مسجد وکیل شیراز به عنوان مسجدی زیبا و باشکوه با قدمت تاریخی بالایی که دارد سالانه گردشگران بسیاری را به شهر زیبای شیراز میکشاند. معماری سنتی و ایرانی این بنا یادگاری از دوران حکومت زندیه است و زیبایی بسیار چشمنوازی دارد که دیدن قسمتهای مختلف آن برای هر بینندهای لذتبخش و شگفتانگیز است.
اگر شما هم به مطالعه و بازدید میراث فرهنگی و تاریخی ایران علاقهمند باشید حتما میخواهید از مسجد وکیل شیراز دیدن کنید؛ پس با این مقاله از یول بیر با ما همراه باشید تا اطلاعات کامل و جامعی درباره این مسجد باشکوه کسب کنید.
- معرفی مسجد وکیل شیراز
- تاریخچه مسجد وکیل شیراز
- معماری مسجد وکیل شیراز
- چرا مسجد وکیل گنبد ندارد؟
- بخش های مختلف مسجد وکیل شیراز
- بهترین زمان سفر به مسجد وکیل شیراز
- آدرس و نقشه مسجد وکیل شیراز؛ مسجد وکیل شیراز کجاست؟
- ساعات بازدید مسجد وکیل شیراز
- عکسهای مسجد وکیل شیراز
- هزینه بازدید مسجد وکیل شیراز
- جاهای دیدنی اطراف مسجد وکیل شیراز
- مسجد وکیل شیراز؛ مسجدی با اهمیت تاریخی فراوان!
معرفی مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز یا مسجد سلطانی، یک مسجد تاریخی به جا مانده از دوره زندیان در شیراز بهشمار میرود که به دستور کریمخان زند ساخته شد. طرح این مسجد دو ایوانی بود و دارای دو شبستان جنوبی و شرقی است. مسجد وکیل شیراز قدمت تاریخی بالایی دارد و از آثار ارزشمندی به شمار میرود که در دوره زندیه در شهر زیبای شیراز تاسیس گردید. با توجه به ارزش این بنا در زمینههای معماری و تاریخی، مسجد وکیل در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۱۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. امروزه مسجد وکیل شیراز توسط سازمان اوقاف و امور خیریه شیراز اداره میشود.
تاریخچه مسجد وکیل شیراز
براساس اسناد تاریخی ساخت مسجد به سال ۱۱۸۷ هجری قمری بازمیگردد و همزمان با احداث میدان و بازار بوده است. با مطالعه شواهد و نقلقولها درمییابیم که مسجد وکیل توسط حسین علی میرزا فرمانفرما مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
معماری مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز با الگوی معماری ایرانی و اسلامی که در سایر مساجد قدیمی میبینیم همخوانی دارد. این مسجد با معماری کمنظیر، حجاریهای شگفتانگیز، کتیبههای منقش به خطوط نستعلیق، ثلث و نسخ و کاشیکاریهای زیبا، همیشه از آن با عنوان تحسینبرانگیزترین بناهای قدیمی و دیدنی در شیراز یاد میشود.
در سمت شمال مسجد طاق بلند و مهمی به نام طاق مروارید ایجاد کردهاند و در دور این طاق با خط درشت ثلث عالی یکی از سورههای قرآن را به صورت هلالی نوشتهاند. کاشیکاری ایوانهای شمالی و جنوبی نیز بسیار زیبا و از انواع هفترنگ و معرق هستند. شبستان جنوبی مسجد با ستونهای سنگی یکپارچه و مارپیچ از شاخصههای معماری اصیل ایرانی و از دیدنیهای جذاب این مسجد به شمار میرود که ۴۸ ستون سنگی یکپارچه دارد. مساحت شبستان جنوبی حدود ۵ هزار مترمربع برآورد میشود.
همچنین از زیباییهای شبستان میتوان منبر چهارده پلهای از جنس سنگ مرمر را نام برد. خطوط و نقوش معماری مسجد، بیآلایش جلوه میکند، ولی در همهجا، میناکاری و رنگهای قرمز و سبز دیده میشود. این تجمل به حد افراط دیده میشود و هیچ قسمتی از دیوار را نمیتوان یافت که به دقت میناکاری نشده باشد. در شهر زیبای شیراز جاذبههای دیدنی و تفریحی دیگری نیز وجود دارد که حیف است بدون دیدن آنها سفر خود را به پایان برسانید و بخواهید این شهر را ترک کنید؛ برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آنها میتوانید به دستهبندی شهر شیراز یول بیر مراجعه کنید.
