دروازه قرآن شیراز، یکی از برترین جاهای دیدنی شیراز است که در دل شهر شعرهای عاشقانه قرار دارد. زیبایی و شگفتیهای بیپایان شیراز بر هیچ کسی پوشیده نیست؛ در بین انبوهی از جاذبههای آن، یکی از دروازههای اصلی ورودی شهر شیراز روایت و داستانی بس عجیب و معنوی دارد. دروازهای که وجود خود را مزین به آیات و کلام خداوند متعال کرده تا به طور کامل رسم و آیین مهمان نوازی را به جا بیاورد. این نمای ارزشمند از سالیان بسیار دور در وسط شهر بهارنارنج و غزلهای عاشقانه جا خشک کرده تا برگ زرینی از اجداد و نیاکان ایرانی باشد.
هر ساله گردشگران ایرانی و خارجی برای دیدن نماد تاریخی به سمت عروس جنوب کشور عازم میشوند. دروازه قرآن شیراز، در هر فصل و هر ساعتی زیبایی خیره کننده خود را حفظ و جلال و شکوه خود را نثار همگان میکند. اگر به دنبال آشنایی بیشتر با یادگار کهن و عرفانی شیرازی هستید، این مقاله از یول بیر راهنمای خوبی برایتان خواهد بود. همراه ما باشید.
- معرفی دروازه قرآن شیراز؛ بازماندهای باشکوه از نیاکان!
- معماری دروازه قرآن شیراز؛ بنایی ایرانی و اسلامی
- تاریخچه دروازه قرآن شیراز؛ یکی از نمادهای تاثیر قرآن بر زندگی مردم
- داستان قرآن دروازه قرآن شیراز؛ قرآنهای هفده من بر فراز ورودی شهر!
- عکس دروازه قرآن قدیم شیراز؛ عکسی ماندگار از پایان جنگ جهانی دوم
- عکس دروازه قرآن جدید شیراز؛ بنایی باشکوه در کنار حافظیه
- عکس طاووس دروازه قرآن شیراز؛ طاووسی همیشه سبز و زیبا
- دروازه قرآن شیراز در شب؛ منظرهای خیرهکننده توام با آرامشی وصفناپذیر
- آدرس دقیق و نقشه دروازه قرآن شیراز؛ دروازه قرآن شیراز کجاست؟
- راههای رسیدن به دروازه قرآن شیراز
- ساعات بازدید دروازه قرآن شیراز؛ آماده خدمترسانی بدون تعطیلی
- بهترین زمان بازدید از دروازه قرآن شیراز
- عکسهای دروازه قرآن شیراز؛ تماشای چند منظره خیرهکننده!
- دروازه قرآن شیراز؛ دروازهای از جنس آیات در شهر نغمهها و بهارنارنجها
معرفی دروازه قرآن شیراز؛ بازماندهای باشکوه از نیاکان!
یکی از مشهورترین اثرات تاریخی استان فارس، دروازه قرآن شیراز است. ورودی که نقش بسزایی در خوش آمدگویی به میهمانان و گردشگران شهر دارد. این جاذبه زیبا و کهن در طولگذر زمان آسیبها و تخریبهای فراوانی دیده و چندین بار ترمیم و بازسازی شده است. دروازه قرآن در بین آثار ملی کشور عزیزمان جایگاه ویژهای دارد. این خود مهر تاییدی بر ارزش و اعتبار خاص آن میباشد. در زمانهای قدیم و دوران قاجار، مردم به دین و مذهب اعتقادات دیرینی داشتند، بر این اساس ایجاد دروازهای که قرآن کریم بر فراز آن وجود دارد خود میتواند گواه این ادعا باشد.
ما ایرانیان برای هر کار و تفریحی، رسم و ادب ویژهای داریم. ایران و ایرانی در رسم مهماننوازی زبانزد عام و خاص است. برای بدرقه میهمانان و مسافران و به سلامت رسیدن آنان از زیر قرآن رد شدن آئینی بس شیرین و دلچسب است. شیراز، شهر باغات و گل و بوتههای رنگارنگ این آیین دلربا را به بهترین نحو انجام داده؛ دروازه قرآن شیراز، ورودی که آیاتی از کلام خداوند را بدرقه مسافران و گردشگران خود میکند.
معماری دروازه قرآن شیراز؛ بنایی ایرانی و اسلامی
در گذشته شیراز شش دروازه مهم و تاریخی داشت. دروازه قرآن، دروازه اصفهان، دروازه کازرون، دروازه سعدی، دروازه قصابخانه و دروازه شاه داعی تا اله از جمله ورودیهای شهر در بخشهای مختلف بودند. اما امروزه دروازه قرآن، تنها جامانده از ادوار قدیم و کهن است. کریم خان زند بانی اصلی در حفظ و نگهداری این ورودی مهم بود.
