- آدرس و نقشه آرامگاه سعدی؛ آرامگاه سعدی کجاست؟
- ساعات بازدید آرامگاه سعدی
- هزینه بازدید آرامگاه سعدی
- عکسهای آرامگاه سعدی
- جاهای دیدنی اطراف آرامگاه سعدی
- آرامگاه سعدی شیرازی؛ جلوهگاهی از شعر و ادب
معرفی آرامگاه سعدی شیرازی
آرامگاه سعدی شیرازی بنایی فوقالعاده مجلل و ساخته دستان توانمند محسن فروغی است. لازم به ذکر است که علاوه بر آرامگاه این شاعر بزرگوار، مقبرههای عده دیگری از بزرگان این سرزمین هم به خواسته خودشان در این محل قرار دارد. آرامگاه سعدی شیراز جز آثار ملی محسوب میشود که در تاریخ 20 آبان سال 1353 به ثبت رسید. این بنا از اواخر قرن هفتم تا به امروز صلابت خود را حفظ کرده و خاطرات و وقایع فراوانی از سر گذرانده است. بزرگمردانی در طول تاریخ با کفایت و قدرت خود از این بنای باارزش وطنمان حفاظت و صیانت کردند و وظیفه زنده نگه داشتن فرهنگ و تاریخ مملکت خود را به دوش کشیدند. از امروز به بعد هم وظیفه نسل ما است تا آرامگاه سعدی، این یادگاری باشکوه را به بهترین نحو به آیندگان منتقل کنیم.
شمسالدین محمد جوینی، نویسنده و شاعر و وزیر اباقاخان، اولین شخصی بود که دست به ساخت بارگاه برای مقبره سعدی زد. این شخص به خاطر کارهای شایستهای که انجام داده بود مورد ستایش خیلی از شعرا از جمله سعدی قرار گرفت. در سال 998 هجری مقبره سعدی به دستور یعقوبخان ذوالقدر تخریب شد و دلیل این کار به رخ کشیدن قدرت و جذبه خود در برابر شاه عباس صفوی بود؛ البته در اواخر قرن هشتم هم شخصی به نام امیر مبارزالدین محمد قصد سوزاندن آرامگاه سعدی را داشت.
ویرانه مقبره سعدی به مدت 190 سال باقی ماند تا اینکه در سال 1187 هجری به دستور کریم خان زند، آرامگاهی لایق این شاعر نامدار ساخته شد. در این میان تا زمان امروزی یک بار دیگر آرامگاه سعدی شکسته و تخریب گردید؛ اما در سال 1324 بعد از تشکیل انجمن آثار ملی در شیراز، بازسازی مجموعه سعدیه تصویب شد. روند ساخت این بنا تا سال 1330 به طول انجامید که سرانجام در 11 اردیبهشت سال 1331 در حضور شاعران و هنرمندان و بزرگان، مراسم افتتاح سعدیه شیراز آغاز شد.
معماری آرامگاه سعدی
بنای آرامگاه سعدی در سال 1331 توسط محسن فروغ ساخته شد که باتوجه به اسناد، طراحی این بنا از کاخ چهل ستون الگوبرداری شده بود. نکته قابل توجه در مورد معماری سعدیه شیراز، تقسیمبندی آن به دو بخش باغ سعدیه و آرامگاه سعدی است که ساختمان آرامگاه سعدی به شکل حرف L میباشد که از قسمت بیرونی به شکل مکعب دیده میشود اما در فضای داخلی بنا به یک هشتضلعی برمیخورید. مقبره باشکوه سعدی در نقاط انتهایی این هشت ضلعی قرار دارد که در چهار ضلع آن کتیبههایی شامل اشعار سعدی دیده میشود که با کاشیکاریخهایی جذاب مزین شدهاند.
سعدی شیرازی کیست؟
ابومحمد مشرف الدین مصلح بن عبدالله بن مشرف متخلص به سعدی، شاعر و نویسنده ایرانی و متولد شیراز در سال ۶۰۶ هجری قمری چشم به جهان گشود و در سال ۶۹۰ هجری قمری چشم از جهان فرو بست. آثار بینظیر وی به دلیل سادگی و سلیس بودن، شهرت جهانی دارد. مردم ایران در اول اردیبهشت هرسال که روز سعدی نامگذاری شده است، این روز را با خواندن شعرهای وی گرامی میدارند. سعدی زندگی خود را با مادرش ادامه داد؛ چرا که در زمان کودکی پدر خود را از دست داد. وی در ابتدا فراگیری علم و دانش خود را در شیراز آغاز کرد و برای ادامه و تکمیل دانستههای خود به بغداد سفر کرد. نکته مهم درباره سعدی، علاقه و پیگیری او برای سفر به منظور ملاقات با بزرگان و علمای هر شهر است که این دلیلی قاطع بر پخته بودن او میباشد.