چرا مسجد وکیل گنبد ندارد؟
هیچ یک از مساجد تاریخی شیراز گنبد ندارد، مسجد وکیل شیراز نیز از این قاعده مستثنا نیست. گنبد یکی از نمادهای معماری ایرانی است که قدمتش به بیش از یکهزار و ۸۰۰ سال قبل برمیگردد و در مساجد تاریخی ایرانی دیده میشود؛ اما در مساجد شیراز نه! ساخت گنبد از فارس و در زمان ساسانیان در این منطقه شکل گرفت. در دوره اسلامی معماران شیرازی به ساخت گنبد تنها در بقاع متبرکه پرداختند و در هیچکدام از مساجد تاریخی استان فارس گنبد دیده نمیشود.
طبق نظرات کارشناسان میراث فرهنگی شیراز شهری زلزلهخیز بود و باید امنیت زائران حفظ میشد؛ از طرفی هم به دلیل حرمت بقاع متبرکه ای که در بافت تاریخی این شهر وجود داشتهاند، در مساجد از گنبد استفاده نمیکردند. علیرغم نبود گنبد در مساجد تاریخی شیراز، زیبایی و معماری منحصربهفرد این بناها بینندگان را محو خود میکند.
مسجد وکیل شیراز مسجدی تاریخی و بهجا مانده از دوران زندیه در شهر زیبا و گردشگری شیراز است که با معماری اصیل ایرانی و اسلامی ساخته شد. مسجد وکیل گنبد ندارد و طراحی معماری داخلی آن با طاقهای قوسی شکل آن را به بنایی ارزشمند و جذاب تبدیل میکند.
بخش های مختلف مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز مساحتی بیش از ۱۱ هزار مترمربع و ۸۶۶۰ متر زیربنا دارد و ابعاد بنا از قسمت بیرونی، دارای طولی برابر با ۱۲۰ متر و عرضی بالغ بر ۸۰ متر است. برخی از بخشهای مهم این مجموعه شامل ورودی، حیاط، شبستان بزرگ، شبستان زمستانی، طاق مروارید، حیاط خلوت و غیره میشود.
ورودی مسجد وکیل
دو لنگه در ورودی مسجد ارتفاعی بالغ بر 8 متر و عرضی حدود 3 متر دارند. درب ورودی به سوی دالانی هشت ضلعی باز میشود که سقفی زیبا و مزین به کاشیکاریهای گل و بوته و عبارت زیبای لاالهالاالله به خط کوفی دارد.
طاق مروارید مسجد وکیل
در قسمت شمالی مسجد وکیل شیراز، طاق مروارید قرار دارد که از دو گلدسته کاشیکاری شده با ارتفاع ۲۰ متر و عرض دهنهای بالغ بر ۱۲ متر تشکیل میشود. در چهار قسمت طاق مروارید، سه عدد طاقنمای کوچک نیز تعبیه شدهاند. یکی از این طاقنماها، راه ورودی به حیاط مسجد و سه طاقنمای دیگر، جلو رواقی با عرضی برابر با پنج متر هستند. سقف طاق مروارید کاشی هفترنگ و تزئینات گیاهی و هندی دارد. بخش داخلی طاق از سنگ مرمر سبک ساخته شدهاند. در قسمتی از طاق مروارید کتبیهای وجود دارد که تاریخ ۱۲۴۳ روی آن به چشم میخورد. در بخش درونی طاق نیز کتیبهای دیده میشود که آیاتی از قرآن را با خط ثلث نوشتهاند.
حیاط کوچک مسجد وکیل
از دیگر بخشهای مسجد وکیل شیراز میتوان بخش شمال شرقی حیاط مسجد و حیاطی کوچک به ابعاد ۳۵ متر طول و ۲۰ متر عرض را نام برد کرد که در داخل آن حوضی سنگی قرار گرفته است .