این بنای تاریخی، طاقی شکل بوده و آیاتی از کلامالله مجید را در دل خود دارد. اتاق مستطیل شکلی در بالای دروازه به همراه چندین پنجره مشبک وجود دارد. کاشی کاری هفت رنگ، نمایی زیبا و خیرهکننده به آن عطا کرده است. در بالای طاق اصلی، آیه 9 سوره اسرا نوشته شده، در کنج غربی آیه 9 سوره حجر و در دیواری که به سمت شهر است، آیه 88 سوره اسرا خطاطی شده است. دروازه قرآن شیراز، جایگاه ویژهای نیز برای سازنده خود در نظر گرفته؛ آرامگاه حاج ایگار در طاق شرقی قرار دارد.
تاریخچه دروازه قرآن شیراز؛ یکی از نمادهای تاثیر قرآن بر زندگی مردم
دروازه قرآن شیراز، آثاری تاریخی بوده که به دلیل معماری و حالت معنوی خود درمیان مردم نیز از محبوبیت خاصی برخوردار است. نمادی که در طی زمانهای مختلف تاثیر و ارزش قرآن کریم را بر زندگی مردم نشان میدهد. این بنا به شکل طاق بوده تا قرآن در جایگاه بالا و ویژهای قرار گیرد. اگر بخواهیم تاریخچه ورودی معنوی شیراز را بازگو کنیم، باید به سال 1327 خورشیدی برگردیم. در واقع ساخت این بنا به دوره عضدواله دیلمی برمیگردد که با هدف متبرک ساختن مسافران به آیات قرانی و با استفاده از سنگ و ساروج ساخته شده است.
دروازه قرآن در طول گذر زمان دچار آسیبها و تخریبهای شدیدی شده است. یکی از بازسازیهای مهم به دوره کریم خان زند میرسد که به دستور وی اتاقکی بر فراز ورودی برای نگهداری از دو جلد قرآن کریم ایجاد شد. قرآنها با خط سلطان ابراهیم این شاهرخ نوشته شده و به هفده من مشهور بودند. امروزه این قرآنها به موزه پارس انتقال یافتند تا از تخریب بیش از اندازه آنان جلوگیری شود.
در سال 1315 این دروازه عرفانی به دستور رضاخان تخریب شد که برای مردم بسیار غم انگیز و ناراحت کننده بود. اما پس از 12 سال، محمد حسین ایگار که بازرگانی شیرازی بود، به بازسازی و ساخت آن پرداخت. آارمگاه وی نیز در طاق شرقی دروازه قرار دارد.
داستان قرآن دروازه قرآن شیراز؛ قرآنهای هفده من بر فراز ورودی شهر!
بر فراز دروازه قرآن شیراز، دو نسخه از کلام خداوند قرار داشت. دو قران دست نویس و بسیار سنگین که به خط ثلث عالی منسوب به ابراهیم سلطان فرزند شاهرخ تیموری بودند. هفده من نامی بود که در گفتار عامیانه بین مردم برای این دو قرآن به کار میرفت. موزه پارس در سال 1316 شمسی میزبان این دو جلد از آیات قرانی بود تا مکانی امن برای آنان باشد. در گذشته و به نقل از کتابهای تاریخی، مردم شیراز به رد شدن از زیر این دروازه اعتقاد خاصی داشتند. در اوایل هر ماه قمری با رد شدن از دروازه قرآن خود را تا آخر ماه بیمه میکردند.
عکس دروازه قرآن قدیم شیراز؛ عکسی ماندگار از پایان جنگ جهانی دوم
بر اساس یافتهها و نتایجی که بود، تنها دو عکس کهن و زیبا از دروازه قرآن شیراز وجود دارد. اولین مورد به اثری از هارولد وستون، نقاش و عکاس آمریکایی برمیگردد. این عکس با استفاده از تکنیکهایی ساده و ابتدایی در زمان قاجار رنگ آمیزی جزیی به خود دیده است و تنگه الله اکبر نیز در کنار دروازه به چشم میخورد. دومین مورد نیز که عکسی سیاه سفید و بسیار قدیمی است، به پایان جنگ جهانی دوم برمیگردد. مردم به صورت دسته جمعی در کنار دروازه شیراز و بدون توجه به شیوع آنفلوانزای اسپانیایی گرد هم آمدهاند.