بخشهای مختلف آرامگاه سعدی
سعدیه یکی از پرطرفدارترین مکانهای دیدنی در سفر به شیراز به شمار میرود که هر بخش از این مجموعه جذاب برای توریستها و گردشگران جذاب به نظر میرسد. در ادامه این مقاله جذاب به معرفی بخشهای مختلف آرامگاه سعدی شیراز میپردازیم.
محوطه سعدیه
محوطه سعدیه را طبق الگوی باغ ایرانی اصیل طراحی و ساختهاند که در زمینی به مساحت 10395 قرار دارد. در ورودی سعدیه شیراز در خیابان بوستان واقع شده است که آرامگاه از همین قسمت در انتهای باغ دیده میشود؛ برای دست یافتن به آرامگاه سعدی باید از باغی مملو از درختان بلند قامت کاج و باغچههای چشمنواز گلکاریشده عبور کنید تا به یک حوض باریک برسید که پس از آن با طی کردن پلکانها به سمت بالا، آرامگاه سعدی را مشاهده خواهید کرد.
بنای آرامگاه سعدی
آرامگاه سعدی به شکل حرف L ساخته شده است که شامل یک عمارت اصلی با ایوانی دارای هشتستون میشود. در قسمت فوقانی عمارت، گنبد فیروزهای شکل به چشم میخورد که کاملا نمایانگر مساجد ایرانی میباشد. مقبره سعدی دقیقا در وسط عمارت قرار دارد که توسط علی اکبرخان قوامالملک شیرازی نصب شده است.
آرامگاه شوریده شیرازی
در این مجموعه، تنها آرامگاه سعدی به چشم نمیخورد؛ بلکه در قسمت چپ عمارت اصلی، رواقی با هفت طاق وجود دارد که در انتهای آن به مزار شاعر شیرازی، حاج محمدتقی نصیرالملک، متخلص به شوریده شیرازی میرسید. این شاعر نامی که در نزدیکی مقبره سعدی به خاک سپرده شد، سراسر مزارش کتیبههایی نصب خواهد شد که قطعه شعری از وی در آن ثبت میشود.
حوض ماهی آرامگاه سعدی شیرازی
در قسمت پایین بنای هشت ضلعی مذکور، حوضی معروف به حوض ماهی یا حوض سکه واقع شده است که شهرت آن به دلیل خلوتخانه بودن آن برای سعدی در عبادتهایشان میباشد. طبق افسانههایی که بین مردم شیراز وجود دارد، شستن لباس و بدن در این حوض در چهارشنبهسوری، سنتی دیرینه و به اعتقاد مردم خوشیمن محسوب میشود. حتی عدهای اعتقاد دارند اگر لباسهایشان را دراین حوض بشویند دیگر بیمار نخواهند شد! اما چرا اسم این حوض، حوض سکه است؟ برخی از گردشگران که به بازدید این مجموعه میآیند به عنوان سرگرمی، سکهای در آب میاندازند تا آرزوهایشان برآورده شود؛ اما در گذشته این کار برای مستجاب شدن نذر و دعا و همچنین برای بیشتر شدن رزق و روزی به کار میرفت.
قنات سعدیه
در ده متر پایین صحن آرامگاه قناتی معروف به قنات سعدیه وجود دارد که آب آن به حوض ماهیها سرازیر میشود و همچنین مقدار قابل توجهی گوگرد و جیوه دارد. به اعتقاد مردم، این آب اثر شفابخشی و برکترسانی به اموال دارد.
امکانات رفاهی و تفریحی آرامگاه سعدی
در سمت چپ آرامگاه سعدی، غرفههای صنایع دستی، سوغات، تنقلات و غیره وجود دارد؛ همچنین فضاهایی دلنشین برای ریلکس کردن و استراحتکردن به کار گرفته شده است. نکته خوشمزه قضیه در شیراز شامل فالوده و انواع خوراکیهای محلی میشود که قطعا هر شخصی با یک بار تجربه طعم بینظیر آنها مشتری پروپاقرص خوردنیهای این شهر میشود.