شبستان مسجد وکیل
دو ایوان و دو شبستان در بخشهای جنوبی و شرقی مسجد وکیل وجود دارد. در قسمت جنوبی حیاط مسجد، طاقی قرینه با طاق مروارید میبینید که چهار طاقنما دارد. در قسمت زیر این طاق، در ورودی شبستان بزرگ با ابعادی برابر با ۳۶×۷۵ تعبیه شده است. در شبستان جنوبی با پنج هزار مترمربع مساحت، ۴۸ ستون سنگی بهصورت هماهنگ و مارپیچ جای گرفتهاند. حجاری ستونها، شکوهی تحسینبرانگیز به آنها میدهد و در عین حال، مسئولیت نگهداری سقف شبستان وسیع مسجد را بر عهده دارد.
بهترین زمان سفر به مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل از جاهای دیدنی شیراز است که در ایام تعطیل سال، بهخصوص تعطیلات نوروز مملو از گردشگر و بازدیدکننده میشود که از نقاط مختلف ایران و جهان برای ثبت خاطرات تاریخی در مسجد وکیل به شهر شیراز سفر میکنند. برای اینکه به دور شلوغی از این جاذبه ارزشمند دیدن کنید، اردیبهشت یا اوایل پاییز بهترین زمان محسوب میشود. حتی اگر در تابستان به مسجد وکیل بروید، زیباییهای بصری و معماری اصیل آن حال خوبی به شما هدیه خواهند کرد.
آدرس و نقشه مسجد وکیل شیراز؛ مسجد وکیل شیراز کجاست؟
مسجد وکیل شیراز در غرب بازار وکیل و در انتهای راسته شمشیرگرها و در خیابان طالقانی شیراز قرار دارد. باتوجه به موقعیت جغرافیایی مسجد وکیل شهروندان و گردشگران میتوانند با وسایل نقلیه عمومی نیز خود را به این بنای تاریخی برسانند. نزدیکترین ایستگاه مترو به مسجد وکیل، ایستگاه زندیه و نزدیکترین ایستگاه اتوبوس، ایستگاه میدان شهدا هستند.
اگر میخواهید با خودروی شخصی به مسجدوکیل بروید، باید از خیابان زند بهسمت میدان شهرداری حرکت کنید؛ سپس به سمت راست یعنی خیابان پیروزی بپیچید. بعد از چپ وارد خیابان فرهنگ شوید تا در انتها به خیابان طالقانی برسید. اگر به چپ بپیچید پس از طی مسافتی کوتاه مسجد وکیل را در سمت راست میبینید.
آدرس مسجد وکیل شیراز: استان فارس، شیراز، خیابان آیتالله طالقانی (مشاهده مسجد وکیل شیراز روی نقشه)
ساعات بازدید مسجد وکیل شیراز
ساعات بازدید مسجد وکیل شیراز از ساعت ۸ صبح آغاز شده و تا ساعت 20:۳۰ شب ادامه دارد. شما میتوانید بازدید از این مسجد و سازه باشکوه را در طول روز انجام دهید تا تصاویر جذابی را ثبت کنید. این مجموعه در روزهای تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت امام خمینی (ره)، رحلت پیامبر اکرم (ص)، و شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل است.
عکسهای مسجد وکیل شیراز
با ادامه این مقاله جذاب همراه باشید تا به تماشای چندین عکس زیبا از مسجد وکیل شیراز بنشینیم. حتم داریم که بعد از دیدن این تصاویر رغبتتان برای سفر به شیراز چند برابر خواهد شد.
هزینه بازدید مسجد وکیل شیراز
بازدید از مسجد وکیل شیراز به عنوان یک اثر تاریخی و ایرانی اصیل برای هر گردشگری ضروریست تا با معماری اصیل ایرانی و ذوق سرشار سازندگان دوران زندیه آشنا شوند و خاطره تاریخی خود را با این بنای ارزشمند و زیبا غنی کنند. شما هم اگر میخواهید از یک بنا و مسجد عظیم، زیبا و باشکوه دیدن کنید؛ بازدید از مسجد وکیل را در برنامه سفرتان قرار دهید. هزینه بازدید، برای گردشگران داخلی پنج هزار تومان و برای گردشگران خارجی ۲۰ هزار تومان است.