عکس دروازه قرآن جدید شیراز؛ بنایی باشکوه در کنار حافظیه
امروزه بنای باشکوه دروازه قرآن، مسیر پر تردد رفت و آمدهای خانوادگی محسوب میشود. محیط زنده و پویای آن، محلی بکر و ناب برای گردش و تفریح است. ورودی عرفانی شهر که مزین به کلام خدا بوده و حال و سلامت مسافران را در اولویت میزبانی خود قرار داده است. اطراف دروازه نیز بسیار زیبا و باعظمت است؛ میدان طاووس، پارک خواجوی کرمانی و آب زلالی که جاری میشود منظرهای خارق العاده و دیدنی را برای همگان به ارمغان میآورد.
همسایگی چند قدمی با حافظیه نیز میتواند بیشتر مردم را به سمت ورودی تاریخی و عرفانی بکشاند و آنان را به لحظاتی دلچسب و شیرین مهمان کند. شب هنگام، قدم گذاشتن در دروازه برای هر کسی زیبا و خیرهکننده خواهد بود. رنگینترین نورپردازیها و آرامش بخشترین منظرهها در انتظار هموطنان گرامی است. اگر سفر به شیراز، شهر نغمهها و بهارنارنجها را در برنامه ایرانگردی خود دارید، با پیاده روی چند ساعته در دروازه قرآن حال دلتان را سرزنده و باطراوت کنید.
عکس طاووس دروازه قرآن شیراز؛ طاووسی همیشه سبز و زیبا
امروزه اطراف دروازه قرآن شیراز مجموعهای تفریحی و گردشگری محسوب میشود. افراد در کنار بازدید و پیاده روی از مسیر دروازه، زیباییها و شگفتیهای دیگری نیز میتوانند به خود هدیه دهند. یکی از این قشنگیها، عکس طاووسی همیشه سبز بوده که با گلها و بوتههای رنگی تزیین شده؛ گویی در حال خوشآمدگویی به مسافران و میهمانان ارجمند است.
دروازه قرآن شیراز در شب؛ منظرهای خیرهکننده توام با آرامشی وصفناپذیر
تاریکی و آرامش شب برای هر پدیده کوچک و بزرگی زیبایی شگفتانگیزی میبخشد. دروازه قرآن شیراز نیز شب هنگام، منظره و فضایی دل انگیز به مخاطبان خود هدیه میدهد. پیاده روی چند ساعته در سکوت شب همراه آهنگ موردعلاقهتان در مسیر دروازه قرآن، حس و حالی تازه و جانبخش برای هر کسی به ارمغان میآورد. رقص نور و رنگ در خلا شب به قشنگی و رویایی بودن فضا میافزاید.
اگر میخواهید سفر و روزگار خود را خوشتر کنید، به مقالات ما در دسته بندی شهر شیراز یول بیر مراجعه کنید. در این بخش از مقالات، با سایر جاذبههای شهر ادب و هنر فارسی ایران زمین آشنا میشوید و لیست شیرازگردی خود را تکمیلتر میکنید.
آدرس دقیق و نقشه دروازه قرآن شیراز؛ دروازه قرآن شیراز کجاست؟
برای عبور از دروازه قرآن، باید خود را به بخش شمال شرقی شیراز برسانید. این ورودی تاریخی در میان دو کوه قرار گرفته است. تنگه الله اکبر و بین دو کوه چهل مقام و باباکوهی جایگاه این بنای عرفانی است.
آدرس دروازه قرآن: شیراز، منطقه 3، آزادراه شیراز- مرودشت (مشاهده دروازه قرآن شیراز روی نقشه)
راههای رسیدن به دروازه قرآن شیراز
آزادراه شیراز- مرودشت بهترین راه برای ورود به دروازه قرآن است. باید وارد کمربندی شیراز شوید تا در نهایت به این بنای کهن و عرفانی برسید. از داخل شهر نیز میتوان برای رسیدن به دروازه اقدام کرد. باید سمت راست ورودی شهر را در پیش بگیرید. بلوار آیت الله ربانی یا بلوار هفتتنان شما را به مقصد خواهد رساند.
ساعات بازدید دروازه قرآن شیراز؛ آماده خدمترسانی بدون تعطیلی
بازدید از دروازه قرآن شیراز هیچزمان و لحظه خاصی نمیشناسد. در هر ساعت از شبانه روز که هوس خلوتگاه و پیادهروی به سرتان زد، میتوانید مسیر دروازه را در پیش بگیرید. پادکستی از آهنگهای موردعلاقهتان نیز در این مسیر آرامشبخش قطعا میتواند همراه خوبی برایتان باشد.
بهترین زمان بازدید از دروازه قرآن شیراز
شهر شیراز در هر فصل و در هر زمانی با شکوه و جلال بینظیر خود از آدمها دلربایی میکند. بازدید از دروازه قرآن شیراز نیز نه فصل خاصی میشناسد و نه ساعت و دقیقهای. در هر زمانی که قدم در این بنای شگفت انگیز بگذارید، خاطره سازی و اوقات خوش آن تا سالهای سالیان در ذهنتان ماندگار خواهد بود.