بهترین زمان سفر به آرامگاه سعدی
بدونشک طبیعت شیراز در فصل بهار خصوصا در ماه اردیبهشت یکی از بینظیرترینهای ایران محسوب میشود که با بوی بهار نارنج هوش از سر هر کسی میپراند. اما توصیه ما برای کسانی که از شلوغی و سروصدا فراریاند، بازدید از این بهشت زیبا در پاییز میباشد.
آدرس و نقشه آرامگاه سعدی؛ آرامگاه سعدی کجاست؟
برای دست یافتن به سعدیه شیراز با خودوری شخصی باید ابتدا خود را به میدان دلگشا برسانید و از چهار راه دلگشا به سمت راست بپیچید و مسیر بلوار بوستان را تا انتها طی کنید به در ورودی سعدیه را مشاهده کنید. به منظور استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مثل اتوبوس، با استفاده از اتوبوس خطوط پایانه شهید دستغیب و پایانه نمازی خود را به ایستگاه سعدیه برسانید. و در مورد مترو، فعلا یک خط مترو در شیراز فعالیت دارد و اگر بخواهید نزدیکترین ایستگاه به سعدیه را پیدا کنید، باید بگوییم که ایستگاه ولیصر حدود سه ونیم کیلومتر از ایستگاه سعدی فاصله دارد.
آدرس آرامگاه سعدی: استان فارس، شیراز، انتهای خیابان بوستان، کنار باغ دلگشا (مشاهده آرامگاه سعدی روی نقشه)
ساعات بازدید آرامگاه سعدی
از ساعت 8 صبح تا 9 شب، درب های آرامگاه سعدی برای بازدید و گشتوگذار در آن به روی گردشگران و توریست ها باز است.
هزینه بازدید آرامگاه سعدی
هزینه ورودی سعدیه برای اتباع ایرانی 5 هزار تومان و برای اتباع خارجی 100 هزار تومان در نظر گرفته شده است.
عکسهای آرامگاه سعدی
جاهای دیدنی شیراز به قدری دلنشین و جذاب است که میتوان حتی با دیدن تصاویر هر کدام در زیبایی بینهایت آنها غرق شد. در این بخش از مقاله چندین عکس از این جاذبه مشهور شیرازی برایتان قرار دادهایم.
جاهای دیدنی اطراف آرامگاه سعدی
برای افراد علاقمند به گردش در شهرهای مختلف و شناخت اقصی نقاط آن پیشنهاد میشود در صورت داشتن زمان کافی به مکانهای اطراف سعدیه هم سری بزنند.
باغ دلگشا؛ دلگشاترین باغ شیراز!
باغ دلگشا شیراز؛ باغی با طراحی و معماری دوران ساسانیان که در طول تاریخ وقایع بسیاری را تجربه کرده است. باغی با صفا که با درختهای نارنج و پرتقال خود و فضای دلپذیری که دارد، توجه توریستها و گردشگران را به خود و ساختار بینظیر بنایش با نقاشیها و گچبریها جلب میکند.
آدرس باغ دلگشا: شمال شرقی شیراز، در مسیر آرامگاه سعدی (مشاهده باغ دلگشا روی نقشه)
موزه هفت تنان؛ موزهای تماشایی برای تمام افراد!
موزه هفت تنان جز مکانهایی به شمار میرود که هر شخصی در سفر خود به شیراز باید از آن بازدید کند؛ از طرفی هم این موزه ارزش و جایگاه مخصوصی در میان مردمان بومی این شهر دارد. این باغ موزه خاص گذشتهای دور و دراز دارد که در دستهبندی شهر شیراز یول بیر به طور مفصل به آنها پرداختهایم.
آدرس موزه هفت تنان: استان فارس، شیراز، انتهای بلوار هفت تنان، قسمت شمال آرامگاه حافظیه، روبهروی چهل مقام، باغ هفت تنان (مشاهده موزه هفتتنان روی نقشه)
باغ جهان نما؛ تماشای شکوه و زیبایی در باغ شیراز!
باغ جهان نما یکی از دیدنیترین جاهای شیراز واقع دراطراف آرامگاه حافظ، جز باغهای باشکوه و اصیل ایرانی و همچنین قدیمیترین باغ شیراز بهشمار میرود که عده کثیری از گردشگران را به زیباییهای خود مانند بوی بهار نارنج و گلهای رنگارنگ و درختان بلند قامت جذب میکند. الگوی این باغ مطابق باغ ایرانی پاسارگاد در دوران هخامنشیان است که به زینتالدنیا هم شهرت یافته بود.