جاهای دیدنی اطراف مسجد وکیل شیراز
جاهای دیدنی تاریخی متنوع و کمنظیری در شهر شیراز قرار گرفتهاند که بازدید از آنها برای گردشگران ضروری و جالب است. اگر سفری به شیراز داشتید و از مسجد وکیل دیدن کردید حتما به مکانهای تاریخی دیگر که در نزدیکی مسجد وکیل قرار دارند و از ارزش فرهنگی و تاریخی بالایی برخوردارند بازدید کنید تا بعدها با خاطراتی لذتبخش و ارزشمند از سفر به شیراز یاد کنید.
حمام تاریخی وکیل شیراز؛ حمامی به جا مانده از دوران زند!
حمام وکیل شیراز در سال ۱۱۸۷ هجری قمری به دستور کریمخان زند ساخته شد در ادامه، پادشاهان دیگری تغییراتی در آن اعمال کردند تا اینکه ساختمان و تزئینات حمام وکیل در زمان قاجار مورد مرمت قرار گرفت. کاربری این حمام پس از انقلاب اسلامی ایران تغییر کرد و برای مدتی بهشکل رستوران و سفرهخانه پذیرای گردشگران بود.
وجود آسیبهایی به آن باعث شد تا کاربری حمام به موزه تغییر پیدا کند و بخشهای مختلف حمام با مجسمههایی از مردم قدیم در حال استحمام و غیره در معرض دید بازدیدکنندگان قرار بگیرد. حمام وکیل با شماره ۹۱۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. حمام وکیل بنایی تاریخی و منحصربهفرد به شمار میرود که برای گردشگران جذاب و تماشایی است.
آدرس حمام تاریخی وکیل: استان فارس، شیراز، خیابان طالقانی (مشاهده حمام تاریخی وکیل روی نقشه)
عمارت شاپوری؛ از جاذبههای جذاب دیار شیراز
عمارت شاپوری از زیباترین باغعمارتهای شیراز و مکانهای دیدنی در شیراز است. این عمارت به دوره پهلوی اول تعلق دارد و میتوان تلفیقی از معماری ایرانی و اروپایی را در این عمارت مشاهده کرد. کافیشاپ و رستوران عمارت شاپوری محلی دنج و زیبا برای گذراندن وقت گردشگران محسوب میشود و فرصتی عالی برای تجربهای منحصربهفرد از صرف غذا در خانهای تاریخی. غذاهای محلی و ایرانی مانند کباب، دیزی و لاپلویی گوشت در قسمت رستوران و انواع نوشیدنیهای تابستانی، بستنی و قهوه در بخش کافیشاپ عرضه میشود.
آدرس عمارت شاپوری: استان فارس، شیراز، خیابان کریمخان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی، عمارت شاپوری (مشاهده عمارت شاپوری روی نقشه)
بازار وکیل شیراز؛ از جاهای دیدنی اطراف مسجد وکیل
بازار وکیل شیراز یکی از جاهای دیدنی شهر شیراز و از معروفترین بازارهای سنتی ایران بهشمار میرود. این بازار که یادگاری از کریمخان زند است، بخشی از مجموعه وکیل به حساب میآید که شامل بازار، مسجد، حمام و آبانبار میشود. پارچههای رنگارنگ، فرش و گلیم، کلوچه، مسقطیهای سنتی شیرازی، حلوای مسقطی، خاتم و منبت، عرقیجات و گیاهان کوهی، انواع چرم، زیورآلات سنتی، انواع وسایل مسی و نقره، ادویهجات و غیره از مواردی هستند که در این بازار به فروش میرسند.
آدرس بازار وکیل شیراز: استان فارس، شیراز، بلوار لطفعلی خان زند (مشاهده بازار وکیل روی نقشه)
مسجد وکیل شیراز؛ مسجدی با اهمیت تاریخی فراوان!
مسجد وکیل شیراز به عنوان مسجدی زیبا و باشکوه با قدمت تاریخی بالایی که دارد، سالانه گردشگران بسیاری را به شهر زیبای شیراز میکشاند. برای اینکه به دور از شلوغی از این جاذبه ارزشمند دیدن کنید، اردیبهشت یا اوایل پاییز بهترین زمان هستند. در این مقاله از مجله گردشگری یول بیر به معرفی کامل و جامع این مسجد باشکوه شیرازی پرداختیم. شما در بازدیدتان به مسجد وکیل شیراز چه خاطرات زیبایی را ثبت کردید؟ نظرات موثر و خاطرات دلنشینتان را با ما به اشتراک بگذارید.