در فصل بهار و تابستان، شکوفهها و نغمههای شیرازی در کنار شماست تا زیباترین منظره را از دروازه قرآن به چشمانتان هدیه دهد. نیمه دوم سال نیز با قدم زدن و پیادهروی، روی برگهای پاییزی و لباس سفید زمین حالی بس خوش و شاداب برایتان به ارمغان خواهد آورد. روز هنگام به جزئیات و ریزه کاری معماری فوقالعاده بنا بپردازید و شب هنگام با رقص نور و رنگهای اطراف آن، شگفت انگیزترین صحنهها را نظارهگر باشید.
عکسهای دروازه قرآن شیراز؛ تماشای چند منظره خیرهکننده!
آنچه که از یک سفر و جای دیدنی ماندگار خواهد بود، عکسها و تصاویر ثبت شده از آن است. این بار دوربین تیم تحریریه به شهر شیراز و دروازه قرآن آن رفته تا زیبایی و قشنگی خیره کنندهای برای همراهان همیشگی خود هدیه دهد. امیدواریم این تصاویر و عکسها برای چند لحظهای هر چند کوتاه لبخندی برلبانتان بیاورد و حسوحال خوبی برایتان به ارمغان بیاورد.
جاهای دیدنی اطراف دروازه قرآن شیراز
هیچ متن و نوشتهای ظرفیت کافی برای جاهای دیدنی شیراز ندارد. در این شهر شعر و هنر و عرفان که قدم بگذارید، آنقدر مهو زیبایی و قشنگی خلقت آفرینش میشوید که دل کندن از آن برایتان آسان نخواهد بود. دروازه قرآن شیراز و جاذبههای اطراف آن نیز گوشهای کوچک از این شگفتیها است. در ادامه گشتی مجازی در این مکانها خواهیم زد.
آرامگاه حافظ شیرازی؛ اشعاری عرفانی در دل شهر شعر و شاعری
حافظ شیرازی نه تنها در ایران بلکه در سطح جهان نام و آوازهای برتر دارد. اشعار عرفانی و معنوی وی نقل هر محفل شعر و شاعری است. هر ساله برنامهها و نمایشهای مختلف و جذابی در برخی روزهای خاص سال مانند عید نوروز و شب یلدا در حافظیه شیراز برگزار میشود که هموطنان عزیز را به چند ساعتی حال خوش مهمان میکند.
آدرس حافظیه: شیراز، حدفاصل چهارراه ادبیات و چهارراه حافظیه (مشاهده حافظیه شیرازی روی نقشه)
بوستان خواجوی کرمانی؛ مجموعهای تفریحی مقابل دروازه قرآن
خواجوی کرمانی یکی از شاعران پرآوازه و مشهور ایرانی است. آرامگاه وی در چند قدمی دروازه قرآن شیراز قرار دارد. این محل نیز با امکانات تفریحی و سرگرمی به بوستانی برای استراحت و گردش خانوادگی تبدیل گشته است.
آدرس بوستان خواجوی کرمانی: استان فارس، آزادراه شیراز- مرودشت، مقابل دروازه قرآن (مشاهده بوستان خواجوی کرمانی روی نقشه)
باغ جهان نما؛ بهشت کوچک زمینی
باغات و موزههای شهر شیراز از اولین جاذبههای زیبا و مشهور این شهر رویایی هستند. باغ جهان نما، نمونهای دیگر از گوشه بهشت کوچک زمینی است که با طراوت و عطر و بوی خود هر رهگذری را مهو شگفتی و سرسبزیاش میکند. درختهای تنومند و کهنی چون شمشاد سبز، نارنج و سرو و گلهای رنگی بنفشه، اطلسی و داوودی دور تا دور این باغ شگفت انگیز را احاطه و زیبایی آن را تکمیلتر و قشنگتر کردهاند.
آدرس باغ جهان نما: ضلع شرقی شیراز، دروازه قرآن، بالاتر از میدان حافظیه (مشاهده باغ جهان نما روی نقشه)
دروازه قرآن شیراز؛ دروازهای از جنس آیات در شهر نغمهها و بهارنارنجها
آنچه که برای هر میزبان و هر صاحبخانهای مهم است، رضایت و به سلامت رسیدن مهمانان آنها است. شهر شیراز نیز از دیرباز در مهمان نوازی زبانزد عام و خاص بوده، در این میان عبور مسافران از دروازه قرآن و آیات خداوند متعال این رسم و آیین زیبای میزبانی را تکمیل میکند. در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر، سفر کوتاهی به دروازه قرآن داشتیم. نظر شما درباره این دروازه کهن و معنوی دیرینه چیست؟ حتما نظرات و دیدگاههای خود را برای ما بنویسید.