آدرس باغ جهان نما: فارس، شیراز، ضلع شرقی خیابان حافظ (دروازه قرآن)، بالاتر از میدان حافظیه (مشاهده باغ جهان نما روی نقشه)
دروازه قرآن؛ از جاهای دیدنی اطراف آرامگاه سعدی شیرازی
دروازه قرآن شیراز هم مانند دیگر دروازها که برای رفتوآمد در شهرها کاربرد داشتند، به دستور حاکم شهر در شمال شهر شیراز ساخته شد تا با عبور از این مکان همه افراد به سلامت به مقصد برسند. عقیده دیگر درباره این دروازه، جمع شدن مردم در ابتدای ماه قمری بود تا ماه کامل پناه مردم باشد.
آدرس دروازه قرآن: استان فارس، شیراز، ورودی شیراز از سمت مرودشت (مشاهده دروازه قرآن روی نقشه)
آرامگاه خواجوی کرمانی؛ مکانی گردشگرپسند در شیراز
کمالالدین ابوالعطا معروف به خواجوی کرمانی، شاعر دوران مغول در سال ۶۸۹ هجری قمری است که از شاعران برجسته آن دوره بهحساب میآید. امروزه آرامگاه این شاعر گرانقدر جز مکانهای دیدنی و گردشگری شیراز بهشمار میرود و نام آن در لیست آثار ملی ایران ثبت گردیده است.
آدرس آرامگاه خواجوی کرمانی: استان فارس، شیراز، دامنه کوه صبوی، ابتدای جاده شیراز – اصفهان، تنگ الله اکبر (مشاهده آرامگاه خواجوی کرمانی روی نقشه)
آرامگاه باباکوهی؛ کوه صبری شیراز!
آرامگاه باباکوهی معروف به کوه صبری در دامنه کوهی از رشته کوههای شمالی شیراز قرار دارد که متعلق به دوران آل بویه میباشد. این کوه دو غار را شامل میشود که یکی از آنها مکان زندگی یکی از عارفان و دیگری اکنون آرامگاه ابوعبدالله محمد بن عبدالله معروف به باکویه است. این مکان باشکوه چشمه آب، حوض سنگی، درختانی سرو و کهنسال و همچنین انواع امکانات رفاهی برای گردشگران و توریستها را دارد.
آدرس آرامگاه باباکوهی: استان فارس، رشته کوههای شمالی شهر شیراز، سمت چپ دروازه قرآن، کوه باباکوهی (مشاهده آرامگاه باباکوهی روی نقشه)
آرامگاه حافظ؛ جاذبهای نامآشنا برای همه!
و اما به معروفترین و محبوبترین جاذبه دیدنی شهر شیراز، آرامگاه حافظ، خوش آمدید! این دیار را بدون بازدید از مقبره تاریخی و جذاب شاعر مشهور ایران و جهان، حضرت حافظ، به هیچوجه ترک نکنید. این آرامگاه در نزدیکی آرامگاه سعدی قرار دارد که فضای بسیار زیبا و دلبازی داشته و بازدید از آن خاطرات خوش و فراموشنکردنی را برایتان به ارمغان خواهد آورد.
آدرس آرامگاه حافظ: استان فارس، شیراز، حدفاصل چهاراه ادبیات و چهارراه حافظیه، روبروی ورزشگاه حافظیه (مشاهده آرامگاه حافظ روی نقشه)
آرامگاه سعدی شیرازی؛ جلوهگاهی از شعر و ادب
آرامگاه سعدی تلفیقی از معماری قدیمی ایرانی و مدرن است که در بین فضای سبز و محیط دلنشین این مجموعه قرار میگیرد؛ همچنین به عقیده عدهای از مردم در رابطه با حوض سکه در دل مجموعه زیبا، ارزش معنوی زیادی در بین مردم بومی پیدا کرده است. در جنبه دیگر ماجرا، برای محفوظ داشتن نام و یاد بزرگان و هنرمندان سرزمین، صیانت از خاطرات و یادگاریآنها ضروری میباشد؛ با اینکه مقبره سعدی در طول سالیان با ویرانی روبه رو شده و یا عدهای قصد تخریب آن را داشتند، اما این مکان با شکوه توسط بزرگمردانی حفظ و نگهداری شده است. پس همانطور که خودتان متوجه شدید داستان هر یک از جاذبهها و مکانهای گردشگری و فرهنگی سر دراز دارد که در مجله گردشگری یول بیر به تفصیل درباره تاریخ و معماری و گذشته هر یک صحبت کردهایم.